Kojení: To nejlepší pro vaše děťátko

Kojení: To nejlepší pro vaše děťátko>

Kojení je kouzelná věc. Vašemu miminku poskytuje vše, co potřebuje pro správný start do života. A to nejen potřebnou výživu, ale i lásku, ochranu a péči. Tyto vzácné momenty vytvářejí mezi maminkou a miminkem silné pouto, které vydrží po celý život.

Jaké jsou hlavní výhody kojení a mateřského mléka pro vaše děťátko?

  • Poskytuje vše pro zdravý vývoj a růst.
  • Složení mateřského mléka se přizpůsobuje podle potřeb dítěte.
  • Napomáhá správnému vývoji imunitního systému, chrání před průjmovým onemocněním a ulehčuje průběh infekčních onemocnění.
  • Mateřské mléko je snadno stravitelné a snižuje tak četnost výskytu břišní koliky a průjmu.
  • Přispívá ke zdravému psychickému vývoji a upevňuje vazbu mezi matkou a dítětem.
  • Přispívá k prevenci rozvoje civilizačních chorob, zejména pak obezity, diabetu a hypertenze.

Kojení má ale výhody i pro maminku: 

  • Své děťátku můžete nakrmit kdykoliv a kdekoliv.
  • Díky kojení se spalují kalorie, což vám může pomoci k rychlejšímu návratu na  původní váhu.
  • Snižuje riziko vzniku rakoviny vaječníků a prsou. 
  • Snižuje riziko vzniku osteoporózy.

Jak dlouho kojit? Světová zdravotnická organizace doporučuje kojit po dobu nejméně šesti měsíců.

S prvními příkrmy lze ale začít již od čtyř měsíců věku.

TIP! Věděli jste, že…

Kojení přináší i maminkám spoustu výhod. Například umožňuje pohodlné krmení miminka kdekoliv nebo napomáhá ke snížení vzniku osteoporózy či rakoviny vaječníků a prsou.

Kojení si užívejte naplno. Je to nejkrásnější období s vaším děťátkem.

Přestože kojení má spoustu výhod, bývá pro maminky, zejména pak ty čerstvé, čas od času stresující. V těchto chvílích je dobré si uvědomit, že na to nejste sama, vždyť podobné pocity prožívají všechny maminky.

Důležité je zachovat klid a dát všemu čas. Snažte se kojit v klidném prostředí a tak, aby vám to bylo pohodlné. Nezapomínejte ani na sebe, na svoje potřeby, a dbejte na to, abyste měla dostatek spánku. Kojením si s děťátkem vytváříte silné pouto, které mezi vámi zůstane po celý život.

Nezapomínejte ani na správnou výživu Pro mnoho maminek je těžké dodržovat během prvních měsíců po porodu pravidla zdravé a vyvážené stravy. Přitom právě toto období je pro tělo jedno z nejnáročnějších a potřebuje dostatečnou zásobu vitaminů a minerálních látek. Jezte rozmanitou stravu, vybírejte kvalitní potraviny (vyvarujte se konzumaci nahnilých a plesnivých potravin), ovoce a zeleninu pořádně myjte, nejezte jídla z rychlého občerstvení a nic, co by mohlo vás nebo děťátko nadýmat.

Myslete na pitný režim Důležité je také dodržovat pitný režim. Doporučuje se vypít min. 2–3 litry tekutin, vhodnější je přijímat tekutiny po menších dávkách v průběhu celého dne. Nejvhodnější je neperlivá voda, poté ředěné džusy, ovocné a bylinné čaje. Omezit byste měla množství vypité kávy a silných černých čajů.

Samozřejmostí je vyhýbání se alkoholickým nápojům.

Pro zpestřený pitného režimu můžeme všem maminkám doporučit speciální mléčný nápoj Sunar Gravimilk, který je vhodný pro všechny fáze mateřství – od plánování početí až po období kojení. Obsahuje všechny potřebné vitaminy a minerální látky. K dostání je ve dvou variantách – s příchutí vanilky nebo čokolády a díky své výborné chuti maminkám pomáhá dodržovat pitný režim.