Jarní zahrádka za oknem

Jarní zahrádka za oknem>

Využijte smysluplně čas se svými dětmi a pojďte sázet, přesazovat a pozorovat zázraky jara! Vytvořte si za oknem, na balkoně nebo na vaší zahrádce malý záhonek a dovolte dětem poznat kouzla, která umí jen příroda!

Zahrajte si s dětmi na zahradníky. Možnost pomáhat vám a dělat něco nového bude pro malé zahradníčky určitě fascinující. Několik pokojových květin u vás doma možná potřebuje větší prostor nebo se rozhodnete zasadit novou rostlinku a začnete úplně od začátku – od semínka. V takovém případě máte o zábavu postaráno. Nemusíte se však pouštět jen do velkých „zahradnických akcí“. I minizahrádka na okenním parapetu nebo na balkoně má své kouzlo. 

Podporujete u dětí hned několik věcí:

  • Děti se učí vztahu k přírodě.
  • Mají možnost vidět výsledek svého snažení.
  • Už malé děti vedete k pravidelné činnosti: k péči o zasazenou rostlinku, zalévání a sledování, jak rostlinka vyklíčí a postupně roste.
  • Dozvídají se nové informace o světě – můžeme si s nimi povídat o tom, proč pěstujeme např. bylinky, najít si je na obrázcích v knížce či časopisech. Seznámíme děti s tím, co rostliny k životu potřebují.
  • Až budeme mít za oknem či na balkoně bylinkovou zahrádku (některé bylinky můžeme sami vypěstovat, jiné v květináčích koupit už předpěstované – např. mátu či pažitku), můžeme se také učit poznávat jednotlivé bylinky podle jejich vůně.
  • Možná patříte k rodičům, kteří jsou už znavení z toho, jak se snaží nadchnout své dítko pro zdravé jídlo. Tady se nabízí jedna z možností, jak si zdravou pochutinu vypěstovat svépomocí a následně jí ozdobit či ochutit nabízený pokrm.

Co se hodí k rychlopěstování?

Děti mají rády, když je výsledek jejich snažení vidět brzy. Snad vám tedy přijdou vhod naše následující tipy.

Mističku nebo tácek vystelte navlhčenou vatou (či vatovými tamponky). Na vlhký vatový podklad zhusta nasypte semínka řeřichy. Položte misku na okenní parapet, udržujte ji v teple a už na druhý den se můžete těšit z toho, že semínka začnou klíčit. Viditelný úspěch děti nadchne a zakrátko se bude miska zelenat. Nezapomeňte do ní ovšem každý den dolévat vodu (nejlépe po okrajích vaty, nelijte vodu přímo na tenké rostlinky). Odměnou vám bude sběr úrody jen o několik dní později. Ke „sklizni“ použijte nůžky.

Řeřicha se hodí na posypání chleba s máslem (jako pažitka) nebo ji můžete použít na ochucení salátu či polévky. Chutí připomíná ředkvičku. Zdravá je zejména díky vysokému obsahu minerálních látek, jako je draslík, vápník, železo a hořčík, obsahuje i vitaminy A, C, E. Tělu dodává účinné antioxidanty a přispívá také k detoxikaci ledvin a močových cest.

Další možností je vypěstování čerstvé petrželové natě. K tomu potřebujete misku (nejlépe skleněnou) a seříznutou vrchní část z kořene petržele, kterou ponoříte do misky s vlhkou vatou (vlhkost stále udržujete). Vhodné je misku postavit na světlé místo, nejlépe na okno. Za pár dnů se můžete radovat z čerstvé petrželové natě. Pozor ovšem na případné plesnivění kořene petržele.

A jak je to s pažitkou? Tuto chutnou dobrůtku doporučujeme koupit raději jako přísadu v zahradnictví či na tržišti, protože ze semínek by vám vyrostla pažitka velmi slabá a děti by byly zklamané.