Jak uspat miminko?

Jak uspat miminko?>

Spánek miminek. Téma, které je poslední dobou čím dál více diskutováno. A zatímco některé maminky se těší velkému štěstí, že jejich dítko zabere prakticky kdykoliv a kdekoliv, jiné mnohdy ztrácejí u postýlky nervy.

Jak uspat miminko a co dělat, když vám spánek vašeho dítka nedá spát?

Důležité je načasování

Věřte nebo ne, ale jedním z důležitých faktorů je načasování. Možná, že jste doposud byly zvyklé na vlastní režim odpočinku a spánku, ten však nemusí být slučitelný s nastavením vašeho miminka. To přichází na svět bez jakýchkoliv zajetých rituálů a návyků, a tak vám bude chvilku trvat, než se společně sladíte. Zároveň ale musíte pochopit, že estože je načasování spánku důležité, neměli byste při uspávání urputně sledovat hodiny.

Zkuste pozorovat svoje dítko a ve chvíli, kdy budete mít pocit, že už je toho na něj příliš, vrhněte se na uspávání. To může trvat několik minut, ale také i hodiny. Nedávejte si proto žádné časové limity pro uspání dítěte. Jinak z vás tak akorát vycítí nervozitu a bude se mu hůře usínat. Ne nadarmo se říká, že ke spokojenosti miminka přispívá velkou měrou i pohoda rodiče. Proto se na dítko nezlobte, když nezabere hned, a snažte se usínání co nejvíce zpříjemnit.

Že nevíte jak? Vyzkoušejte třeba rituály.

Vsaďte na rituály

Rituály mohou být skvělým pomocníkem při uspávání vašeho miminka. Poskytují mu pocit bezpečí a jistoty, protože velmi rychle objeví, jaké činnosti po sobě budou následovat, a je pro něj daleko jednodušší se orientovat v denním a nočním režimu. A pochopitelně každé mamince a dítku budou vyhovovat úplně jiné rituály. Jedním z těch oblíbených je například večerní koupání. To dítě mnohdy unaví a příjemně naladí na večerní spánek.

Po příjemné koupeli může následovat chování miminka, nebo také klidnější hra, kdy budete svému děťátku například broukat. ed spaním však miminko zbytečně nestimulujte a nenabízejte mu hračky, které mu spíše nastartují smysly. Pak by se večerní rutina mohla minout účinkem, jelikož přestimulované dítě vám hned jen tak neusne.

Dalším rituálem, který můžete zařadit před jakýmkoliv spánkem, je jemná masáž čelíčka. Některé maminky na tuto metodu nedají dopustit a před každým spánkem miminko chovají nebo houpají a během toho mu krouživými pohyby prstem jemně masírují čelíčko. Následně jejich miminko usne raz dva.

Omezte rušivé elementy

Toto vám nejspíš připadá zcela zřejmé, nicméně miminka vnímají rušivé elementy trochu jinak než dospělí. To znamená, že to, co ruší vás, nemusí nutně rušit miminko a naopak.

Důkazem toho je například zvuk vysavače, který pomáhá uspávat stovky miminek po celém světě. Na druhou stranu existují známí narušitelé spánku, které vám dítko vzbudí co by dup. Jedním z nich je například počůraná plenka. Některé děti si toho za celou noc ani nevšimnou, ale citlivější povahy si takový nekomfort rozhodně nenechají líbit.

Co s tím? Odpověď zní kvalitní noční plenky.

Konkrétně Pampers Night Pants poskytnou vašemu miminku pohodlí po dobu až 12 hodin. Mají zesílené jádro, takže okamžitě absorbují jakoukoliv tekutinu, a tím zaručují maximální ochranu proti protečení. Perfektně se přizpůsobí tvaru těla vašeho miminka, a pokud by snad došlo k nehodě, velmi snadno je během noci vyměníte. Jdou totiž nandat pouze jedním tahem, a tak je větší šance, že si vaše miminko v polospánku ani nevšimne, že jste mu nasadily čistou plínku.

Dopřejte miminku svou blízkost

Je pravda, co se říká. Láskou své miminko nerozmazlíte. Stejně tak chováním nebo mazlením.

To vše je opravdu skvělým pomocníkem nejen při uspávání, ale také během konejšení vašeho dítěte. Někdy totiž miminka usnout chtějí, ale jsou třeba přetažená nebo je trápí bolavé bříško. V tu chvíli potřebují láskyplné obejmutí, pochopení a blízkost. Proto tím největším esem v rukávu proti nespavosti je vaše náruč. Berte to tak, že miminko bylo s vámi 9 měsíců v té nejužší blízkosti. A některým zkrátka trvá, než se na světě rozkoukají, a proto logicky vyhledávají to, co znají nejlépe, blízkost maminky.

Nenechte se zviklat předsudky, že chováním miminko rozmazlíte nebo že ho učiníte na sobě závislé. Čím více se na své dítě napojíte, budete mu dostupné nejen fyzicky, ale také psychicky, tím spíše vytvoříte bezpečné a pohodové prostředí pro klidný spánek.