Podpořte dětskou fantazii správnými hračkami - poradíme vám!

Podpořte dětskou fantazii správnými hračkami - poradíme vám!>
Hračky mohou být skvělým pomocníkem pro stimulaci dětské kreativity. Pokud dětem necháte dostatek prostoru, aby mohly využít svou fantazii a vyberete ty správné hračky, které se hodí pro jejich věk, rozhodně se to vyplatí. Při výběru hraček se zaměřte na to, jaké smysly podporují. 

Jak podpořit tvořivost?

Malování, tvoření, skládání, stavění, budování, vymýšlení příběhů,... To vše stimuluje dětskou představivost. Díky přirozené dětské zvědavosti experimentují a zjišťují, co všechno hračky dokáží. Když děti malují, používají tvary a barvy, kterými vyjadřují své pocity. Při tvorbě "uměleckých děl" nebo "stavebních projektů", ale i při hře s panenkami, kopírují scény z každodenního života a vymýšlejí si vlastní příběhy. Čím více příležitostí dětem dopřejete, tím více kreativity v nich podpoříte. Dejte jim prostor na seberealizaci - pokud byste jim hru příliš "diktovali", mohli byste jejich tvořivost omezit. Aby hračky splnily svůj účel, je nutné je vybírat s přihlédnutím k věku dítěte. Miminka zkoumají svět kolem sebe. Batolata jsou aktivnější, pohybují se koordinovaně, používají širší škálu výrazů. Jejich motorické schopnosti jsou dobře vyvinuté a mohou vykonávat i složitější činnosti.

Hračky pro miminka a batolata

Kousátka a chrastítka

Přibližně od 8. týdne života začne dítě otevírat dlaň a hrát si s ní. Pro nejmenší děti jsou vhodná chrastítka a kousátka, která přitahují jejich pozornost. Díky nim se dítě vytváří spojení mezi tím, co vidí oči a co dělají ruce. Tyto hračky stimulují zrak a sluch.

Dětské knihy

od třech měsíců může dítě začít zkoumat první dětské knížky. Stimuluje si tím smysly (hlavně zrak) a rozvíjí motoriku. Všímá si barev a obrázků. Můžete mu otáčet jednotlivé strany leporela a vyprávět příběh, který se na stránkách odehrává.

Stavebnice

Pro roční dítě jsou stavebnice velmi zábavné. Zejména pokud jsou barevné a designové. Kreativita se rozvíjí hlavně u těch stavebnic, u kterých může dítě postavit pokaždé něco nového.

Puzzle

V tomto věku stimulují představivost i obrázky, které vytváříte pomocí puzzle. Puzzle můžete skládat společně a vysvětlovat při tom děťátku, jak do sebe jednotlivé kousky zapadají. Společně pak budete sledovat, jak vzniká obrázek.

Malování

Své první umělecké dílo si může děťátko vytvořit pomocí barviček, které se nanášejí rukami. Míchání barev, vytváření otisků a různých čar a tvarů ho určitě zaujme. Zkusit také můžete malování klasickými barvičkami.

Kreativní hračky pro školkaře

Plastelína

Plastelína je skvělý vynález a způsob, jak téměř zadarmo vykouzlit unikátní výtvor. Vytvářením barevných postaviček a předmětů děti trénují kreativitu i jemnou motoriku a naplno využívají svou LEGO_41067fantazii.

Lego

Stavebnice LEGO® zůstává dodnes nepostradatelnou klasikou. O tom, že podporuje tvoření a kreativitu není třeba polemizovat.

Kuchyňský koutek

Kuchyňka, domeček pro panenky nebo hra "na obchod". Díky nim děťátko přichází s novými příběhy. Může si hrát samo nebo s jinými dětmi a vyměňovat si úkoly.