Jak vyzrát na podávání léků dětem

Jak vyzrát na podávání léků dětem>
Blíží se období, ve kterém sice všichni vyhlížíme poslední slunečné dny, ovšem i doba, kdy ve velkém propuknou všemožné virózy a nejvíce to schytají právě děti. Jak bez zbytečných slziček podat dítěti lék a neztratit při tom nervy? Dočtete se v článku. Každý to už zažil. Od lékařky dostanete tabletky, sirup či kapky a váš mrňous jakoby cítil, že se s nimi blížíte a odmítá se na vás i podívat. Zkoušíte to po dobrém, pak už i s mírně zvýšeným hlasem. Nejčastěji je po ruce lžička a hra na letadélko, jako při krmení. Pomoci by mohlo i kapátko a pohádka o tom, jak statečná princezna také zvládla podávání medicíny. Občas pomůže stříkačka a k tomu také příběh o statečném děvčátku, které se nebálo. Nebo chlapeček, podle toho, co vám zrovna vyhovuje. :-) Jakmile však mrňous zjistí, že chuť přípravku není bonbónová, jak jste tvrdili, na podruhé to budete mít o něco těžší.

Pilulka - postrach všech malých pacientů

Pokud tabletka nepřipomíná oblíbený vitamín či není sladká jako bonbón, pro většinu dětí to bude spíše strašák. Tabletku můžete rozdrtit a smíchat ji s něčím ovocným - šťávou, čajem nebo džusíky. A pak už otevřít ústááááááá a je to.

POZOR! NĚKTERÉ TABLETKY MUSÍ DÍTĚ ZAPÍT VHODNOU TEKUTINOU. PŘEČTĚTE SI VŽDY INFORMACE V PŘÍBALOVÉM LETÁKU.

I s těmi nejmenšími to bude trochu boj, ale dá se to. Postupujte jako při zavádění prvního příkrmu. Jemně lžičkou přitlačte na jazyk, aby se dítěti zaktivoval polykací reflex a dítě spolkne rozdrcenou tabletku i s celým obsahem lžičky. Můžete maličkému i přidržet hlavičku, zejména pokud se bojíte, že o obsah lžičky přijdete. Pokud už je nemocné větší dítě, zkuste tabletku rozlomit. Tam to však bude o dohodě. :-)

Jak to sobě i dítěti usnadnit

  • Měli byste se usmívat a být klidní - dítě totiž vycítí, že se něco děje a čím nervóznější budete, tím více to bude mít vliv i na jeho vnímání. Vytvořte situaci, ve které se dítě bude cítit dobře.
  • Pokud je již dítě větší, vezměte ho do lékárny, kde bude mít možnost vybrat si "příchuť", tvar tabletky či sirupu. Bude mít pocit, že to může ovlivnit a řekne vám, co si prosí. Pokud chcete, dejte mu na výběr - kdy si vezme léky, kde se tak stane - opět bude mít pocit, že si může vybrat a ovlivnit tak situaci - bude se cítit přirozeněji a zřejmě bude i spolupracovat. Aby vás však nepřechytračilo - zdůrazněte mu, že nevzít si lék, není možnost.
  • Něco za něco - pokud se dítě rádo hraje, například na lékaře, máte možnost mu "na vlastní oči" ukázat, co to je dát si lék. Nejdříve tak udělejte u vás - dejte si bonbón nebo něco, co připomíná kapky, pak to tak udělejte s dítětem. Vytvoříte si tak situaci, kdy je přirozené, že si vezme lék.

Kapičky a sirupy

Tekutiny bývají dítětem vždy přijaty o něco lépe. Přestože je také budete muset podávat na lžičce, jejich textura je vždy příjemnější pro požití a tak trochu i zajímavější pro oko.

POZOR: Některé kapky se nesnesou s kovovou lžičkou, mohou spolu reagovat nežádoucím způsobem!

Pokud se neosvědčí hra na letadélko, některé kapky nebo sirupy mají v balení speciální stříkačku nebo použijte klasickou stříkačku ze zdravotnických potřeb.

Čípky

Výhodou tohoto způsobu podávání medicíny je, že dítě nemusí lék ochutnat a tak se mu "nezprotiví". Nevýhodou je, že je to poměrně nepříjemný způsob podávání. Určitě jste se s tím již setkali při horečkách v útlém věku, kdy se takto nejčastěji sráží teplota. Když děťátku zavedete čípek do konečníku, jemně mu stiskněte obě půlky zadečku a chvíli přidržte. Čípek se začne rozpouštět dříve a dítě ho předčasně nevypudí.

Kapky do nosu, do uší, do očí

První doporučení je, aby dítě při kapání kapek do nosu leželo nebo bylo v horizontální poloze. Pokud sedí, zkuste mu zaklonit hlavu, protože tak se jim kapky dostanou hlouběji do nosu. Těm nejmenším je lepší dávat olejové kapky, které jim neztečou přímo do dýchacích cest. Zeptejte se svého lékaře na možnosti. O něco náročnější to bude v případě kapek do očí, což už chce nějakou tu spolupráci. Opět se doporučuje, aby byla hlavička v záklonu. Očka by měly směřovat do jedné strany, ukazováčkem odtáhněte dolní víčko a aplikujte kapky do té strany, kam se nedívá. Pak, pokud už vám rozumí, mu řekněte, aby s očima zakoulelo. Pokud máte úplného prcka, vysvětlování a vymýšlení si historek asi nepomůže, proto si počkejte na pomoc a podržte dítěti hlavičku. Bolest uší není zrovna příjemná, ale studené kapky do uší už vůbec. Řídit byste se měli tím, co je v příbalovém letáku. Některé druhy kapek je možno nakapat na vatičku či gázu, což však může ale nemusí být výhra. Cizí těleso v oušku dítěti bude překážet, buďte tak opatrní.

Na co zabírají vaše děti? Dejte nám vědět v komentářích nebo na Facebooku.