Kojící žena, alkohol a cigarety?

Kojící žena, alkohol a cigarety?>
Věděli jste, že některé národy dokonce malé dávky alkoholu kojícím ženám, nejenže povolují, ale dokonce jim ho jejich odborníci doporučují jako podporu tvorby mléka? Šokující, že? U nás naštěstí nic takového neplatí. Stejně asi nenajdete lékaře, který by vás podporoval v kouření či pití kávy. V první řadě je třeba říci, že bez ohledu na to, zda je dítě kojené nebo krmené umělým mlékem,  neměla by maminka v žádném přítomnosti kouřit v jeho přítomnosti. Vdechování cigaretového kouře v zakouřené domácnosti způsobuje dítěti zvýšený výskyt zánětů dolních cest dýchacích, zánětů středního ucha, ale i třeba syndromu náhlého úmrtí kojence ve spánku.

Jak je to s kouřením?

Nikotin, který je nedílnou součástí cigaret, potlačuje tvorbu mateřského mléka. Matky kuřačky ve většině případů kojí kratší dobu, ale zároveň vyprodukují zhruba o třetinu až polovinu méně mléka než ženy, které během kojení nekouří. Odborníci dokonce zkoumali i souvislost mezi kouřením matky a dětskými kolikami. Došli k závěru, že ke vzniku tohoto bolestivého problému stačí, aby matka vykouřila „pouhých“ pět cigaret denně. Pokud chce žena kojit a nedokáže se kouření vzdát, měla by se přinejmenším snažit omezit intenzitu kouření na minimum (méně než pět cigaret za den) a zároveň přejít na výrobky s nízkým obsahem nikotinu. Zároveň by se měla vyhýbat kouření zejména v období dvou hodin před kojením.

Škodí alkohol dítěti?

Jak už jsme psali - mnoho národů světa se malým dávkám alkoholu nebrání a doporučují ho na podporu tvorby mléka. Opravdu malé dávky vína nebo piva mohou skutečně vystresované mamince pomoci uvolnit se, a zvýšit tak tvorbu mateřského mléka. Na uklidnění vystresovaným maminkám ale doporučujeme raději jiné relaxační techniky například příjemnou hudbu, aromatickou koupel, jógu apod. Jde zejména o to, že přibližně půl až jednu hodinu po požití alkoholu se výrazně změní zápach mléka, což dítě odrazuje od pití. Předpokládá se, že dlouhodobé pití alkoholu ve velkých dávkách v mléce ženy může negativně ovlivnit další duševní a pohybový vývoj dítěte. Během kojení by se měla maminka alkoholu úplně vyhýbat. Jeho velmi lehká konzumace je přípustná, ovšem pití většího množství se rozhodně považuje za absolutně nevhodné. Denní dávka alkoholu by u kojící ženy neměla překročit množství přibližně 50 ml likéru nebo dva decilitry vína nebo dvě plechovky slabšího piva.

Opravdu kofein povzbuzuje i dítě?

Kofein je jednou z nejpopulárnějších psychoaktivních látek na celém světě. Vyskytuje se, jak jistě víte v kávě, čaji, v různých "kolových nápojích", i mnoha jiných potravinách. Pokud maminka vypije za den jeden, maximálně dva kofeinové nápoje, nemělo by to dítě výrazněji ovlivnit. Pokud to ovšem s kávou nebo jinými nápoji s obsahem této látky přeženete, vaše zlatíčko se vám může "odměnit" nespavostí, podrážděností a vytrvalým pláčem.