Kosmetika a léky, které vám po porodu nesmí doma chybět!

Kosmetika a léky, které vám po porodu nesmí doma chybět!>
Většina maminek se po porodu nemůže dočkat, až si své miminko vezme domů a budou ve svém. Na jednu stranu se v porodnici můžete spolehnout na nemocniční personál, na druhé straně si doma můžete vše zařídit podle sebe.

Co budete potřebovat?

I u vás určitě porodu předcházely dlouhé přípravy, výběr oblečení, postýlky, kočárku a dalších nezbytností. Určitě jste také zvažovali, jakou kosmetiku pro miminko pořídit, ačkoli na začátku toho tolik potřebovat nebudete. Máte už všechno? Pojďte to s námi raději zkontrolovat

Krém na opruzeniny

Alfou a omegou zřejmě bude krém proti opruzeninám. Ty totiž mohou miminka potrápit poměrně často. Na trhu je několik značek, mezi nejznámější patří zřejmě Sudocrem, Bepanthen a Rybilka. Pro prvotní výběr se můžete poptat kamarádek, nicméně i tady platí, že každému sedí něco jiného - možný tedy budete muset chvíli zkoušet.

Vata, vatové tyčinky, gáza

Vata či gázové čtverečky se budou hodit. Vyčistíte s nimi nosánek i ouška. Vatové tyčinky pro malá miminka jsou speciálně anatomicky přizpůsobené drobnému oušku děťátka, takže se nemusíte čištění bát. Gáza se vám bude hodit na ošetřování pupíku.

Mohlo by vás zajímat - Jak ošetřit pupík novorozence >>


Olejíček nebo mastičky na prdíky

Pokud už máte zkušenosti s kolikami, víte, o čem mluvíme. Některé maminky na masírování bříška používají oleje a pomáhají tak děťátku uvolňovat prdíky.

Vlhčené ubrousky

Ze začátku můžete utírat zadeček vlhkou plenku, vlhčené ubrousky klidně používejte až později. Na trhu najdete nepřeberné množství, ale můžete si je vyrobit i doma - připravili jsme pro vás návod.

Jak si vyrobit vlhčené ubrousky za pár korun? >>


Čím vybavit domácí lékárničku?

  • Borová voda - používá se na utírání očí, seženete ji v lékárně3304014-8426420304016-MODRE
  • Líh - ten se nejčastěji používá na ošetření pupíku
  • Nůžtičky na nehty s kulatou špičkou
  • Odsávačku hlenů
  • Paralenové čípky nebo kapičky - pokud by vás zaskočila horečka
  • Kapky do nosu
  • Náplasti a obvazy
  • Teploměr - ideálně digitalní

Mohlo by vás zajímat - Průvodce výběrem teploměrů >>


Kdy je vhodné začít používat mýdlo?

Dětská pokožka je velmi jemná a je potřeba na ni dávat pozor - a to zejména při umývání a čištění. Mýdlo bychom ze začátku neměli používat vůbec. Reakce organismu je nevyzpytatelná, a i to nejlepší mýdlo by mohlo vyvolat podráždění. Mýdlem se totiž naruší ochranný kožní plášť a dětskou pokožku je nutné "naučit", aby se promašťovala sama. Pokud je pokožka miminka tenká, je náchylná na propouštění některých složek, které nejsou vhodné. Proto sev prvních několika dnech doporučuje pouze čistá voda. Po třech dnech se ale pokožka novorozence začne loupat - tento stav trvá do 3 týdnů. Pokud je dítě přenášené, začne odlupování hned po porodu - tady je pak na místě ochranný krém. Pokud nastal čas na mýdlo, vybírejte kyselá nebo neutrální dětská mýdla, která tuto regeneraci podporují. Měla by obsahovat bohatou tukovou a hydratační složku, glycerin, lecitin, vitamín E a pantenol. Mají uklidňující a hojivý účinek. Jaký krém jste používaly vy?