Jak zvládnout léto s nejmenšími?

Jak zvládnout léto s nejmenšími?>

Teploty venku připomínají léto v tropech a vy si vezete z porodnice nového člena rodiny? Nebo už máte drobka pár měsíců doma a prvního společného léta se nemůžete dočkat? Stejně jako v zimě je potřeba řešit dostatečnou ochranu dětí před mrazem či sněhem, i letní počasí má, co se týče péče o mrňousky, svá specifika. Na co si dát pozor, jak chránit děti před sluncem a jak předejít nebezpečnému přehřátí? Přinášíme několik tipů.

Oblečení

Rada ohledně oblékání velí, aby mělo dítě vždy o jednu vrstvu navíc než vy. Výjimku z tohoto pravidla ale tvoří právě letní dny, kdy teploty často výrazně překračují 30 stupňů. Horké počasí spolu s nadměrným množstvím vrstev či nevhodným materiálem oblečení pak může skončit zapařením dítěte.  Ideálním řešením se proto stává body bez rukávů či s rukávem krátkým. Z materiálů sáhněte určitě po bavlně, která umožňuje pokožce dýchat.

Tip:

To, jestli je miminku horko nebo zima, zjistíte vždy na jeho zátylku.

Ochrana před sluncem

Malé děti by obecně neměly být příliš vystavované slunci. Do 1 roku věku je jejich pokožka velmi citlivá a se slunečními paprsky si nedokáže úplně poradit. Jak tedy ty nejmenší chránit? Miminka do 6 měsíců nejlépe ochráníte jednoduše tím, že je budete udržovat co nejvíce ve stínu. Pokud děťátko nosíte v šátku či nosítku, dejte mu klobouček a pořiďte mu oblečení s delším rukávem (ideálně s UV ochranou). Od půl roku můžete použít opalovací krém, přičemž doporučujeme sáhnout po takovém, který má minerální filtr.

Jízda v kočárku

Samostatnou kapitolou je ochrana děťátka v kočárku. Jednou z možností je slunečník či sluneční clona. Bez problému si ale vystačíte i s látkovou plenkou. NIKDY ale v žádném případě nezakrývejte celý průzor kočárku. Nedostatek vzduchu způsobí, že se z kočárku stane během krátké chvilky doslova sauna. Pokud má váš kočárek okénko na stříšce, určitě ho otevřete, zlepšíte tím cirkulaci vzduchu.

Rada:

Přehřáté dítě bývá apatické. Právě kvůli absenci pláče či jiných projevů dítěte je velmi snadné tuto nebezpečnou situaci podcenit či zcela přehlédnout.

Tip:

Pro příjemnější jízdu doporučujeme plenku před upevněním namočit do studené vody.

Jedním z největších rizik jak u dospělých, tak dětí, je v létě dehydratace. U kojených dětí jí předejdete tím, že budete kojit vždy, když se dítě přihlásí. Nelekněte se, může to být třeba i co půl hodinu. Vodu nebo čaj navíc kojené děti nepotřebují. U dětí nekojených doplňujte tekutiny menšími dávkami převařené vody.

Kontrolovat pitný režim je obzvláště důležité u děti, které trápí průjem či zvracení.

Ochrana před hmyzem

Všichni sice víme, že každý tvor na této planetě má svůj smysl, pravdou ale je, že takové poštípání od komárů dokáže pěkně znepříjemnit každý výlet. Jak si poradit? Ač vás možná jako první řešení napadne repelent, pamatujte, že do 2 měsíců věku dítěte není zcela vhodný. Pro takto malé děti je nejlepší ochranou použití moskytiéry na kočárek či postýlku.

Že rádi vsadíte na řešení pomocí bylinek? Levanduli komáři zrovna dvakrát nemilují, navíc vám krásně provoní pokoj, stan či karavan.

Přírodní památky jsou vaším hlavním cílem? Pak nezapomeňte na ochranu proti klíšťatům. Když už se náhodou klíště přisaje, postupujte následovně. V ideálním případě použijte jednorázové gumové rukavice. Místo přisátí zakápneme alkoholovým dezinfekčním přípravkem, přibližně po 5 minutách klíště za pomocí speciálních kleštiček či pinzety vytáhneme a místo následně vydezinfikujeme.

Za zvážení stojí i očkování proti klíšťové encefalitidě. Očkovat lze děti již od 1 roku.

Spánek

Také patříte mezi ty, kteří mají problém během tropických nocí usnout? I malé spáče můžou vysoké teploty potrápit. Jak vyřešit situaci, kdy zavinovačku právě z důvodu horka odhodíte do skříně, ale děťátko se bez ní budí kvůli Moorovu reflexu? Řešením můžou být spací pytle, přičemž ručičky děťátka přijdou v tomhle případě dovnitř.

Tipy:

• Pro lepší cirkulaci vzduchu můžete v místnosti s miminkem zapnout větrák. Rozhodně ho ale nenatáčejte přímo na miminko.

• Příjemně mohou zafungovat i rozvěšené mokré ručníky či plenky.

• V teplých dnech doporučujeme drobečky častěji koupat či je aspoň pravidelně osvěžovat vlhkou plenou.

🌞 Ať už letos vyrazíte kamkoli, přejeme vám za celý Feedo tým krásné léto plné nezapomenutelných rodinných zážitků! 🌞