Kdy je čas na první botičky a čeho se vyvarovat?

Kdy je čas na první botičky a čeho se vyvarovat?>
Nákup první dětské obuvi byste rozhodně neměly uspěchat! O tom proč je to tak důležité a jaké parametry by měly první boty splňovat, jsme si pro vás připravili následující článek. Věříme, že pro vás bude užitečný při pozdějším nákupu. V tomto případě platí poměrně jednoduché pravidlo – dokud dítě nechodí, boty nepotřebuje. Dítě obouváme až ve chvíli, kdy se samo postaví a začne chodit v prostoru, byť je to třeba jen za ruku. Hlavní funkcí boty totiž je chránit nohu před zevními vlivy, mechanických poraněním, chladem či horkem a před případným uklouznutím. V neposlední řadě by měla obuv poskytovat dětské nožce oporu. Dětští lékaři se domnívají, že roztomilé botičky, které rodiče v posledních letech velmi rádi dětem pořizují, byť jen leží a nechodí, pro ně mohou být do jisté míry škodlivé. Bota může působit jako omezující faktor v pohybu. V průběhu lezení si dítě pohybem neustále tvaruje klenbu nohy. Pokud rodiče dítěti dají botičky jen „na ozdobu“ může se stát, že noha nebude mít možnost pohybovat se přirozeně a půjde pohybem proti botičce. Nedoporučuje se proto dávat dětem boty ani do kočárku.

Podle čeho vybírat první boty?

První faktorem by měla mít samozřejmě velikost. Nejlépe ji změříte, když dítě postavíte na tvrdý papír a obkreslíte tužkou kolmo nožku. Získáte tak základní velikost chodidla. Než samotný obrys nohy vystřihnete a vydáte se do obchodu, přidejte u těch úplně prvních bot před nejdelší prstík 10-12 mm. V obchodě se vám pak budou boty vybírat lépe. A na co dát ještě pozor?
  • Výška tzv. kaple – jedná se o prostor, který se klene nad dětskými prstíky. V této části by měla být bota tak vysoká, aby v ní mohlo dítě volně prsty pohybovat.
  • Materiál – bota pro zdravý vývoj dítěte by měla být lehká, pružná a měkká na došlap. Nejlépe samozřejmě z přírodních materiálů s dostatečným prostorem.
  • Opatek – jde o část boty, která vede od paty vzhůru a poskytuje nožičce oporu. Opatek by měl být pevný.
  • Šněrování – ať už se rozhodnete pro tkaničky nebo suchý zip, v každém případě by mělo být šněrování nebo upínání boty takové, aby se dalo dobře upevnit kolem drobného kotníku.
  • Konstrukce – celkově by měla bota pomáhat dítěti nést váhu a zabraňovat např. vybočování paty, což je poměrně častá ortopedická vada u dětí.

Jak poznáte kvalitní obuv?

Pravda je, že není úplně jednoduché orientovat se na trhu mezi tím obrovským množstvím značek a druhů bot. Jak tedy můžeme s jistotou určit, zda se jedná o obuv pro děti zdravotně nezávadnou? Pomůckou pro vás může být certifikát „se žirafou“ – symbol žirafy totiž reprezentuje zdravé obutí. Při výběru si dejte ale také pozor na opatek, který jsme již zmínili. Když je totiž příliš nízký, neposkytuje dítěti dostatečnou oporu. Je třeba si uvědomit, že noha ovlivňuje postoj celého těla po celý život, takže nekvalitní bota může hned z počátku napáchat nevratné škody. A jakých chyb se maminky nejčastěji nevědomky dopouští?
  • Příliš malá bota – pokud nemá dítě v přední části dostatek místa pro prsty, začne je krčit, nesprávně nohu zatěžovat a od toho pak odvíjí postavení celého těla a následného mechanizmu chůze.
  • Volný kotník – jestliže není upevnění kolem kotníku skutečně pevné, může dítě začít více zatěžovat vnitřní stranu nožičky, což může mít vliv na vznik ploché nohy či jiných deformit.
  • Těžké boty – jsou-li boty pro dítě příliš těžké, ztěžují mu chůzi, přetěžují určité svalové skupiny a chůze se stává nekvalitní.
Závěrem je třeba také říci, že byste měly, zvláště pak u těch nejmenších dětí, kontrolovat každý měsíc, zda jim bota ještě velikostně vyhovuje. Nezdá se to, ale nožička jim roste opravdu rychle a podle dětských lékařů je nejčastější chybou maminek právě to, že nekontrolují, zda dětem bota sedí.