Legendární Mikuláš opět přichází - kde se ale vzal?

Legendární Mikuláš opět přichází - kde se ale vzal?>

V podvečer 5. prosince už tradičně chodí Mikuláš se svými "kumpány" - čertem a andělem. Dnes se legenda Mikuláše občas mísí s americkým Santa Clausem. Chodil však skutečný Mikuláš v červeno-bílém hábitu? A proč nosí právě sladkosti?

Z dobrosrdečného biskupa legenda

Známý je prostě jako svatý Mikuláš. Nikdo nezná jeho příjmení. Žil ve 3. století v Myře (v dnešním Turecku). Díky své štědrosti a dobrosrdečnosti se stal již ve dvaceti letech biskupem a později i patronem dětí. Pomáhal chudým, vdovám a sirotkům. I jemu samotnému rodiče zemřeli poměrně brzy.

První sladkosti začala nosit legenda Mikuláše v Nizozemsku. Odtud zvyk pronikl do zbytku Evropy i do Severní Ameriky. Ze začátku ho doprovázeli dva čarodějové. Zlý, který trestal neposlušné děti a hodný, který rozdával pochoutky hodným dětem. Promícháváním kultur se mixovaly i tradice. Mikuláše 21. století tedy provází anděl a čert. Nikomu zřejmě nemusíme vysvětlovat, který z nich má jaké funkce. Tyto postavičky se staly také výborným výchovným tahem.

isifa_160863798

Proč právě punčocha u krbu?

Legenda praví o otci a jeho třech dcerách. V dávné minulosti byl osud dívek závislý na velikosti jejich věna. Otec však nemohl svým dcerám poskytnout dostatečné věno. Proto měli odejít do otroctví. Svatý Mikuláš však děvčata zachránil. Tajně jim přinesl věno - pytle se zlatem. Jelikož chtěl zůstat inkognito, hodil je oknem v punčochách a zlato přistálo u krbu.

Mikuláš je světoznámá celebrita

Svatý Mikuláš si získal srdce milionů. Dětí i dospělých. Svědčí o tom i města, která nesou jeho název:

  • Saint Nicol de Port ve Francii

  • St. Nicholas v Anglii

  • či třeba Liptovský a Borský Mikuláš na Slovensku

Je patronem:

  • dětí a studentů,

  • ale i lékárníků, námořníků, právníků či vězňů a voňavkářů.

A co Mikulášský outfit?

  • Do pobožnejších rodin si Mikuláš obvykle obléká něco na styl biskupského hábitu - tedy dlouhé šatové oblečení. Na hlavu si nasadí mitru - biskupskou čepici.
  • Komerčnější "Mikulášek", jak ho známe z reklamy, však jde s dobou. Má rád červeno-bílý outfit a červenou čepici s bílým lemováním. Poznáte ho i díky dlouhým bílým vousům.

Mikuláš versus Santa Claus

Svatý Mikuláš by ale měl zůstat v našich tradicích jako skutečná historická postava. Symbol dobra, štědrosti a pomoci. Proto bychom si ho neměli plést s vymyšlenou bytostí - Santa Clausem. To je už jiná pohádka. Rodištěm Santa Clause je Amerika, a tak je tento pán míšencem různých kultur a tradic. Rád kouří fajčičku a dětem rozdává dárky komínem. Ale to až 24. prosince. Již v roce 1931 odstartoval svou hollywoodskou kariéru účinkováním v reklamě na Coca Colu. Santa Claus je tedy americkou liberální verzí Mikuláše a Ježíška zároveň.

Jak poznáte Mikuláše ve světě?isifa-122584318

USA - Jmenuje se Sinter Klaas a sídlí na Manhattanu.

FINSKO - Volají ho Joulupukki a sídlo má na úpatí hory Korvatunturi. Na pomoc si přizval skřítky.

FRANCIE - Sídlo má v Lotrinsku. Ke krbu s botičkami děti položí i sklenici vína (pro žíznivého dědečka) a mísu obilí (pro jeho oslíka).

NIZOZEMSKO - Znají ho jako Winter Klaas a přemísťuje se na bílém koni. Proto dětičky vedle boty připraví i seno a mrkev.

LUCEMBURSKO - Dobrého Mikuláše doprovází i zlý Černý Petr.