Jdeme s kůží na slunce

Jdeme s kůží na slunce>
Před námi jsou nejteplejší dny v roce, proto Liga proti rakovině zdůrazňuje, abychom nepodceňovali ochranu své kůže. Nejde o výstrahu, ale o upření pozornosti na možnosti prevence před rakovinou kůže. Až čtyřem z pěti případů rakoviny kůže se totiž dá předejít správnou prevencí.

Opálení jako ochrana

Následující měsíce jsou neodmyslitelně spojené s pobytem na slunci a opalováním. Ne každý ale ví, že opálení je vlastně ochrannou reakcí našeho organismu, a znamená, že kůže byla poškozená. Ztmavnutí kůže způsobuje pigment melanin, který chrání naši DNA před poškozením. Při vystavení se slunci začne náš organismus (melanocyty) produkovat větší množství hnědého pigmentu melaninu ve snaze absorbovat co nejvíce UV záření. Výsledkem toho je zhnědnutí naší pokožky. Náš organismus se chrání a k tomu, aby ochrana byla účinná, je třeba mu pomoci.

Čím víc, tím víc...

Nejúčinnější prevencí před UV zářením je správná aplikace dostatečného množství „opalovacího“ krému (tj. prostředku na ochranu kůže před slunečním zářením – min. 0,5 dl na dospělou osobu) v pravidelných intervalech. Všeobecně platí, že bychom se v letních měsících měli v čase oběda vyhýbat přímému pobytu na slunci. Při výběru správného ochranného prostředku je důležité na obalu sledovat dva údaje. Číselný údaj představující stupeň ochrany proti záření typu UVB, tzv. SPF (sun protection factor) a ochranu před UVA zářením, která se na krémech označuje hvězdičkami. U obou údajů platí, čím vyšší číslo a vyšší počet hvězdiček, tím účinnější ochrana. Krém, olej či mléko je potřeba aplikovat v dostatečném množství (zde platí čím více, tím lépe) a rovnoměrně na celé tělo (včetně nosu, rtů, zad, krku, uší) minimálně 15–30 min před vystavením se slunečnímu záření a následně ideálně ještě těsně před ním. V případě, že se chystáte strávit den na slunci v přírodě, je potřeba namazat se každé 2 hodiny. Pokud plánujete strávit den u vody, natírejte se minimálně každých 40 minut a vždy po koupání, kterým se může ochranná vrstva krému narušit.

Spálená kůže

Pokud jste se dostali až do tohoto stupně, znamená to, že jste ochranu podcenili. Určitě se s tím ale setkal někdy každý z nás. Pokožka je tehdy povrchově poškozená, začervenalá, horká a bolestivá na dotek. Spálená místa ošetřujte prostředkem k tomu určeným, který se rychle vstřebává a přinese úlevu od bolesti a pálení. Jestliže jste usnuli na slunci bez prostředku na ochranu kůže před spálením, následné puchýře nepropichujte, protože jsou ochranou kůže. Pokud ale samy prasknou, použijte dezinfekci na bázi jodu, která neštípe. Abyste zamezili horším následkům spálení, poraďte se s odborníkem.

 Věděli jste, že...?

Ochrana před slunečním zářením se však netýká jen letní sezóny. V menším měřítku je naše pokožka vystavena UV záření celoročně. V zimě dokonce může být záření vlivem odrazu slunce ještě intenzivnější. Odraz slunce od sněhu zvyšuje intenzitu záření nejvýrazněji, a to až o 85 %, písek o 17 % a voda o 5 %. 

Sledujte se

V neposlední řadě je velmi důležité poznat své tělo, nechat si každý rok zkontrolovat kůži dermatologem, případně ho navštívit i častěji, pokud zpozorujete změnu znamének, případně jiná atypická poškození kůže (nehojící se rány, šupinatá místa...). Zdroj: Onkoporadňa Ligy proti rakovine