Jaký doopravdy je sex po porodu? Přečtěte si upřímnou zpověď maminky dvou dětí

Jaký doopravdy je sex po porodu? Přečtěte si upřímnou zpověď maminky dvou dětí>

V porodních kurzech vás připraví skoro na všechno. Dozvíte se, jak budou vypadat jednotlivé porodní fáze, jak máte správně dýchat a tlačit, i to, co je to mlezivo. Jednu důležitou věc vám ale porodní asistentka, maminka a možná ani vaše kamarádka nepoví: jaký vlastně je sex po porodu. Jisté je jen to, že nikdy nebude stejný jako předtím. Přečtěte si upřímnou zpověď dvojnásobné matky, osmadvacetileté Heleny.

Když jsem rodila svého prvního syna, nastřihli mě a dost dlouho jsem se z poranění hojila. Asi 14 dní jsem si nesedla jinak než na nafukovacím kruhu. A upřímně? Sex byl to poslední, na co jsem měla chuť.

Po pěti týdnech od porodu  jsme s manželem a se synem jeli na víkend do krásného penzionu na jihu Čech. Ubytovali jsme se, zašli si do restaurace na večeři, povídali si… Syn usnul v kočárku a my jsme se, aniž bychom se na tom dopředu domlouvali, na sebe v pokoji spontánně vrhli. Cítila jsem se vzrušená a najednou jsem se na sex strašně těšila. O to větší bylo moje zklamání a můj šok, když jsme narazili na ostrou bolest. Prostě to zaboha nešlo. Rozplakala jsem se. Lekla jsem se, že tím náš sexuální život skončil. Manžel mě uklidňoval, že se to spraví, a aniž bych mu to uvěřila, usnula jsem.

Druhý den jsem si problém vygooglovala a zjistila jsem věc, na kterou mě nikdo dopředu neupozornil. Když žena kojí, téměř nelubrikuje, a jak psal na webu nějaký odborník: „Bylo by holým bláznovstvím zkoušet po porodu sex bez lubrikačního gelu.“ Zajásala jsem, že má celý problém tak jednoduché řešení, poslala manžela do lékárny a za týden, přesně na konci šestinedělí, jsme to zkusili znovu. Příjemný zážitek to nebyl, dost významně mi to připomínalo ztrátu panenství, ale co bylo podstatné: povedlo se to. Umínila jsem si, že udělám vše pro to, aby se to co nejdřív spravilo.

Překonala jsem stud a koupila si v drogerii Venušiny kuličky a každý den je dvacet minut nosila, abych si posílila svaly pánevního dna. S každým dalším pokusem byl sex o trochu méně bolestivý, možná i trochu příjemnější, až byl vlastně docela příjemný a nakonec jsme po čtyřech měsících od porodu zjistili, že už můžeme gel vyhodit.

Mimochodem, loni jsem porodila holčičku a nevím, zda to bylo tím, že mě tentokrát nenastřihávali, anebo tím, že jsem rodila podruhé, ale návrat k sexuálnímu životu byl o sto procent snadnější. Jako zkušená rodička jsem si s koncem šestinedělí koupila osvědčený lubrikační gel. K mému velkému překvapení jsem ale zjistila nejen to, že není potřeba, ale i to, že mě sex tentokrát vůbec nebolí. Tento příběh má šťastný konec. Můžu vám totiž zodpovědně říct, že sex je po dvou dětech lepší než kdy dřív!

Jak řešit intimní problémy po porodu vám poradí i Hana Wolf ve svém videu