Jak vybrat správnou autosedačku pro vaše dítě?

Jak vybrat správnou autosedačku pro vaše dítě?>

Autosedačka je v dnešní době nezbytnou výbavou každého rodiče. Budete ji potřebovat od první cesty z porodnice až do věku přibližně 12 let vašeho dítěte. Zorientovat se v jejich nabídce však není snadné. Jak vybrat autosedačku, která je bezpečná, pohodlná a přizpůsobená vašemu dítěti?

Význam autosedaček a jejich vliv na bezpečnost

Používání dětských autosedaček v autě je nejúčinnějším způsobem ochrany dětí v případě autonehody. Správně vybraná a používaná autosedačka může pomoci zabránit zraněním nebo případné smrti při dopravní nehodě. Ujistěte se, že ji používáte při každé cestě autem, včetně cest na krátké vzdálenosti.

Výzkumy říkají, že používání dětské autosedačky může snížit riziko smrtelné nehody až o 71 % u dětí mladších 1 roku a o 54 % u dětí ve věku 1 až 4 roky.

Připoutání dítěte v autosedačce může také zabránit zraněním při náhlém brzdění i nárazu. K tomu je však třeba ji vybrat s ohledem na aktuální věk, hmotnost a výšku dítěte a navíc ji správně používat.

Používání dětských autosedaček je navíc ze zákona povinné až po výšku 150 cm. Než vaše dítě vyroste, vystřídáte přibližně 3 dětské autosedačky.

Tipy, jak správně používat autosedačku

Vždy používejte autosedačku podle pokynů výrobce, abyste zajistili důslednou ochranu dítěte. Před první montáží si jej pečlivě přečtěte a při montáži a připoutání dítěte se jím přesně řiďte.

Pokud máte možnost, dbejte na to, abyste ji připevnili pomocí systému ISOFIX a správně ji připoutali příslušnými pásy.

Dítě by v autosedačce nemělo mít silné oblečení, ideálně jen co nejtenčí vrstvy. Před připoutáním dítěte v autosedačce mu vždy svlékněte zimní bundu nebo kombinézu a poté ho přikryjte dekou.

Pás nesmí vést přes krk ani přímo přes břicho. V případě nárazu by se dítě mohlo uškrtit nebo si poškodit vnitřní orgány.

Bezpečnostní normy pro autosedačky

Bezpečnost dítěte je při výběru autosedačky na prvním místě. Rozhodně byste měli vybírat pouze ze sedaček, které splňují bezpečnostní normy a mají příslušné certifikáty. Každá dětská autosedačka musí být vyhodnocena v testech simulace nárazu a je označena podle toho, jakým testem prošla. V současné době jsou v platnosti 2 předpisy, a to označení I-Size (podle normy ECE R129) nebo ECE R44-04.

Při výběru sedačky je vhodné zohlednit výsledky bezpečnostních testů nezávislých organizací (např. ADAC, OAMTC).

Typy autosedaček

Dítě musí být v autosedačce dobře usazeno. Vyberte autosedačku, která je přizpůsobitelná velikosti dítěte v dané kategorii. V poslední době se na trhu objevuje také stále více kvalitních univerzálních autosedaček, které "rostou" s dítětem.

V závislosti na věku dítěte vybírejte z těchto typů autosedaček:

  • Děti do 1 roku by měly cestovat v autosedačce orientované proti směru jízdy. Pokud je autosedačka umístěna na předním sedadle, nezapomeňte vypnout airbag spolujezdce. Vhodné autosedačky pro ně jsou pro váhovou kategorii 0-13 kg.
  • Doporučuje se vozit dítě proti směru jízdy co nejdéle, ideálně do 3 let. Pokud chcete zvolit tento bezpečný způsob přepravy, můžete zvolit autosedačku z váhové kategorie 0-18 kg. Budete ji používat, dokud z ní dítě nevyroste. Je pro něj vhodná, pokud je horní okraj sedačky nad úrovní jeho uší. Sedačky této kategorie lze v případě potřeby umístit i proti směru jízdy, ale pouze pro děti starší 1 roku.
  • Od 4 let věku je bezpečné vozit dítě v autosedačce proti směru jízdy, dokud dítě nedosáhne výškového nebo váhového limitu autosedačky. Můžete zvolit hmotnostní limit 9-18 kg, 9-25 kg a 9-36 kg.
  • Od 8 do přibližně 12 let je vhodné používat autosedačku s nastavitelným opěradlem nebo podsedák. Bezpečnější verze také chrání dítě ze stran, zejména v oblasti hlavy.
  • Ve věku nad 12 let nebo při výšce nad 150 cm lze dítě připoutat bezpečnostním pásem stejně jako dospělého.

Zadní sedadlo je bezpečnější než sedadlo spolujezdce.

Jak vybrat autosedačku

Při pohledu na nabídku dětských autosedaček se může zdát, že je nekonečná. Jak vybrat autosedačku, která bude pro vaše dítě nejbezpečnější a nejpohodlnější? Existuje několik parametrů, které musíte vzít v úvahu:

Výběr autosedačky pro děti podle hmotnosti dítěte.

Hmotnost dítěte je důležitým parametrem pro výběr správné autosedačky. Dětské autosedačky se dělí do následujících kategorií:

  • 0-13 kg nebo 0-18 kg (autosedačka proti směru jízdy, "vajíčko").
  • 9-18 kg (přibližně 1 rok až 4 roky) kategorie I
  • 15 - 25 kg (přibližně 3 - 7 let) kategorie II
  • 22 - 36 kg (přibližně 6 - 12 let) kategorie III
  • 9 - 36 kg kategorie I / II / III
  • 15 - 36 kg kategorie II / III

Rozdělení autosedaček podle věku dítěte

Věk dítěte je také vodítkem při výběru autosedačky. U malých dětí je to zásadní, protože jejich těla ještě nejsou tak silná jako těla starších dětí. Při vyztužování autosedačky se také zohledňují nejzranitelnější části jejich těla v daném věku.

Pro děti mladší jednoho roku jsou vhodné pouze autosedačky orientované proti směru jízdy. Patří sem sedačky v hmotnostní kategorii 0-13 kg. Pokud chcete sedačku používat o něco déle, můžete si pořídit sedačku v kategorii 0-18 kg, ale do jednoho roku věku ji neotáčejte po směru jízdy.

U starších dětí berte věk pouze jako orientační údaj. Děti mají různou hmotnost, a přestože by autosedačka měla odpovídat jejich věku, může pro ně být již příliš úzká.

Chrániče a organizéry pro ochranu interiéru vozu

Stejně jako děti dokážou rychle ušpinit jakýkoli povrch v domácnosti, jsou experty na znečišťování dětských autosedaček a interiéru auta. Se správnými chrániči tomu naštěstí můžete předejít a ušetřit si spoustu práce. Můžete si vybrat buď chránič sedadla, nebo organizér opěradla autosedačky.

Chráničem sedadla ochráníte prostor pod sedadlem a kolem něj. Pokud má vaše dítě ve zvyku hrabat se v zadní části předního sedadla, elegantně to vyřeší vhodný organizér na zadní sedadlo. Jednak se snadněji čistí než potah sedadla, a navíc si do něj dítě může odložit své oblíbené hračky, pití nebo tablet s pohádkami.

Chrániče sedadel do auta

Péče o autosedačku

Při výběru autosedačky berte v úvahu možnost praní potahu a snadnost čištění.

Proto autosedačku pravidelně vysávejte a odstraňujte z ní veškeré nečistoty. Při běžném znečištění stačí potah omýt vlažnou vodou nebo jemným pracím prostředkem. Při silnějším znečištění oceníte možnost potah vyprat. Pokud by se potah příliš poškodil, některé značky umožňují zakoupení náhradního potahu.

Dbejte zejména na řádné čištění přezky a pásů. Pokud by se do zapínání dostaly nečistoty, přezka by nemusela správně držet a v případě nehody by to pro dítě mohlo mít fatální následky.

Pravidelně také kontrolujte autosedačku pod potahem. Vnitřní výztuhy musí být pro správnou funkci bez jakéhokoli poškození nebo prasklin. Kontrolujte ji i po delším skladování mimo automobil. Pokud si všimnete jakéhokoli poškození, můžete si u výrobce objednat náhradní díl, případně vyměnit autosedačku za novou.

Nová autosedačka versus autosedačka z druhé ruky

Rozhodně je lepší koupit novou autosedačku. V tomto případě má kupující maximální záruku, že výrobek a všechny jeho části jsou v perfektním stavu a nepoškozené. Na druhou stranu při koupi použité autosedačky kupující riskuje, že autosedačka již nemusí být plně funkční, i když tak na první pohled vypadá.

I při obyčejném pádu vzniknou ve skořepině mikroskopické praskliny, které mohou způsobit, že se sedadlo při dalším nárazu rozpadne. Pokud již sedačka náraz přežila, může být poškozena ještě více.

Rizikem jsou také teplotní rozdíly mezi létem a zimou. Plasty sedadel křehnou a ztrácejí svou pružnost. Nemusí být schopen vydržet extrémní zatížení, které nové sedadlo v případě nárazu zvládne. Proto by měla být sedačka přibližně po 4 až 6 letech vyřazena z provozu a nahrazena novou.

Pohodlí dítěte v autosedačce

Dítě by mělo mít během jízdy co největší pohodlí. To platí tím spíše, pokud v ní cestuje několik hodin na dlouhých cestách. Nezapomínejme, že zejména malé děti nechápou, proč musí být dlouho připoutány na jednom místě, a jakékoli nepohodlí snižuje jejich trpělivost.

Při výběru sedačky se ujistěte, že sedačka dítěti "sedí", a zkontrolujte kvalitu polstrování. Příliš tvrdé sedačky budou dítě po chvíli tlačit a o to více se bude snažit dostat ze sedačky co nejdříve. Při výběru sedačky může hrát roli i budoucí výhled z okna během jízdy nebo integrovaný "pultík", kam si mohou odložit své oblíbené hračky.

Dítě nesmí být v autosedačce nadměrně oblečeno. Pokud bude mít na sobě zimní bundu nebo kombinézu, bezpečnostní pás nebude přiléhat přímo na tělo a v případě nárazu ho neochrání tak důkladně jako bez bundy. Pokud cestujete v zimě, řešením je přikrýt dítě dekou nebo použít speciální fusaky do autosedačky.

Fusaky do autosedaček

Při cestování v letních měsících naopak hrozí přílišné pocení a nepohodlí dítěte. Pro zmírnění tohoto problému můžete použít speciální potahy autosedaček, které usnadňují odvod přebytečného tepla od těla dítěte.

Potahy na autosedačky

Jak autosedačku upevnit

Zde postupujeme podle velmi jednoduché a praktické poučky: Sedačka by měla dobře "sedět" dítěti i autu. Než si tedy vybranou autosedačku definitivně koupíte, měli byste si ověřit, zda bude s autem kompatibilní a zda bude vašemu dítěti dobře sedět.

Nejdůležitější je zkontrolovat, zda budete používat bezpečnostní pásy, univerzální isofix, speciální isofix, základnu nebo něco jiného k jejímu připevnění do auta.

Pokud vás zajímá, co je to isofix, najdete ho ve všech novějších autech na zadních sedadlech. Jedná se o speciální pevné upevnění autosedačky k automobilu, takže se sedačka během jízdy téměř nepohybuje. Pokud jím vaše auto disponuje, určitě si vyberte autosedačku, která jím je vybavena. Informace o kompatibilitě by měly být k dispozici na vyžádání u prodejce i na webových stránkách výrobce.

Pokud ji vaše auto nemá, nevadí, každá autosedačka se dá namontovat i bez ní. Autosedačku bez isofixu připevníte tak, že ji připevníte podle návodu, jen bez zacvaknutí sedačky do něj. Úroveň bezpečnosti takto použité sedačky je však o něco nižší.

Závěrem vám přejeme hodně štěstí při výběru autosedačky, ať na svých cestách nikdy nemusíte využít její ochranné prvky a vždy bezpečně dorazíte do cíle.