Kterým jídlům se vyhnout v těhotenství?

Kterým jídlům se vyhnout v těhotenství?>
S příchodem těhotenství naše imunita klesá. Budoucí maminka je náchylnější na vznik potravinových infekcí, které mohou ohrozit zdraví její i jejího miminka. Poradíme vám, kterým jídlům se vyhnout úplně a na které byste si měla dát větší pozor.

Těmto jídlům se raději vyhněte

 

syrMěkké sýry, vyrobené z nepasterizovaného mléka

Proč? Mohou obsahovat bakterii E.Coli nebo listerii. Co můžete? Jezte tvrdé sýry, jako třeba čedar a švýcarský sýr. Vždy zkontrolujte obal a ujistěte se, že je váš oblíbený sýr vyroben z pasterizovaného mléka.

muffinSyrové těsto na koláče a dorty

Proč? Může obsahovat salmonelu. Co můžete? Trpělivě počkejte, až se vše upeče. Užívejte si přípravy, ale protentokrát si odpusťte olizování lžíce se syrovým těstem :)

rybyRyby - třeba žralok, mečoun, makrela, mořské plody

Proč? Obsahují vysoké množství rtuti. Co můžete? Jezte maximálně 2 porce ryb týdně. Vybírejte si z ryb s nízkým obsahem rtuti, jako je losos nebo sumec. Porci tuňáka si dopřejte maximálně jednu týdně.

sushiSyrová nebo nedovařená ryba

Proč? Může obsahovat parazity a bakterie. Co můžete? Jezte pouze dostatečně tepelně upravenou rybu (nad 145°C). Ano, na chvíli si možná budete muset odpustit oblíbené sushi.

dzusNepasterizované džusy, jablečné mošty

Proč? Mohou obsahovat bakterie E.Coli. Co můžete? Pijte pouze pasterizované džusy. Pokud si nutně chcete dopřát nepasterizovaný, před pitím ho převařte alespoň 1 minutu.

MlékoNepasterizované mléko

Proč? Může obsahovat bakterie jako Campylobacter, E.Coli, listerii nebo salmonelu. Co dělat? Jednoduše pijte pasterizované mléko.

salatSaláty z obchodů

Proč? Mohou obsahovat listerii. Co můžete? Připravte si salát doma. Alespoň víte, že je vše bezpečné, čisté, uvařené a případně správně vychlazené.

ustriceSyrový měkkýši, například ústřice nebo mušle

Proč? Mohou obsahovat bakterii vibrio. Co můžete? Vařte tyto měkkýše alespoň v teploře 145°C.

klickySyrové nebo nedovařené klíčky

Proč? Mohou obsahovat bakterii E.Coli nebo salmonelu. Co můžete? Klíčky vždy důkladně uvařte.

U těchto jídel buďte opatrná

 

salamyPárky, uzeniny, suché salámy a jiné delikátní maso

Proč? Mohou obsahovat listerii. Co můžete? I když je na obale napsané, že jde o hotové jídlo, dostatečně ho před konzumací ohřejte.

vajickaVajíčka a pasterizované produkty z vajec

Proč? Nedovařená vajíčka mohou obsahovat salmonelu. Co můžete? Jezte vajíčka uvařená natvrdo. Jídla, která obsahují vajíčka vždy uvařte.

zmrzlinaZmrzlina

Proč? Kvůli vaječnému likéru. Domácí může obsahovat nedovařená vejce - viz bod výše. Co můžete? Připravujte zmrzlinu z pasterizovaných vajec. Vejce přidejte do směsi dle receptu a ohřejte.

paštikaMasové paštiky

Proč? Nepasterizované chlazené paštiky mohou obsahovat listerii. Co můžete? Jezte konzervované druhy, které jsou bezpečné.

drůbež Drůbež a nádivka

Proč? Nedovařené maso může obsahovat bakterie. Co můžete? Pečte drůbež dostatečně dlouho. Pokud připravujete zároveň i nádivku, pečte ji zvlášť.