Které mléko je pro naše nejmenší lepší?

Které mléko je pro naše nejmenší lepší?>
Kravské nebo mateřské? Rozhodně nemáme v úmyslu srovnávat miminka s malými telátky, jen bychom vám rádi přiblížili obrovské rozdíly, které jsou mezi kravským a mateřským mlékem a které si možná zprvu neuvědomujeme. Pojďte se na ně spolu s námi podívat! Jak jste jistě pochopili hned v úvodu, miminka nejsou telátka a jejich výživové potřeby jsou proto naprosto rozdílné. Zatímco telata rostou velmi rychle a hned po svém narození mohou chodit, kojencům to trvá rok a někdy i mnohem více. Telátko do 6. týdne svou váhu zdvojnásobí a velikost dospělého zvířete dosáhne už ve dvou letech svého života. Aby podobného růstu byla schopná, potřebují mléko extrémně bohaté na bílkoviny a minerální látky, které budují svalovou hmotu. Naproti tomu naše miminka potřebuj pro zajištění svého správného vývoje mléko, které obsahuje dostatek esenciálních mastných kyselin, které jsou hlavní složkou mozkových buněk. A také nižší obsah bílkovin a minerálních látek, než je obsaženo v kravském mléce. Tomu vyhovuje právě mateřské, nebo kojenecké mléko, které se snaží to mateřské co nejlépe napodobit.

Největší rozdíly

  • Kravské mléko obsahuje třikrát více bílkovin než mateřské mléko! Nadměrné množství bílkovin představuje u kojenců nesmírně velkou zátěž pro ledviny. Kojenec navíc potřebuje více vody na vyloučení takového přebytku, čímž se úměrně zvyšuje riziko dehydratace.
  • Kravské mléko neobsahuje dostatečné množství železa, což může v raném věku být příčinou vzniku anémie.
  • Kravské mléko obsahuje třikrát více sodíku. Dětské ledviny ale nejsou schopny zpracovat takové obrovské množství soli.
Pokud zvažujte přechod z kojeneckého mléka na kravské, důkladně to zvažte a ideálně se nejprve poraďte se s ošetřujícím lékařem dítěte.