Kojení s implantáty či piercingem - co vás čeká?

Kojení s implantáty či piercingem - co vás čeká?>
Kojení s piercingem či prsními implantáty je téma, které u žen vyvolává mnoho otázek. Je vůbec možné kojit s piercingem? Komplikují implantáty kojení? Nebude mít dítě potíže? Pojďme se na to podívat blíže! Hned na začátku vás uklidníme. Kojení bývá v zásadě možné jak s piercingem, tak s prsními implantáty a ženy obyvkle problémy nemívají. Přesto je důležité dávat pozor na několik bodů.

Kojení s piercingem

Oblíbenost piercingu bradavek u mladých žen v posledních několika letech narůstá. Ženy ovšem při rozhodování často nepomýšlejí na budoucí těhotenství nebo kojení. Vyplatí se to ale zvážit. Odborníci radí s otěhotněním počkat až do momentu, kdy je rána po aplikaci piercingu plně zhojená. To bohužel není otázkou několika týdnů. Rána je zhojená až po 12 - 18 měsících. Dřívější kojení s piercingem by zbrzdilo proces hojení a zvýšilo riziko infekce. Během těhotenství by pak samozřejmě neměl být žádný piercing aplikován. U většiny žen jsou prsy a bradavky již v prvních týdnech těhotenství výrazně citlivější než obvykle. Stává se, že jim začíná být piercing nepříjemný a sundají ho. Zarůstání vpichu se dá předcházet každodenním používáním roztahováku a místo obvyklých šperků je také možné v průběhu těhotenství a kojení nosit ohebný (flexibilní a poddajný) plastový piercing. Ženy, které chtějí svůj piercing nosit i v těhotenství, by měly jeho velikost uzpůsobit dle aktuálních potřeb a dbát především nato, aby byl opatřen dostatečně širokým prstencem – příliš malý model může mít za následek podlitiny, podráždění a záněty bradavek. Během porodu a také během kojení musí být piercing z prsu odstraněn. Při kojení s piercingem hrozí riziko, že by dítě mohlo část šperku spolknout, vdechnout, nebo si poranit ústa. Také je zde riziko přenosu bakterií. Děti jsou navíc často podrážděné, když mají cizí těleso v ústech, což může vést k potížím se sáním a k dalším problémům při kojení.

Možné potíže

Při kojení s piercingem nemusí žádný problém vzniknout, ale jistá rizika zde existují. U některých žen vytéká při kojení v místě vpichu mateřské mléko velmi silným proudem a některé děti s tím mohou mít potíže. Částečně se při kojení s piercingem může na bradavkách objevit bolestivost. Problém také může vzniknout, pokud byly při aplikaci porušeny nervy a tím došlo ke snížení citlivosti bradavky. V nejhorším případě tím může být narušen i tzv. „spouštěcí reflex“. Ten spouští tok mléka a aktivuje se, když se dítě přisaje na bradavku. V důsledku prodělaných infekcí nebo několikanásobných vpichů může dojít k zjizvení tkáně, které později brání volnému proudění mléka a způsobuje jeho zadržování a může vést až k zánětům prsů. V každém případě by měly ženy, které mají provedený piercing bradavek, o této skutečnosti informovat svého porodníka a zdravotní sestry na oddělení šestinedělí. Zároveň je nutné velmi pečlivě kontrolovat váhové přírůstky novorozence. 

Kojení s prsními implantáty

Ani v případě prsních implantátů není kojení vyloučeno. Ženy, které si z estetických důvodů prsní implantáty přejí, by však měly zohlednit možnost, že prsa v průběhu těhotenství a v době kojení mění tvar. Ten potom nemusí být stejný, jako byl před otěhotnením. Z tohoto důvodu odborníci doporučují s operací počkat do doby, kdy žena již naplnila své rodinné plány. Při kojení s prsními implantáty je důležité, aby byl novorozenec v prvních dnech po porodu k prsům přikládán co nejpravidelněji. Pokud nejsou prsy dostatečně často vyprazdňovány, může v důsledku spouštěcího reflexu docházet k větším otokům a bolestivosti. Implantáty zabírají v prsou místo, pocity napětí a tlaku tedy mohou přicházet častěji. Toto může být důvodem, proč matky s prsními implantáty mívají častější potřebu své dítě přikládat k prsům za účelem úlevy. Prsní implantáty se však někdy používají v případě, když není v prsou dostatek vlastní žlázovité tkáně. To může mít řadu různých příčin: některé ženy mají prsa přirozeně vyvinutá jen mírně, u jiných se jedná o následky zranění, případně je důvodem porucha růstu prsů v pubertě. Také v těhotenství a při kojení může docházet k úbytku žlázovité tkáně a tím pádem nežádoucímu optickému zmenšení prsů. Postižené ženy tímto často velmi trpí a implantáty jim částečně vrací sebevědomí. Nedostatečné množství žlázovité tkáně ve spojení s prsními implantáty může při kojení vést k tomu, že množství mléka nebude pro výživu miminka stačit. I v tomto případě platí, že je třeba o tomto informovat ošetřující porodnický personál a pečlivě kontrolovat váhové přírůstky novorozence.

Rady porodní asistenky

Už v době prvních „poslíčků“ doporučuji piercing z prsů odstranit, jinak může dráždění bradavek vést k silnějším bolestem. U operativně zvětšených prsou obvykle nedochází k problémům s kojením tak často, jako u prsou zmenšovaných. Každopádně je potřeba toto konzultovat předem s ošetřujícím personálem na oddělení šestinedělí a dát pozor na časté přikládání (hlavně v prvních dnech), aby tzv. „spouštěcí reflex“ nebyl příliš silný. Specializované laktační poradkyně se v této problematice dobře vyznají a mohou být dobrou alternativou pro porady ke zdravotní sestře / porodní asistentce.

Závěr

  • Kojení s piercingem a prsními implantáty je možné a obvykle probíhá bez problémů.
  • Piercing prsů musí být proveden nejpozději 12-18 měsíců před plánovaným otěhotněním, aby byl vpich v momentě otěhotnění plně zhojen. Při kojení je potřeba šperk odstranit, aby ho novorozenec nespolkl, nedošlo k poranění nebo k infekci.
  • Při kojení s prsními implantáty je především ze začátku velmi důležité pravidelné přikládání dítěte k prsu. Jelikož prsní implantáty „zabírají“ v prsu místo, může rychleji nastupovat pocit napětí a tlaku.
  • Při kojení s piercingem nebo prsními implantáty je potřeba velmi důkladně kontrolovat váhové přírůstky miminka, neboť provedené zásahy mohou v ojedinělých případech vést k omezené tvorbě mléka.