Jak zvládnout první nemoc miminka?

Jak zvládnout první nemoc miminka?>
První nemoc mimika je noční můrou každé maminky. Ani nám se nevyhla. Začátkem dubna, když Terezka oslavovala 7 měsíců, začala frkat, kašlat, měla červená očka a špatně se jí dýchalo. Každopádně díky naší doktoce jsme nad prvním nachlazením zvítězili a já bych se s vámi chtěla podělit o super triky, které nám pomohly. 

Odsávat, odsávat, odsávat,...

Doma máme odsávačku hlenů na vysavač. Musím říct, že působí trochu drasticky, ale bez ní bychom se soplíků nezbavili. Odsávání je tedy první rada při plném nose. Nudličky se nebudou množit dál, nebudou stékat na průdušky a nezpůsobí další problémy, jako je například zánět středního ucha. A i kdyz bude vaše maličké možná protestovat, myslete na to, že mu ulehčíte dýchání a zabezpečíte mírnější průběh choroby. Kromě odsávačky si také pořiďte kvalitní kapky do nosu s mořskou solí a také sirup pro případ kašle. Vždy je vhodné kontaktovat vašeho lékaře, který vám poradí, co je pro děťátko nejlepší.

Zvlhčujte vzduch, používejte polštář

První noc byla nekonečná. Vstávala jsem každých 10 minut, kapky do nosu nepomáhaly. Naše maličká od začátku spinkala v postýlce bez polštáře. Když onemocněla, poradila nám doktroka, ať jí polštář dáme. Jaký to má význam? Děťátku se bude lépe spinkat, snadněji dýchat a soplíky nepotečou do oušek či na průdušky. Co nám pomohlo druhou noc? Zvlhčovač vzduchu. Díky němu spinkala Terezka lépe a v noci to byl určitě největší pomocník. Zvykli jsme si na něj a teď, když je v pokoji příliš suchý vzduch, je naším neoddělitelným společníkem.

Kojení a tulení na požádání

Terezku přikrmuji od pěti měsíců. Když prochladla, příkrmy jí přestaly chutnat a chtěla jen kojit. Chci vás povzbudit - nebojte se kojit častěji, na požádání, kdykoli bude dítě chtít či potřebovat. Uklidní ho to a pomůže k rychlejšímu uzdravení. Kromě kojení pomáhá také nošení. Navzdory trápení s plným nosem si v šátku Terka dokázala pospinkat klidně hodinu, což byl v té době velký úspěch. Tip - VIDEO - co byste měli vědět o šátkování >>

Kdy navštívit lékaře

Po propuknutí nemoci jsem kontaktovala pediatričku, která nám poradila, jak s ní bojovat. Měli jsme štěstí, protože se neobjevily teploty. Jakmile je máte, určitě zavolejte lékaři. Pokud je miminku ména než 3 měsíce, lékaře vyhledejte hned. Pokud je starší, můžete mu dát léky vhodné pro kojence podle pokynů lékaře či lékárnice. Vždy se však poraďte, abyste předešli komplikacím.

Na závěr vám chceme popřát, abyste tyto tipy nemuseli využít a měli vaše dětičky zdravé!