Koupání novorozence - co vše musíte vědět?

Koupání novorozence - co vše musíte vědět?>
První koupání je nezapomenutelná zkušenost. Provází ho však mnoho otázek a rodiče se většinou dopředu zajímají o to, kdy je ten správný čas, na co je nutné pamatovat a co všechno budou potřebovat. A od toho máte nás, abychom vám poradili. 

"Kdy mám dítě poprvé vykoupat?"

Většina novorozenců si užije svou první koupel hned po narození. Provede jí porodní asistentka. První koupání doma by se mělo provést s ohledem na to, jak je uzdravený pupík. Pokud není ještě zcela vyléčen, je nutné dávat pozor aby se nenamočil. Rána by pak mohla mokvat, nebo by se do ní mohla být zavlečena infekce. Zejména v prvních týdnech po narození je koupání pro mnoho rodičů spojeno s úzkostí. Obavy o bezpečnost a správnou teplotu koupele rodičům brání vychutnat si tyto chvíle. Proto je ideální vaši první koupel provést ještě v porodnici za přítomnosti sestřičky, která vám poradí, jak koupel správně provádět.

"Jak často by se miminko mělo koupat?"

Frekvence koupání je na vás. Kdysi se koupalo denně, teď se doporučuje obden. Novorozeně se ale neumaže, takže i koupání dvakrát týdně je naprosto v pořádku. V každém případě ale nezapomeňte po koupeli ošetřit pokožku miminka olejem, nebo vhodným krémem, aby se nevysušovala. Produkty jako pěny, šampony a koupelové oleje nejsou zpravidla nutné. Pro začátek vám postačí obyčejné dětské mýdlo. Zkrátka koupejte vaše dítě pokud je špinavé. To je v prvních měsících života obvykle jen pokud se pozvrací, nebo se stane nehoda s plenkou. Jakmile se začne plazit, pak začne být pravidelná koupel nutností.

"V čem koupat miminko?"

Vana nebo kbelík? O tom přemýšlí řada rodičů při přípravě na příchod miminka. Názory porodních asistentek a pediatrů se často rozcházejí. V závislosti na velikosti dítěte lze i dřez použít jako dětskou vaničku. Jednoduše koupejte dítě tam, kde se bude cítit dobře. Bez ohledu na to, jak a kde se dítě koupe, není bezpečností hledisko nikdy zanedbatelné. Miminka, ani větší děti by nikdy neměly být samy. Dokonce i několik sekund stačí a nehoda je na světě. Při koupání ve dřezu je také nutné zajistit, aby dítě omylem neovládalo vodovodní baterii a neopařilo se.

"Jak dítě držet?" 

Při pokládání dítěte do vaničky podpírejte jednou rukou hlavičku a druhou tělíčko, poté ruku zpod tělíčka opatrně vysuňte. Během celého koupání by měla být hlavička dítěte podepřená o předloktí vaší ruky. Prsty přidržujte ramínko a horní část paže dítěte. Pokud používáte koupací kyblík, držte ho v jedné ruce přes hrudníček (dítě sedí v kyblíku ponořené po ramínka).

Dětská koupel krok za krokem

Připravte si do koupelny vše, co budete potřebovat, ještě před samotným koupáním. Potom už nesmíte odbíhat! Budete potřebovat: Všechny potřeby pro koupání miminka najdete na Feedo.cz >> Zkontrolujte teplotu vody, ta by neměla být vyšší než 37 stupňů. Malé děti reagují opožděně na bolest a může tak dojít k opaření. Vanička by měla být naplněna asi ze ¾ , tady je ale rozhodující velikost miminka. 19236-012914192368Pořádně vytopte koupelnu, miminka nemají ráda změnu teplot. Vyhřátý prostor také umožňuje miminko po vyndání z koupele v klidu a beze spěchu namazat a obléknout. Děti, kterým se koupání líbí můžete koupat, i když nemají zrovna dobrou náladu. Koupel je uvolní a nálada se zlepší. Dětem s častým nadýmáním a bolestmi bříška teplé koupele velmi uleví. Před samotným koupáním omyjte dítěti zadeček a genitálie od nečistot. Nechte dítě jemně sklouznout do vody, a říkejte mu, co se bude dít. Můžete mu i zpívat. Miminko bude uklidňovat váš hlas i teplá voda. Jemně umyjte dítě žínkou. Nezapomeňte na místa mezi prstíky, za ouškama a na kožní záhyby na krku. Vlásky umyjte těsně před koncem koupání, aby miminko neprochladlo. Je jen na vás, jestli použijete tělový šampon, nebo jen obyčejné mýdlo. Pokud vaše miminko rádo plave s trochou oleje, klidně ho přidejte. Pamatujte ale na to, že po vyndání z koupele bude hodně kluzké a je třeba dávat o to větší pozor, abyste miminko neupustili. osuska_s_kapuci_ruzovaAby se zabránilo podráždění kůže a vzniku vřídků v kožních záhybech, důkladně celé miminko osušte. Osuška s kapucí pak zabraňuje rychlému prochladnutí. Lidské tělo totiž uvolňuje nejvíce tepla hlavou. Poté ho můžete namazat buď čistým olejem, nebo tělovým krémem. Volba je opět čistě na vás. Celé koupání by mělo trvat přibližně 5 - 10 minut. Delší koupel pro miminko nemá žádný význam. Naopak by mohlo prochladnout. Nejlepší je mít na dohled nějakou časomíru.

Co budete potřebovat?

MýdloNaty mýdlo

Novorozence postačí opláchnout i čistou vodou. Žádnou mycí kosmetiku nebudete potřebovat. Pokud ji chcete používat, vybírejte co mýdlo co nejšetrnější, ideálně v BIO kvalitě. 

Šampon244299-7330933140096

Dětská pokožka je až pětkrát tenčí než kůže dospělého - takže se ujistěte že používáte jemný neparfémovaný šampon, který nepálí do očí a je vhodný i pro citlivou dětskou pokožku. Starší děti a batolata mají rády speciální dětské výrobky s ovocnými vůněmi. Například pěny do koupele, nebo šumivé tablety, které vodu obarví.

Pěnová koupel

Pravděpodobně není dítě, kterému by se nelíbilo sedět ve vaně plné pěny. Klidně si to užijte, ale dejte pozor, aby vaše dítě vodu nepilo.

Žínky a ručníky

Obyčejnou žínku nebo ručník má doma asi každý. Ale s žínkami ve tvaru zvířátek, nebo s ručníkem s kapucí a ouškama si můžete užít spoustu legrace.

Teploměr

Teploměr bude hlavně z počátku váš nejlepší přítel. Voda by neměla být ani horká, ani příliš studená. Ideálně 35 - 37 stupňů - zkrátka přibližně jako teplota těla. Holčičky mohou mít vodu trošku teplejší.3303990-8426420303996-FIALOVA

Hračky

Pojďte si s miminkem užít vodní radovánky. Stará dobrá gumová kachnička bude věrným přítelem vašeho miminka při koupeli. Hraček do vody je obrovský výběr, od lodí, stříkacích zvířátek, nebo pastelek do vody. Vyhrajete si i s obyčejnými kelímky. Ujistěte se ale, že jsou hračky bezpečné, nemají oddělitelné části, které by miminko mohlo spolknout. Pozor také na různá stříkací zvířátka. Velmi ráda totiž zevnitř plesniví a není možné je vysušit. Je proto dobré nasát do nich jednou za čas například savo a vydesinfikovat je.

Ukládání hraček do vany

I to nejkrásnější koupání musí jednou skončit. Ale co dělat s hračkami? Existují speciální síťovky, do kterých můžete hračky uložit a pověsit je třeba na vodovodní baterii. Nebo plastový děrovaný box s přísavkami, který připevníte na zeď nad vanou. Voda z hraček krásně vykape a vy máte koupelnu čistou.

Líbily se vám výrobky v článku?

SUAVINEX Teploměr do vany - fialová - ZDE SUMMER INFANT Vana & sprcha 2v1 - ZDE NATY NATURE BABYCARE ECO dětské tekuté mýdlo 250 ml - ZDE NATY NATURE BABYCARE ECO dětský šampon 250 ml - ZDE BABYBIRDS Dětská osuška s kapucí - růžová - ZDE AVENT Sada pro péči o dítě - ZDE

Co vám ještě může zpříjemnit koupání?

BABYMOOV Protiskluzová podložka se senzorem Lachtan

Protiskluzová podložka se senzorem - ZDE

puj osuška

PUJ osuška Hug - ZDE

CS411-5015876020958

CLIPPASAFE koupací kšilt - ZDE