Jaké hračky jsou vhodné pro děti od 6 do 12 měsíců?

Jaké hračky jsou vhodné pro děti od 6 do 12 měsíců?>
V tomto období už se děťátko dokáže plazit a lézt, převracet se, začíná se stavět na nohy a možná už dělá první krůčky. Stejně jako se rozvíjejí jeho pohybové aktivity, rozšiřují se i možnosti výběru vhodných her a hraček.  U děťátka se dynamicky rozvíjí řeč, její vnímání  pokus o formulaci prvních hlásek. To je vhodné podporovat různými zvukovými hračkami. U dítěte nadále dominuje hra založená na poznávání a experimentování. Až později (od 1 roku) začíná hra nabírat společenský charakter. Od půl roku je vhodné děťátko seznamovat s hračkami podporujícími plazení, rozvíjejícími akci a reakci a prvními hračkami do vany. 

Hry podporující pohyb - plazení (KLIK)

Plazící se děti mají rády velké hračky, které mohou snadno uchopit, hrát si s nimi různě je před sebou tlačit a tahat. Na procvičování hrubé motoriky si s děťátkem zahrajte jednoduchou hru - položte před něj jeho oblíbenou hračku do vzdálenosti, kam nedosáhne. Začne se za ní natahovat a plazit se. Trénovat koordinaci rukou a očí, stejně jako obezřetnost, můžete díky jednoduché společenské hře - kutálením oblíbené hračky. Děťátko si přitom potrénuje i plazení. Oblíbenými se v tomto věku můžou stát také tahací hračky zábavných tvarů a barev.

Skládací hračky (KLIK)

Až se vaše děťátko naučí správně sedět, můžete mu představit první stavebnice z kostek nebo jiných tvarů a skládací hračky. Děti každé generaci jsou zapálení stavitelé a proto si hru s největší pravděpodobností velmi rychle oblíbí. Díky skládání, rozkládání či vkládání si děti rozvíjejí manipulační techniku, jemnou motoriku, učí se koordinovat pohyb obou rukou a učí se, že některé předměty spolu vzájemně souvisí. Při stavění si spolu s dítětem můžete trénovat slovní zásobu. Naučte ho nová slovíčka, jako je vysoký, nízký, nahoru, dolu, trénujte barvy,...

Hry podporující akci a reakci (KLIK)

Představte v tomto období dítěti hračku s nějakou zajímavou funkcí - hračku, která třeba vydává zvuk, svítí nebo hraje hudbu. Ukažte mu, jak hračka funguje a co má udělat, aby funkci aktivovalo. Velmi vděčným dárkem jsou v tomto věku třeba mluvící plyšáci, nebo hračky s různými tlačítky.

První hračky do vody (KLIK)

U povinného večerního koupání může děťátko začít objevovat i zábavu. Koupání ho tak díky hračkám bude bavit. Na začátek můžete zvolit klasické pískací kačenky, nebo skládací hračky do vody.