Jak zvládnout cestování autem s dětmi?

Jak zvládnout cestování autem s dětmi?>
Počasí se venku se bude den ode dne zlepšovat a vy už určitě začnete plánovat letní dovolené a výlety. Nebojte se, cesta s dětmi nemusí být namáhavá. Stačí vědět, jak se na ni připravit a co dělat během jízdy. Poradíme vám!

Stav auta je základ

Aby vás během cesty na dovolenou nepotkalo nepříjemné překvapení, měli byste nechat kompletně zkontrolovat své auto technikem v příslušném servisu. Nezapomeňte si připravit potřebné doklady od auta, zelenou kartu a kontaktní informace na asistenční službu. Pokud nemáte v autě klimatizaci, která je při cestování s malými dětmi zejména v horkých dnech nesmírným pomocníkem, pak byste měli důkladně zvážit dobu odjezdu na dovolenou a zpátky domů, tak abyste necestovali v tom největším horku. Není pro dítě snad nic horšího, než když musí sedět v rozpáleném autě uprostřed letního dne v koloně.

Pohodlí v autosedačce

Není tomu zas tak dávno, kdy opravdu velké množství dětí (až 63 %) jezdilo v autě nesprávně zajištěných. A nebylo to proto, že by rodiče záměrně podceňovali bezpečnost svých dětí, ale spíše proto, že dětskou sedačku do auta umístili dle svého nejlepšího vědomí a svědomí, leč špatně. Do nynějška však došlo k významným posunům a testovací normy dětských autosedaček a jejich upevnění se neustále doplňují a zpřísňují. Autosedačky jsou nyní velmi promyšlené a také upínání sedaček do aut se zjednodušilo. Kromě bezpečí by měla být autosedačka také pohodlná. Jak vybrat tu pravou vám prozradí naše video.

Vyberte první autosedačku správně >>


Před cestou

Kam vyrazit?

Místo, kam vyrážíte, vybírejte pečlivě s ohledem na potřeby dítěte. Už jen cesta může představovat velký problém – nevybírejte proto příliš vzdálené destinace. Pokud se chystáte objevovat krásy horských oblastí, pak nezapomínejte na to, že malé děti by neměly překročit výšku 1 000 m n. m.

Pohodlí především

Připravte dětem vhodné oblečení na cestu – nejlépe bavlněné – a myslete také na to, že bude pravděpodobně potřeba dítě během cesty převléci.

Na cestě

Při dlouhých cestách pomáhají časté přestávky. Projděte se s děťátkem na odpočívadle, nebo si udělejte přestávku na jídlo. Pomůže to nejen vám, ale i děťátku. F022118Pokud máte rádi praktické věci, které vám ulehčí při cestování přípravu jídla, měli byste vsadit na cestovní ohřívač lahviček. Při delších cestách je nenahraditelným pomocníkem. A uznejte, že pokud mají děti spokojená bříška, cestování je hned jednodušší.

Nejezděte sami

Není také příliš vhodné, aby v autě bylo jen dítě a řidič, protože oba jsou vlastně „sami“. Řidič se musí nutně věnovat řízení a nemůže neustále rozptylovat a obstarávat dítě sedící vzadu. Logicky tak po čase dojde k tomu, že dítě začne být protivné, fňuká a dožaduje se pozornosti, kterou mu řidič nemůže v danou chvíli poskytnout. V tomto okamžiku se zvyšuje riziko dopravní nehody, protože pozornost řidiče klesá a v krvi se zvyšuje hladina adrenalinu (nemluvě o možné únavě a podráždění).

Jaké doklady budete na cestách potřebovat? >>


5 věcí, které vám na cestách ulehčí život

Plenky (KLIK)

Zabalte si raději jednu plenku na každou hodinu pobytu v autě + 1 navíc, kdybyste náhodou uvízli v dopravní zácpě.

Podložka na přebalování (KLIK)

Přebalování přímo v autě není nejpraktičtější věc na světe, ale se spolehlivou podložkou to není takový problém. Na cestu autem upřednostněte raději jednorázové podložky.

Přikrývka/deka (KLIK)

Minimálně jedna se hodí vždy. Díky ní vytvoříte děťátku příjemné prostředí, zabalíte ho do něj, když mu je zima, nebo když ho chcete nakojit. Ve slunečných dnech z ní vytvoříte stínítko na okno. Ale pozor - pokud cestujete ve slunečných dnech, stínítka na okna by měly být samozřejmostí. Sluneční paprsky útočící na zadní sedadla mohou být pro vašeho drobečka velmi nebezepečné.

Oblíbená hračka (KLIK)

Mnohé maminky si cestování s nejmenšími členy rodiny pochvalují. "Naše dcera většinu cesty prospí, takže je to úplná pohoda," pochvaluje si maminka Bára. Větší děti však už tolik spát nepotřebují a ani neumí, takže jim určitě vezměte oblíbenou hračku. Klidně i několik. Pro měnší děti, které v autě nechtějí spát, jsou praktické hračky s úchytkami, které připnete na autosedačku nebo zadní sedadlo.

Extra zrcátko (KLIK)

Na přední sklo si můžete nainstalovat přídavné zrcátko, díky kterému na miminko uvidíte a zamezíte tak nebezpečnému otáčení.

Nevolnost během cestování

Nevolnost během cestování, nebo také kinetóza, je stav, který je vyvolán zpravidla vibracemi o velmi nízké frekvenci, které působí na lidský organismus. Mezi nejčastější projevy patří pocit na zvracení, zrychlené dýchání, bledost, studený pot, zvýšená tvorba slin, únava, příp. závratě a později i zvracení, které ovšem nepřináší úlevu. Velmi často trpí kinetózou právě děti, dokonce mnohem častěji než dospělí. A není výjimkou ani to, že může postihnout i zvířata. Pokud během cesty zpozorujete u sebe nebo u dětí takové příznaky, pak raději zastavte na bezpečném místě, vystupte z vozu, napijte se, osvěžte se a projděte se chvilku na čerstvém vzduchu (to samé platí i pro děti). Jestliže se nacházíte v danou chvíli zrovna na dálnici nebo na jinak nevhodném místě pro zastavení, pak se snažte o plynulou jízdu bez zjevné změny rychlosti a prudkého brzdění či zatáčení. Víte-li, že vy nebo vaše děti máte tento problém, pak se na cestu náležitě připravte. Do sáčku si vložte namočený ručník, kapesník či textilní plenu, ta vám pomůže při osvěžení během cesty. Na škodu jistě nebudou ani pytlíky na zvracení. Lidem trpícím nevolností při cestování se nedoporučuje si za jízdy číst, pozorovat pohyby za oknem apod., protože ke zhoršení nevolnosti významně přispívají i zrakové vjemy, tj. např. pohupující se horizont nebo písmenka v knize.

Tipy:

•    Dbejte na udržování čerstvého vzduchu ve voze. •    Před cestou se posilněte lehkým jídlem a tekutinami. •    Hodinu před cestou si vezměte preventivní léky (po poradě s lékařem).

Přizpůsobte se věku dítěte

Zbytečný stres je možné eliminovat tak, že rodiče poznávací program naplánují s ohledem na věk svých dětí. Na závěr bychom vám chtěli popřát krasnou dovolenou a určitě nám napište do komentářů, jak cestu autem zvládáte vy!