Kdy se mimčo začne otáčet? Poznejte ten pravý čas

Kdy se mimčo začne otáčet? Poznejte ten pravý čas>
Pro rodiče není nic hezčího, než když mohou sledovat pokroky svých dětí. První krůček, první slovo. Z toho všeho máte určitě velkou radost. Stačí, když dítě začne samo zdvihat hlavičku, nebo se poprvé otočí na bříško. Menší panika ale začíná v momentě, kdy se dítě v "knížkami doporučeném věku" otáčet nezačne.

Není to jen první pokrok

To, že se dítě začne otáčet ze strany na stranu je dobré znamení. Posiluje tím krční svaly. Proto dbejte na to, aby dítě otáčelo hlavičkou na obě strany, nejen na jednu. Pokud si dítě začne uvědomovat své ručičky, nožky a dokáže své tělo kontrolovat, začne experimentovat. A tím pádem se začne postupně otáčet.

Vše má svůj čas

Novorozenec je zatím jen malý uzlíček radosti. Většinou bude spinkat, kakat, čůrat, papat. Postupně ale začne otáčet hlavičku z jedné strany na druhou. Pokud ho však chcete například zdvihnout z podložky, musíte být velmi opatrní a podepírat hlavičku. Po šesti týdnech dítě v poloze "na bříšku" zdvihá bradu nad položkou v úhlu 45 °.

Mohlo by vás zajímat - Jak na zdravá záda miminka? >>


Ve třech měsících by už mělo začít "pást koníčky" - tedy v poloze na bříšku se opírat o předloktí a dolní polovinu hrudníku, pěstičky jsou zavřené. Tato poloha je dobrá pro záda, ale také pro paže a celkově bříško miminka. Pokud dítě na bříšku dlouho nevydrží a převalí se na zádíčka, nevadí. Nemusí to hned znamenat, že se něco děje. Všechno má svůj čas. Postupem času se dostanete až do fáze, kdy by se dítě mělo umět samo překulit ze zádíček na bříško. První převalení bývá náhodné a necílené, často to je ještě před 5. měsícem. První skutečné převalení přichází obvykle brzy poté. Pokud je to později, nebojte se, každé dítě je jiné.

Podpořte ho

Pokud se vám zdá, že by se dítě chtělo překulit na bříško, zkuste ho motivovat. Oblíbenou hračkou, zajímavým předmětem, za kterým se obrátí. Je důležité hračku umístit tak, aby si ji dítě mohlo po překulení vzít. To pro něj bude ta nejlepší motivace. Pokud mimčo leží na zádech, ukažte mu hračku a potom ji položte v jeho dosahu. Motivací pro něj bude i vlastní radost. Pokud se přetočí, ukažte mu, že je to úžasná věc! Usmějte se, pohlaďte ho, zatleskejte. Projevte radost a ono bude motivované se snažit o to víc. Pokud tomu chcete nechat přirozený průběh, sledujte, kdy se mimčo začne samo otáčet. Při jaké příležitosti a za jakých podmínek. Nejčastěji to bývá na přebalovací podložce. Tehdy je na místě zvážit bezpečnost - miminko se brzy začne při přebalování hýbat čím dál více. V kolikátém měsíci se vaše děti poprvé přetočily na bříško? Napište nám do komentářů!