Krmení miminka, Miminko

Laktózová intolerance u kojenců a batolat

Nejdůležitější složkou potravy kojenců a batolat je mléko. Některé děti však nedokážou zpracovat cukr obsažený v mléku, tedy laktózu. Odborníci tento stav nazývají laktózová intolerance.

Co je to laktózová intolerance?

Zdravý organismus dokáže v těle rozdělit mléčný cukr (odborně nazývaný jako laktóza) na samostatné enzymy – glukózu a galaktózu. V sobě ho potom dokáže bez problémů vstřebat.

Laktózová intolerance je stav, kdy organismus tento mléčný cukr není schopný vstřebat a rozložit. Tím pádem zůstává nestrávený ve střevech, kde je pomocí speciálních bakterií přeměněn na kyselinu mléčnou a různé plyny.

Vrozená a dočasná intolerance laktózy

Vrozená intolerance je poměrně vzácná a je geneticky daná. Postihuje přibližně 1-3 % dětí. Střevo není schopné laktózu zpracovat už od narození. Tato forma nesnášenlivosti je neléčitelná a přetrvává po celý život. Příznaky intolerance se objevují i při velmi malém množství laktózy v těle.

Existuje však i dočasná nesnášenlivost laktózy. Většinou k ní dochází několik dní po narození a mizí po několika měsících života, když už je trávicí trakt zralejší.

Typické příznaky intolerance:

  • Neutišitelný pláč po krmení
  • Přetrvávající průjem
  • Nadýmání
  • Zácpa
  • Bolesti břicha
  • Hlasité trávení

Pokud pozorujete příznaky a nemáte podezření na jinou nemoc, měli byste navštívit svého doktora.

Diagnóza

Ačkoli jsou k této problematice k dispozici různé lékařské studie, diagnostikovat malé děti je poměrně náročné. Vyšetření může trvat klidně několik hodin, což je u kojenců a batolat nepraktické. Lékaři proto raději doporučují v případě podezření úplně vyloučit ze stravy laktózu po dobu 2-4 týdnů a nahradit kojeneckou stravu speciálním, bezlaktózovým mlékem.

Speciální výživa

Speciální kojenecká mléka obsahují vysoce kvalitní sójové bílkoviny. Pozor si však musíte dávat při zavádění příkrmů. Laktózu totiž může obsahovat nejen samotné mléko, ale i jogurty, kaše či sušenky. Opět je třeba pozorně vybírat speciální, bezlaktózové výrobky.

Jak zajistit potřebnou dávku vápníku?

Děti potřebují pro zdravý vývoj kostí a zubů přijmout dostatečné množství vápníku. Proto je důležité, aby děti s laktózovou nesnášenlivostí přijali vápník formou speciálních sušených mlék. Tyto speciální výrobky mají stejný obsah vápníku jako klasické mléko. Vápník se také nachází v ovoci a zelenině.

Nepleťte si laktózovou intoleranci s alergií na mléko

Často se pojem laktózová intolerance zaměňuje s alergií na kravské mléko. Přitom to ale není jedno a to samé.

Jak už jsme říkali, laktózovou intoleranci trpí ti lidé, kteří nedokáží v těle zpracovat enzym z mléčného cukru – laktózy.

Alergii na mléko zase mají ti, u kterých se objevuje alergická reakce na mléčné bílkoviny (zejména beta-laktoglobulín a kazeín), které se nachází v kravském mléku. Alergie na kravské mléko je jednou z nejčastějších potravinových alergií v kojeneckém věku a ranném dětství. Mezi typické příznaky patří gastrointestinální problémy spojené se silnou kolikou a vyrážkami.

 

Předchozí článekDalší článek

1 komentář

  1. Dobrý den,
    před uveřejněním takového článku by to chtělo zkontrolovat terminologii.
    V textu autorka nezvládá použití slov cukr a enzym. Laktóza je opravdu cukr (disacharid), ten je enzyem laktázou štěpen na dva jednoduché cukry (monosacharidy) – nikoli enzymy – glukózu a galaktózu, které tělo zpracovat umí. A problém je nedostatek produkce právě enzymu laktázy, který laktózu štěpí, nikoliv jeho zpracování…

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *