Barva očí miminka - na čem závisí a kdy se mění?

Barva očí miminka - na čem závisí a kdy se mění?>
Je to asi jedna z nejčastějších otázek, o které nastávající rodiče přemýšlejí. Pojďme se podívat, jak je to s barvou očí u miminek. 

Nejprve anatomie

Miminka s bílou pletí se ve většině případů rodí s tmavě modrýma očima. Je to způsobeno tím, že duhovka (barevná část oka, která je mezi rohovkou a čočkou) neobsahuje téměř žádný tmavý pigment melanin (barvivo). Černošská a asijská miminka se naopak rodí s tmavě hnědýma očima. [caption id="attachment_7477" align="aligncenter" width="525"]Zdroj: www.symptomy.cz Zdroj: www.symptomy.cz[/caption] Barva očí u miminek závisí na množství melaninu, který je v oční duhovce. Kromě toho záleží také na jeho způsobu uložení a na tom, jak se od něj odráží světlo, které do oka vstupuje. Melanin je vždy hnědé až hnědočerné barvy. Pokud duhovka obsahuje hnědý pigment (melanin) na přední i zadní straně, má hnědou barvu. Jestliže však obsahuje pigmentu málo, nebo tam není vůbec, vzniká zelená či modrá barva očí. To je dáno tím, že se světlo, které na duhovku dopadá nelomí, ale postupuje dál a lomí se až o šedá vlákna duhovky. Výsledný odstín je určen hustotou a uspořádáním těchto vláken. rsz_dreamstime_xxl_3769346 (1)Jen malému množství dětí zůstane po zbytek života tak sytě tmavě modrá barva očí, se kterou se narodili. Časem se mění a k této změně většinou dojde mezi 6. a 9. měsícem věku. Kolem jednoho roku by už měla být barva očí zřetelná a ve třetím roce života už je barva konečná. Jak dítě roste, jsou jeho oči vystaveny slunečnímu záření. Tím dochází v duhovce k produkci melaninu, který pomalu začne měnit odstín. Jde o podobný princip, jakým se vytváří odstín naší pleti.

Potom genetika

Geny otce a matky jsou stěžejní. To však neznamená, že když máte oba dva zelené oči, bude je mít váš potomek také zelené. Některé barvy jsou dominantnější než jiné. Například, pokud máte vy i váš partner hnědé oči, je pravděpodobné, že vaše dítě bude mít oči také hnědé, protože tmavší barva je dominantnější.  Zjednodušeně řečeno, hnědá vítězí nad zelenou a zelená vítězí nad modrou. Nicméně existují i výjimky. Můžete být totiž nositeli genů pro modré a hnědé oči, které se mohou zúročit právě v případě vašeho dítěte. Nejčastějšími geny pro barvu očí jsou zelená, hnědá, modrá, šedá, světle hnědá a všechny jejich kombinace. Může se tedy stát, že vaše miminko nebude mít barvu očí ani jednoho z vás.

Každé oko jiné barvy

Výjimečně se mohou objevit případy, kdy má dítě každé oko jiné barvy. Obvykle je příčinou úraz při porodu, nebo chybný pigmentový vývoj. Pokud se u vašeho miminka objeví dvě barvy očí, vždy by jej měl vyšetřit lékař, protože může jít o příznak zdravotního problému.

Na závěr

V současné době zná lékařská věda na 3 desítky genů, které mohou výslednou barvu očí ovlivnit. Sice ji určují geny, které zdědíme po svých rodičích, ovšem mezi barvou očí rodičů a barvou očí potomka žádný přesný vztah být nemusí. Z genetického hlediska je to totiž mnohem složitější, než jsme si dříve mysleli. Kdysi tradované poučky o možné barvě očí dítěte tak neplatí a musíme se nechat překvapit :)