Velký průvodce výběrem kojeneckého mléka

Velký průvodce výběrem kojeneckého mléka>
Pokud jste už svému miminku představili kojenecké mléko, nebo se na to zatím chystáte, jistě víte, že na trhu je široká možnost výběru. A právě to je někdy ten největší problém. Díky našemu průvodci správným výběrem se neztratíte. Ulehčete si život :-)

Jaké jsou druhy kojeneckého mléka?

isifa-147049590Kojenecká mléka můžeme rozdělit do několika skupin:
  • Počáteční mléka (jsou označena číslem 1) Počáteční mléka jsou určena pro novorozeňata, která nemohou být výlučně kojená. Toto mléko je doporučeno používat do 6 měsíců, ale samozřejmě ho může dítě pít i později, třeba při přechodu z kojení na umělé mléko právě krátce po šestém měsíci věku.
  • Pokračovací mléka (jsou označena číslem 2) Pokračovací mléka jsou pro děti starší 6 měsíců, které již nejsou výlučně kojeny. Začínají se obvykle podávat v době, kdy dítěti představujete první nemléčné příkrmy. O případném dřívějším podání pokračovacího mléka by měl rozhodnout lékař, v závislosti na prospívání dítěte.
  • Batolecí mléka (jsou označena číslem 3) Jsou to pokračovací mléka s přídavkem vitamínů, minerálů, stopových prvků a jiných látek vhodných pro zdravý růst dítěte.
  • Speciální kojenecká mléka (např. hypoalergenní, bezlaktózová) 
  • Kojenecká mléka na noc Ta jsou hutnější než běžná mléka a vaše miminko tak zůstane déle syté.
Jak správně připravit kojenecké mléko z prášku? Na každém balení naleznete doporučený postup. Základem je zředit správný poměr prášku se správným množstvím vody, abyste dostali směs, která nebude příliš silná, ale dostatečně vaše děťátko nasytí a vyživí. Mrkněte se například na přípravu Nutrilonu. [embed]https://youtu.be/cz2E3HROqv8[/embed] Takové mlíčko můžete hned po dodělání i uskladnit do chladničky. Nejdéle na dobu 48 hodin a jen v případě, že ho vaše dítko už nezačalo pít.

Kolik to stojí?

Zejména ta speciální (hypoalergenní apod.), ale i běžná kojenecká mléka, mohou značně navýšit rozpočet pro vaše děťátko. Spolu s plenkami představují v prvním období života nejvyšší položku. Proto je vhodné porovnat cenu různých mlék, ale také nakupovat do zásoby. Hromadná balení často vychází levněji, a vy tak můžete snadno ušetřit.

Držte se své značky

Pokud děťátko na kojenecké mléko, které jste zvolili, reaguje bezproblémově, není důvod značku měnit. Pokud máte z nějakých důvodů chuť experimentovat, poraďte se se svým pediatrem. Když naopak vaše děťátko na jistou značku nereaguje dobře a má problémy s trávením, můžete zkusit zvolit jinou značku nebo typ mléka. Pozor ale na syndrom první lahvičky - pokud vaše miminko novou značku nepřijímá, vytrvejte a nesnažte se střídat mléka ani lahvičky. To, že děťátko nechce pít, nemusí znamenat, že mu nové mléko nechutná. Značí to pouze, že je něco jinak a musí si na novou chuť zvyknout.

Mohlo by vás také zajímat

Reaguje na začátku vaše děťátko na kojenecké mléko přecitlivělým bříškem? Většině zdravých miminek kravské nebo sójové mlíčko výborně chutná. Pokud by však vaše děťátko reagovalo na změnu z mateřského na kojenecké mléko s odporem, zkuste sáhnout po citlivém mlíčku proti nadýmání. Účinně pomáhá s lepším trávením. Vyskytla se ve vaší rodině alergie na kravské mléko? V tom případě zkuste zvolit raději sójové nebo bezlaktózové mléko. Klasické kojenecká mléka (kromě těch ze sóji) se totiž zakládají na upraveném kravském mléce. Poraďte se s lékařem a možná právě sója bude ta správná volba pro vaše miminko. Klasické kravské mléko z obchodu v tomto období není vhodné. Klasické kravské mléko, na jaké jsme zvyklí my, dospěláci, se nedoporučuje pravidelně pít dětem mladším než rok. V prvním roku života jsou pro něj vhodné pouze dvě alternativy: mateřské nebo kojenecké mléko.