Jarní zahrádka za oknem 2. část

Jarní zahrádka za oknem 2. část>
V první části jste se dozvěděli základy zahradničení. Nemusíte sázet jen bylinky, mezi květy jara patří narcisy, tulipány či hyacinty. Cibulky stačí zasadit do květináče s hlínou. Nevýhodou je delší čas klíčení cibulky, takže zahrádkářský úspěch nebude viditelný hned. Můžete ale také jarní rostlinku v květináči koupit v květinářství a spolu s malým zahradníčkem už jen čekat, do jaké barvy kvítky rozkvetou. A co kdybyste poupátku společně zazpívali známou písničku o tom, jak bude vonět světu? Pokud budete sázet cibuloviny doma, můžete nejprve truhlíky či květináče barevně pomalovat jarními motivy nebo polepit kytičkami vystříhanými z barevných papírů.

Co možná nevíte o klíčení

Jarní zahrádka za oknem 2. částPokud vás zaujalo klíčení rostlinek, potom byste mohli navštívit nejlépe nějaký BIO obchod, kde můžete zakoupit různá semínka a ta pak nechat vyklíčit. Naklíčená semínka jsou malý zázrak, opravdová „zdravá bomba“, neboť jsou zdrojem mnoha vitaminů (A, C, D, E, K či vitaminů skupiny B), mají i dostatek minerálních látek (hořčík, vápník, fosfor, draslík nebo železo). Jejich použití je rozmanité: můžete je jíst jen tak, přidávat do salátů nebo polévek. Na klíčení se používá pšenice, ječmen, oves, žito (může nahradit v jídelníčku rýži), amarantová semínka (vhodná při bezlepkové dietě) nebo sezamová semínka. Dále můžete kromě již zmíněných fazolí nechat naklíčit fazolky mungo, cizrnu, sóju, ale například i obyčejné ředkvičky (klíčky působí jako přirozená antibiotika). Naklíčené obiloviny používáme buď jako přílohy, nebo z nich můžeme vařit husté celozrnné kaše.

Postup klíčení

Semena přebereme, řádně propláchneme a namočíme na několik hodin do studené vody: obiloviny asi na 6–12 hodin, luštěniny na 12–15 hodin, malá semínka stačí na 4–6 hodin. Pak vodu slijeme, semena necháme okapat a poté je dáme naklíčit na misku či hluboký talíř. Klíčky sklízíme po 3–5 dnech, výhonky po 10–14 dnech. Malé semínko disponuje energií nového života a obsahuje všechny látky potřebné pro zdraví organismu. Jedno jediné malé naklíčené zrnko ředkvičky obsahuje mnohem víc výživných látek než vypěstovaná ředkvička. Zní to až neuvěřitelně, ale je to tak. Rostlinné klíčky jsou považovány za lék na jarní únavu. Pokud ale nejste o vhodnosti konzumace klíčků přesvědčení nebo vám jednoduše nechutnají, nevadí, jako zelená dekorace mohou osvěžit jarní dny.