Pozor na výrobky s BPA - čím škodí a na co se zaměřit?

Pozor na výrobky s BPA - čím škodí a na co se zaměřit?>
Od roku 2011 je v Evropské unii zakázané používat bisfenol (známý také jako BPA) při výrobě kojeneckých lahviček. Je opravdu škodlivý? A u jakých výrobků byste si na něj měli dávat pozor?

Škodí hlavně nejmenším

Chemikálie BPA se používá při výrobě polykarbonátových plastů. Zákaz jejího používání se vztahuje jen na kojenecké lahvičky. Nadále se však používá při výrobě hraček, plastového nádobí, dudlíků a nebo varných konvic. Přitom existuje podezření, že může mít negativní dopad na vývoj mozku, může způsobovat poškození srdce a vývoj cukrovky. Nejzranitelnější jsou přitom právě nejmenší děti, jelikož nemají schopnost tuto látku z těla odstranit tak rychle jako dospělí.

Škodlivé látky se uvolňují

Pokud výrobek, který používáte pro své dítě, obsahuje BPA, neměli byste ho umývat v myčce ani převářet. Tímto způsobem se totiž z produktu uvolňují škodlivé látky. Nebezpečné jsou i škrábance. Pokud tedy třeba na hračce, která BPA obsahuje, objevíte škrábance, neměli byste ji dítěti nechat.

BPA free

Po zákazu z roku 2011 se u nás vyrábějí už jen kojenecké lahvičky z plastového polypropylénu, nebo polyamidu. Pokud se chcete plastu vyhnout úplně, máte na výběr lahvičky ze skla. Označení "bez BPA" nebo "BPA free" dnes najdete na mnoho jiných výrobcích. Některé země, jako třeba Francie nebo Švédsko, plánují úplný zákaz používání BPA při výrobě jakýchkoli výrobků z plastu. Na obsah BPA byste měli dávat pozor obzvlášť při koupi dudlíků, hryzátek a dalších věcí, které si děťátko dává často do úst.

Kojenecké lahvičkykojenecka lahvicka canpol babies bez bpa

Dětské dudlíky

  • Mnoho dudlíků je vyráběno z latexu nebo silikonu, proto neobsahují BPA
  • BPA může obsahovat jejich plastový krytdudlik avent bez bpa
  • Dudlíky od značek jako je například AVENT, NUK, MAM, LOVI se vyrábějí bez BPA

Savičky a pítkasilikonova savicka bez bapa

  • Mnohé savičky a pítka na lahvičky se vyrábějí z latexu nebo silikonu a BPA neobsahují

Nádobí a příbory

  • I dětské nádobí a příbory přicházejí s dětskými ústy do stykudetske nadobi bez bpa
  • Proto se snažte vybírat ty, které neobsahují BPA

Kousátka

  • Kousátka, chrastítka a další hračky, které si dítě dává často do úst, jsou z pohledu BPA kritickékousatko canpol bez bpa
  • I při jejich výběru kontrolujte, zda BPA obsahují nebo ne.
20161003-Remar-728x90-2016100304-vanoce-cz