Kořenová zelenina v jídelníčku našich nejmenších

Kořenová zelenina v jídelníčku našich nejmenších>
Tento druh zeleniny patří k nejpoužívanějším a díky celkem dobré skladovatelnosti i k těm nejoblíbenějším. Kořeny, kořenové hlízy či bulvy rostoucí v zemi, to vše označujeme jako kořenovou zeleninu a dětském jídelníčku má své nezastupitelné místo! Zelenina obecně obsahuje 80 až 85 % vody, minerály, vitaminy, enzymy, barviva a samozřejmě nezanedbatelná je jejich nízká kalorická hodnota. Nejlepší by samozřejmě bylo, kdybyste měli možnost vypěstovat si zeleninu v bio kvalitě na své vlastní zahrádce. Takové štěstí ale všichni bohužel nemáme.

Tohle jste možná netušili:

  • Oproti ostatním druhů zeleniny se kořenová zelenina velmi dobře skladuje a vydrží mnohem déle.
  • Při tepelném zpracování byste se měli držet zásady „rychle a šetrně“. Tepelnou úpravou totiž kořenová zelenina ztrácí cenné vitaminy.
  • Ke strouhání byste měli používat ideálně plastové, keramické, nebo nerezové nože nebo škrabky. Díky tomu bude zacházení se zeleninou šetrnější a uchová si více vitaminů.
  • Mrkev je významným zdrojem provitaminu A.
  • petržele doporučujeme spotřebovat kořen i nať. Nadrobno nakrájená petrželka ochutí každý pokrm a navíc dodá strávníkům spoustu vitaminu C.
  • Celer má zas detoxikační a močopudné účinky. Navíc si dokáže uchovat nejvíce vitaminů až do pozdního jara.
  • O červené řepě se říká, že je nejzdravější syrová a dobře se odšťavňuje.
  • Ředkvičku zařazujte do dětského jídelníčku po prvním roce a jen v mírném množství. Mohla by podráždit střeva nebo žaludek.

Dobrůtky z kořenové zeleniny:

Bramborový salát (od 10 měsíců) Suroviny: 1 až 2 brambory, 1 mrkev, kousek cukety, pórek, 1 probiotický jogurt, 2 až 3 kapky olivového oleje Postup: Brambory uvařte ve slupce, mrkev, cuketu a pórek uvařte v páře. Uvařenou zeleninu nakrájejte na malé kousky, pórek pak na kolečka. Zlehka smíchejte s olivovým olejem a probiotickým jogurtem. Masozeleninové karbanátky (od 9. měsíce) Suroviny: 20g kuřecích prsou, 1 mrkev, 1 petržel, kousek kedlubny, kousek pórku, 1 vaječný žloutek, cca 2 PL strouhanky, 3 až 4 kapky olivového oleje a špetka petrželky Postup: Kuřecí prsa uvařte spolu se zeleninou, nechte vše vychladnout. Vše spolu rozmačkejte vidličkou nebo rozmixujte. Postupně přidejte vaječný žloutek, petrželku a zahustěte strouhankou. Vytvarujte karbanátky a položte je na pečicí papír a plech. V předem vyhřáté troubě upečte dozlatova.