Jaké je být mámou v Africe?

Jaké je být mámou v Africe?>
Nikdy by mě nenapadlo, že budu mít zkušenost s životem ženy - matky v Africe. Sice moje Terezka byla zatím jen v bříšku, ale sami dobře víte, že se cítíme jako mámy už od začátku těhotenství. Dnes se s vámi chci podělit o to, jaké to je být mámou v Africe.

Těžké i jednoduché

Možná si říkáte, že je to jako všude na světe. Opak je však pravdou. Některé africké mámy to mají totiž velmi složité. I když přivedou na svět své dítě, často čelí tomu, že nemohou zůstat doma a ještě si za to nechávat platit (tak, jak u nás funguje mateřská dovolená či rodičovský příspěvek). Nějaké penízky však také dostanou. Zdaleka to ale není tolik, jako v Evropě. Většina z nich je tedy přinucena pracovat. Vezmou si s sebou kangu (velký šátek), do které dítě zabalí a uváží. Takto s ním jdou do práce, nebo pracují doma. Tanzánie je bohatá na ovocné plody, zeleninu, či chov dobytka. Tím se matky nejčastěji živí. Brzy ráno vstávají, aby si přichystaly, co prodají ve městě. A to samozřejmě s dítětem. Od začátku svého života se podílí na práci s maminkou. Aby potom, až vyroste, mohlo začít naplno pomáhat. Jsou však i matky, které tráví čas s dětmi na mateřské dovolené. Zavisí to, samozřejmě, na tom, zda na to žena finančně má nebo ne. Tehdy pracuje především otec a někdy i další část široké rodiny. Občas tatínci odchází na celý rok, aby vydělali větší peníze. Na ženu tak zůstávají všechny další povinnosti. A proto je pro ně role mateřství v tomto směru o něco náročnější než pro ženy v Evropě. zivot v africe

Výchova

Výchova zůstává víceméně na ženě. V Tanzánii je zvykem mít rodiny s více dětmi a to bez ohlednu na to, zda si to mohou finančně dovolit nebo ne. Mít hodně dětí pro ně znamená moc a sílu. Být ženou v Tanzánii není jednoduché. Ale nenechte se zmást. Setkala jsem se s matkami, které jsou šťastné. Přijímají každé dítě jako dar, velkou zodpovědnost. Nebojí se, i když je jejich bodoucnost občas nejistá. Ne každý má možnost studovat na vysokých školách, které jsou často placené. Život mámy v Tanzánii je nekonečný koloběh, který se opakuje a dědí. Většinou je to zkrátka jejich úděl. Ženy se narodí, aby se staly matkami. Jsou tak vychované a vedené. Ve výchově dětí je Afrika velmi striktní. Láska k Bohu, rodině a práci je vždy na prvním místě. Zajímavé je, že i když toho rodina nemá finančně příliš, neuslyšíte žádné stížnosti, jsou se svým životem smíření a  žijí naplno. A učí tak žít i své děti. Zkusme se od nich alespoň v tomto směru inspirovat.