Jaké mohou být reakce na očkování?

Jaké mohou být reakce na očkování?>
Spousta rodičů považuje očkování za ,,nutné zlo”, které by měly děti během prvních let života podstoupit. Povinné očkování slouží jako prevence proti závažným dětským nemocem. Ale jako všechny léky s sebou může nést i rizika v podobě nežádoucích účinků. Pojďme společně rozebrat, jak můžete dítěti pomoci! 

Zásady před očkováním

  • Dítě by mělo být naprosto zdravé, alespoň 14 dní před očkováním by nemělo mít rýmu, kašel, ani mírné nachlazení.
  • Dbejte na dostatečnou vyváženou stravu - každé očkování je zásah do dětského nezralého organismu a oslabuje ho.
  • Doplňujte vitamíny! Vitamín C pomáhá eliminovat toxiny, vitamín D podporuje imunotu, vitamín E působí protizánětlivě. Denně podávejte lžičku rybího tuhu, který tlumí zánětlivé reakce.
  • Před očkováním nezatěžujte dětský organismus, dítě by mělo být odpočaté a dobře naladěné - může pomoci slíbená malá odměna :)
  • Kojené dítě nikdy neodstavujeme před očkováním, ani brzy po něm - kojení je nejlepší prevencí proti možným reakcím po očkování.
  • Některé maminky podávají před očkováním na zmírnění reakcí homeopatické přípravky - (nejznámější je Thuya occidentalis, pro akutní reakce Apis mellifica) - slouží na zmírnění bolesti po aplikaci a působí detoxikačně. O způsobu užívání a dávkování se vždy poraďte se zkušeným homeopatem.

Kdy je vhodné očkování odložit?

  • když je dítě nachlazené
  • pokud dítě krátce před očkováním prodělalo infekční nemoc - zánět středního ucha nebo chřipku
  • je unavené a více spavé, podrážděné, neb má zvýšenou teplotu
  • pokud se chystáte na dovolenou

Jaké mohou být reakce?

Mírné - vyskytující se poměrně často

V místě vpichu se může objevit zarudnutí (nemělo by být větší než 3 cm), nebo malý otok - pomůže přikládání studených obkladů, případně můžeme bolavé místo masírovat kostkou ledu. Do dvou dnů by tyto reakce měly zmizet. Může se také objevit teplota do 38 stupňů Celsia - teplotu můžeme snížit např. dětským panadolem, nebo ibuprofenem (vhodnější než paralen - snižuje imunitní odpověď na vakcínu)

Vážnější

Bolest hlavy, zvracení, průjem, horečka do 39°C, nechutenství, poruchy spánku, změna chování, ekzém - tyto reakce se mohou vyskytnout ihned po očkování, ale i během 7 - 14 dnů po něm. Vždy nahlaste tyto rekce vašemu pediatrovi a prokonzultujte je sním.

Závažné - vyskytují se jen velmi vzácně

Neutuchající pláč trvající několik hodin, horečka 39°C a více,  která nejde srazit, zarudnutí místa vpichu velké 10 cm, křeče, stavy bezvědomí. V tomto případě ihned vyhledejte lékaře!

Závěr

K bezpečnému očkování pomůže dodržovat alespoň dvouměsíční intervaly mezi jednotlivými vakcínami. Dítě po očkování sledujeme a zbytečně s ním nechodíme do větších kolektivů (organismus je po očkování nějakou dobu oslaben). Pokud vám není něco jasné, nebojte se zeptat vašeho dětského lékaře. Můžete s ním projít příbalové letáky jednotlivých vakcín, kde jsou podrobně popsány možné nežádoucí účinky. zdroj: Varovné signály očkování - Prof. Rndr. Anna Strunecká, DrSc.