Lifestyle, Recepty

Denní menu pro děti pod 1 rok – inspirujte se

Inspirujte se příkladem kompletního denního jídelníčku, na kterém si mohou pochutnat děti ještě před dovršením jednoho roku.

Snídaně

  • 200 ml kojeneckého mléka
  • Chléb s mrkvovou pomazánkou
    (od ukončeného 9. měsíce)
    Suroviny: krajíc celozrnného chleba,  1 mrkev, 10 g rostlinného másla, kousek nasekaného pórku.
    Postup: Mrkev nastrouhejte a rozmixujte s máslem. Promíchejte s nasekaným pórkem a namažte na chleba.

Svačina

  • Ovocné müsli s jogurtem
    (od ukončeného 9. měsíce)
    Suroviny: různé druhy ovoce (vybírejte dle věku a chuti dítěte), ovesné vločky a probiotický jogurt.
    Postup: Ovesné vločky nechejte přes noc namočené ve vodě a ráno je slijte. Ovoce nakrájejte nadrobno a promíchejte s jogurtem a ovesnými vločkami.

Oběd

  • Fazolková polévka
    (od ukončeného 6. měsíce, nekojené dítě od ukončeného 5. měsíce)
    Suroviny: 70 g zelených fazolek, 30 g brambor, 2–3 kapky olivového oleje, pažitka, 100 ml kojeneckého mléka, litr kojenecké vody.
    Postup: Fazolky a brambory nakrájejte najemno a uvařte do měkka. Do uvařené polévky přidejte kopr nebo pažitku, pár kapek olivového oleje a na závěr vmíchejte kojenecké mléko.
  • Kuře s cuketou
    (od ukončeného 7. měsíce, nekojené dítě od ukončeného 6. měsíce.)
    Suroviny: 50 g kuřecích prsou, 50 g cukety, 10 g pórku, bobkový list, 2–3 kapky olivového oleje, petrželovou nať.
    Postup: Kuřecí prsa duste na několika lžičkách vody spolu s nakrájenými cuketami a pórkem. Potom podlejte vroucí vodou, přidejte bobkový list a duste do měkka. Podávejte posypané nadrobno posekanou petrželovou natí. Jako přílohu doporučujeme rýži nebo brambory.

Odpolední svačina

  • Čerstvé ovoce, např. jablko, hruška, v sezóně pak i broskev, meruňka
    (od ukončeného 6. měsíce, nekojené dítě od ukončeného pátého měsíce)

Večeře

  • Pohanka se špenátem
    (od ukončeného 9. měsíce)
    Suroviny: půl hrnečku pohanky, půl hrnečku kojenecké vody,  200 g čerstvých špenátových listů,  mladou jarní cibulku, 50 g tvrdého sýra.
    Postup: Pohanku poduste na trošce vody do měkka, pak ji odstavte ze sporáku. Omyté špenátové listy nakrájejte na malé kousky a poduste na mladé cibulce na několika lžičkách kojenecké vody. Přidejte trochu vody a dále duste, dokud není špenát měkký, a potom ho smíchejte s pohankou. Na závěr můžete posypat strouhaným sýrem.
Předchozí článekDalší článek

1 komentář

  1. U nas velmi podobny jidelnicek, jen vecer nedelam.pohankovou kasi ale ovesnou s dusenou zeleninkou treba z obeda.Pohanku davam hlavne do polevek misto zahusteni…

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *