Jak správně vybrat autosedačku pro batole a větší dítě?

Jak správně vybrat autosedačku pro batole a větší dítě?>
Vyrostlo už vaše miminko ze své první sedačky a vy se chystáte na nákup té pokračovací? Poradíme vám, podle čeho vybírat, abyste nešlápli vedle. 

AV340S-F03-5907603466460Kdy je správný čas?

Poutat dítě pouze bezpečnostním pásem je možné teprve v okamžiku, kdy dítě přesáhne buď výšku 150 cm 
a nebo váhu 36 kg. Do té doby je používání dětské autosedačky během jízdy ze zákona povinné. Sedačky pro batolata a větší děti můžete obvykle používat od chvíle, kdy dítě dosáhne 9 kg váhy. Při výběru správné autosedačky je třeba brát v potaz hned několik kritérií a proto se zde pokusím uvést informace, které mohou posloužit nejen při výběru té správné autosedačky, ale i při následné manipulaci s ní.


Bezpečnost

Bezpečí dítěte je vždy na prvním místě a to je i hlavní důvod, proč autosedačku na cestování pořídit a dítě mít během jízdy dobře usazené v padnoucí a správně ukotvené sedačce.

Certifikace

Rozhodně je třeba vybírat pouze ze sedaček, které splňují bezpečnostní standardy a mají příslušné certifikáty. Důležitá je přítomnost značky i-Size (ECE R129), nebo ECE R44-04, případně ECE R44-03. 

Výběr sedačky je dobré uskutečnit s ohledem na výsledky bezpečnostních testů nezávislých organizací (například ADAC, OAMTC, atp.).

86088972MC-3220660248414Po nebo proti směru jízdy

Vybírat můžete mezi sedačkami, které jsou orientovány po směru jízdy a také otočné, u kterých lze orientace měnit. Podle nejnovější normy iSize, o které jsme mluvili dříve, by proti směru jízdy měly cestovat děti minimálně do 15 měsíců. Více o tom, proč je umístění proti směru jízdy bezpečnější se dozvíte ZDE.

Nová nebo použitá?

Nemůžeme jinak, než doporučit koupit sedačku novou. V tom případě má totiž kupující maximální záruku toho, že výrobek i všechny jeho části jsou v bezvadném stavu a nepoškozené. Naopak při koupi již používané sedačky kupující podstupuje riziko, že sedačka už nemusí být plně funkční, byť tak na první pohled vypadá. Například i jen pádem (neřkuli v důsledku nehody) vznikají na skořepině mikroskopické trhliny, které by při dalším nárazu mohly způsobit rozpad sedačky. Vlivem teplotních rozdílů (léto/zima) plast sedaček křehne a ztrácí svou pružnost, a nemusel by v případě nárazu vydržet extrémní zatížení, které zvládne nová sedačka. To je důvod, proč by se sedačka měla vyřadit z provozu a vyměnit za novou po cca 4-6 letech. Věděli jste také, že společnost Maxi-Cosi nabízí bezplatnou výměnu sedačky v případě nehody? Více zjistíte zde >>

Hmotnost dítěte

Váha dítěte je dalším důležitým parametrem pro výběr správné autosedačky. 64406090MC-8712930059080Sedačky pro větší děti se dělí do těchto kategorií:
  • 9 - 18 kg (přibližně od 1 roku do 4 let) kategorie I
  • 
15 - 25 kg (cca 3 - 7 let) kategorie II
  • 22 – 36 kg (cca 6 - 12 let) kategorie III
  • 9 - 36 kg kategorie I/II/III
  • 15 - 36 kg kategorie II/III

Velikost dítěte

Dítě musí být v autosedačce dobře usazené a tak je dobré vybírat autosedačku, která je v dané kategorii adaptabilní na velikost dítěte. Poslední dobou se na trhu objevují i stále kvalitnější univerzální autosedačky, které takzvaně „rostou“ s dítětem - například autosedačka Maxi-Cosi RodiFix. 

Auto

Nesmíme zapomenout, že by autosedačka měla být kompatibilní s vaším autem. Před finálním zakoupením vybrané autosedačky je potřeba překontrolovat, zda bude kompatibilní s daným automobilem (bezpečnostní pás, isofix univerzální, isofix speciální, základna, atp.) a zda se v ní dítěti bude dobře sedět. Informace o kompatibilitě by měly být dostupné na vyžádání jak u prodejce, tak i na webových stránkách výrobce.

Co byste dále měli zvážit, případně zjistit?

  • Zda vaše auto nabízí upevnění ISOFIX - ISOFIX je mezinárodní standardizovaný systém uchycení, který poskytuje nejbezpečnější, nejjednodušší a nejrychlější způsob instalace autosedaček bez toho, aby bylo nutné použít bezpečností pásy v autě. Název ISOFIX pochází ze standradního ISO (Mezinárodní organizace pro normalizaci) a FIX (fixace, oprava).
  • Jak často jezdíte a jak dlouhé trasy - pokud jezdíte často, určitě se vám budou líbit vychytávky, které ocení rychlou a snadnou manipulaci, jako jsou například přidržovače pásů, nebo odejímatelný potah, který pak lze snadno vyprat. Vaše miminko pak ocení třeba možnost regulace sklonu sezení. 
  • Zda budete sedačku často přemisťovat - myslete zejména na váhu a jednoduchost upevnění v autě.

Pohodlí dítěte i rodičů

Dítě by mělo mít během jízdy, která někdy může trvat i řadu hodin, maximální komfort. Proto je dobré při výběru sedačky zkontrolovat, zda sedačka dítěti „sedí“, ověřit si kvalitu polstrování a roli při výběru sedačky může hrát třeba i budoucí výhled dítěte z okénka během jízdy a nebo integrovaný „pultík“.

F014454-4000984134520Závěr

Samozřejmostí by měla být zásada používat sedačku správně podle návodu od výrobce. Pro zajištění maximálního bezpečí je třeba dodržovat předepsané postupy a bezpečnostní zásady (například zajistit, aby dítě upoutané v sedačce na sobě nemělo příliš mnoho oblečení, ohlídat správné uchycení sedačky i dítěte, atp.). Na závěr bych chtěla popřát šťastnou ruku při výběru sedačky a ať na svých cestách nemusíte její ochranné funkce nikdy využít a vždy dojete bezpečně do cíle. 20160811_Remar_930x180_autosedacky_cz