Jak zvládnout kojení při návratu do práce?

Jak zvládnout kojení při návratu do práce?>
Vracíte se do práce, chcete pokračovat v kojení, ale máte strach, jak to všechno zvládnete? Určitě hned nemyslete na nejhorší a hledejte různá řešení, jak udělat své děťátko i při návratu do práce šťastné. Podívejte se s námi, jak to všechno zvládnout! 

Spřátelte se s odsávačkou mléka

I když to pro některé z vás působí jako mučíčí zařízení, může vám návrat do práce dost ulehčit. Pokud jsou vaše prsa přeplněná, můžete je v práci uvolnit. Samozřejmě, že asi ne vždy, když se vám zachce, ale pořádným tréninkem ještě před návratem se při správné technice můžete naučit skvělé triky a pak už vám stačí i 15 minut.

Připravte na to děťátko

Každá z nás ví, že v prvních měsících je podávání náhrad místo bradavky nebezpečné. Hlavně tehdy, když chceme kojení pořádně rozběhnout. Proto pokud se na návrat do práce chystáte tak brzy, zvažte to. Děti rostou rychle. V případě, že chcete v kojení pokračovat, zkuste lahvičku dávat děťátku postupně, ne při každém krmení. Je ideální, aby lahvičku nabízela vždy druhá osoba, aby si to dítě zapamatovalo a nespojovalo si ji s vámi. Pokud děťátko lahvičku odmítne, zkuste hledat jiné způsoby...

Pravidla skladování a odstříkávání mléka

4ced2fef2eaba42a2378ce0b34083c8bNávrat do práce od vás bude vyžadovat hodně odstříkávání a skladování mateřského mléka. Na odstříkávání s můžete vybrat ruční nebo elektrické odsávačky. Pokud je návrat do práce definitivní, nejvhodnější a nejrychlejší volbou, která vám ušetří čas i prsa je právě elektrická odsávačka. Po odstříkání uložte mateřské mléko do sterilizované nádoby - může to být lahvička, nebo jiná nádoba. Rovných 24 hodin mléko vydrží v chladničce. Můžete ho skladovat i v mrazáku a to až 3 měsíce. Na co byste rozhodně měla myslet, je označení data a času, kdy bylo mléko odsáto či odstříkáno. Poznamenat si můžete i množství. Mléko vždy rozmrazujte pomalu, nejlépe v ledničce či ve vodní koupeli. Před tím, než ho děťátku dáte, ho ohřejte na tělesnou teplotu a do 24 hodin spotřebujte. Na co byste měla úplně zapomenout je mikrovlnná trouba. Ta se nedoporučuje. Se správným rozmrazováním seznamte i svou chůvu, nebo kohokoli, kdo bude hlídat.

Mluvte se zaměstnavatelem

Váš šéf by měl vědět, že stále kojíte a že je normální, pokud se na 15 minut jednou za tři hodiny vytratíte. Máte právo i na zkrácený pracovní úvazek. A tak můžete strávit polovinu dne v práci a tu druhou s vaším děťátkem. Obhajte si svá práva i v této oblasti, aby byly spokojené obě strany. Pokud je to možné, můžete požádat i o práci z domova, hlavně tehdy, pokud je vaše děťátko nemocné. Nebojte se zjistit si všechny informace!

Nastyďte se!

Kojení je pro maminku i pro děťátko jedna z nejkrásnějších věcí, proto se nestyďte. Neváhejte požádat o diskrétnost, či od klíče od kanceláře či šaten, které vám pomohou v nerušeném odstříkání mléka. Možná je naše společnost stále pobouřená a tváří se, že kojící matky na veřejnost nepatří, ale těmto trendům nevěřte. Věřte svým instinktům a když vás v práci chtějí, musí to pochopit. Vždy však buďte sama sebou a v pohodě - vaše děťátko to vycítí.