Laktózová intolerance u kojenců a batolat

Laktózová intolerance u kojenců a batolat>
Nejdůležitější složkou potravy kojenců a batolat je mléko. Některé děti však nedokážou zpracovat cukr obsažený v mléku, tedy laktózu. Odborníci tento stav nazývají laktózová intolerance.

Co je to laktózová intolerance?

Zdravý organismus dokáže v těle pomocí enzymu laktázy rozdělit laktózu neboli mléčný cukr (disacharid) na dva samostatné cukry - glukózu a galaktózu (monosacharidy), které poté dokáže bez problémů vstřebat. Laktózová intolerance je ovšem stav, kdy organismus mléčný cukr není schopný vstřebat a rozložit, a to právě kvůli nedostatečné tvorbě enzymu laktázy v tenkém střevě. Mléčný cukr tak zůstává ve střevech, kde je pomocí speciálních bakterií přeměněn na kyselinu mléčnou a různé plyny.

Typické příznaky intolerance:

  • Neutišitelný pláč po krmení
  • Přetrvávající průjem
  • Nadýmání
  • Zácpa
  • Bolesti břicha
  • Hlasité trávení
Pokud pozorujete příznaky a nemáte podezření na jinou nemoc, měli byste navštívit svého doktora.

Vrozená a dočasná intolerance laktózy

Vrozená laktózová intolerance (alaktázie) je poměrně vzácná a je geneticky daná. Postihuje přibližně 1-3 % dětí. Střevo není schopné laktózu zpracovat už od narození. Tato forma nesnášenlivosti je neléčitelná a přetrvává po celý život. Příznaky intolerance se objevují i při velmi malém množství laktózy v těle. Existuje však i dočasná nesnášenlivost laktózy. Většinou k ní dochází několik dní po narození a mizí po několika měsících života, když už je trávicí trakt zralejší.

Diagnóza

Ačkoli jsou k této problematice k dispozici různé lékařské studie, diagnostikovat malé děti je poměrně náročné. Vyšetření může trvat klidně několik hodin, což je u kojenců a batolat nepraktické. Lékaři proto raději doporučují v případě podezření úplně vyloučit ze stravy laktózu po dobu 2-4 týdnů a nahradit kojeneckou stravu speciálním, bezlaktózovým mlékem.

Speciální výživa

Speciální kojenecká mléka obsahují vysoce kvalitní sójové bílkoviny. Pozor si však musíte dávat při zavádění příkrmů. Laktózu totiž může obsahovat nejen samotné mléko, ale i jogurty, kaše či sušenky. Opět je třeba pozorně vybírat speciální, bezlaktózové výrobky.

Jak zajistit potřebnou dávku vápníku?

Děti potřebují pro zdravý vývoj kostí a zubů přijmout dostatečné množství vápníku. Proto je důležité, aby děti s laktózovou nesnášenlivostí přijaly vápník formou speciálních sušených mlék. Tyto speciální výrobky mají stejný obsah vápníku jako klasické mléko. Vápník se nachází také v ovoci a zelenině.

Nepleťte si laktózovou intoleranci s alergií na mléko

Často se pojem laktózová intolerance zaměňuje s alergií na kravské mléko. Přitom to ale není jedno a to samé. Jak už je uvedeno výše, laktózovou intoleranci trpí ti lidé, jejichž tělo nedokáže zpracovat mléčný cukr - laktózu. Alergii na mléko zase mají ti, u kterých se objevuje alergická reakce na mléčné bílkoviny (zejména beta-laktoglobulín a kazeín), které se nachází v kravském mléku. Alergie na kravské mléko je jednou z nejčastějších potravinových alergií v kojeneckém věku a ranném dětství. Mezi typické příznaky patří gastrointestinální problémy spojené se silnou kolikou a vyrážkami.

Máte s laktózovou intolerancí zkušenost? Budeme moc rádi, pokud se s námi o ni podělíte v komentářích.