Jak správně vybrat kočárek?

Jak správně vybrat kočárek?>
Stojíte před důležitým úkolem - vybrat ten správný kočárek, který bude vyhovovat vám i vašemu děťátku. Nejen, že se nejedná o levnou záležitost, na trhu je také obrovské množství možností. Zároveň však platí, že pokud jeden kočárek vyhovuje kamarádce, nemusí být ideální i pro vás. S naším průvodcem výběrem kočárků se ale neztratíte - se vším vám pomůžeme. Průvodce si můžete přehrát v podobě videa, nebo si všechny důležité informace přečtěte.   https://youtu.be/gdHmZeYJtyU Zlaté pravidlo je jedno - myslete na sebe a na svůj životní styl. Na vše, co se za tímto pravidlem skrývá, se samozřejmě podíváme trošku podrobněji, nejdříve si ale ukážeme, z čeho vůbec budete vybírat.

Druhy kočárků

Klasický hluboký kočárek - budete ho používat pro miminko od narození přibližně do osmi měsíců. Potom už budete určitě potřebovat sportovní kočárek. V některých můžete dítě vozit od narození, v jiných od šesti měsíců, a vydrží vám až do tří a půl roku. Tyto kočárky mají polohovatelnou opěrku zad pro možnost spánku. Samozřejmě ale můžete zvolit populární variantu kombinovaného kočárku, kde na jeden podvozek nasadíte hlubokou korbu i sportovní sedák a navíc i autosedačku, ve které také miminko může jezdit od narození. Korbička je většinou o pár centimetrů menší než u samostatného hlubokého kočárku, což ale nebývá problém. Velkou výhodou je možnost složení a převážení.

Tip - na obrázku vidíte kombinovaný kočárek G-mini Hero Air Fit, který je u rodičů oblíbený pro elegantní vzhled i příznivou cenu. 

Golfové kočárky mají obvykle menší kolečka, úložné koše i stříšky a nenabízí pozici v leže. Zato jsou lehké a složíte je do velmi kompaktních rozměrů. Jsou vhodné na kratší jízdy a pro cestování, nejčastěji je však využijete pro starší děti, které samy chodí, ale snadno se unaví a někdy je tak nutné je vézt. Pro tyto účely postačí obyčejnější golfky, u kterých si ale musíme uvědomit, že nejsou stavěné na dlouhodobé a intenzivní zatěžování. Pod označením golfový kočárek dnes však najdete ve vyšší cenové kategorii i takové kočárky, které nabízejí mnohem větší komfort. Jsou vhodné k častějšímu využití pro děti již od narození. Nabízí polohování opěrky, takže v nich dítě může spát, lze je umístit po i proti směru jízdy, mají rozkládací stříšky a tak dále. Přestože sportovní kočárky jsme již zmínili, zdaleka ne všechny se hodí pro pravidelné rychlejší běhání či bruslení. K dostání jsou ale takové, které jsou přímo pro tento účel konstruované. Mají velká kola, potřebnou stabilitu a odpružení, ruční brzdu, a bezpečnostní poutka. Jejich každodenní použitelnost ve městě je ale pak z hlediska rozměrů a manévrování omezená.

Kritéria

Jak už bylo řečeno - při výběru kočárku je nejdůležitější zvážit životní styl vaší rodiny. Pokud víte, že s dítětem budete cestovat spíše výjimečně, budete trávit hodně času na zahradě či na procházkách po okolí a obecně je váš život klidnější, nemusíte si při výběru dělat tak velké starosti s hmotností, rozměry nebo skládáním. Pokud ale žijete ve městě, jezdíte často na návštěvy či výlety, chodíte na nákupy, na schůzky, za koníčky, nebo se věnujete jiným aktivitám, bude pro vás velmi důležité, aby se vám v tomto kočárek přizpůsobil. Doporučujeme tedy představit si váš typický týden a zjistit, co je pro vás rozhodující.

Rozměr

Rozměry kočárku jsou často zásadní. Zajímat vás bude velikost rozloženého i složeného kočárku. Zvažte, zda se s kočárkem vejdete do výtahu, uliček v obchodě, ve kterém nakupujete a kde ho budete skladovat. Do kufru auta by se složený kočárek měl vejít pohodlně, počítejte však, že budete potřebovat vozit i nějaké další věci. Hmotnost Nižší hmotnost znamená snažší manipulaci a pokud budete kočárek často přenášet, zvedat do kufru auta nebo dokonce nosit do schodů, určitě půjde o klíčový parametr.

Skládání

Náročné skládání a rozkládání kočárku, při kterém je nutná síla nebo velká obratnost není vůbec příjemné, zvlášť pokud vás čeká často. Jestli víte, že se tomu nevyhnete, rozhodně oceníte jednoduchý skládací mechanismus - některé kočárky složíte i jednou rukou.

Kola

Kola se u kočárků liší velikostí, materiálem i počtem. Co se týče stability, důležitější než počet kol je ve skutečnosti vyvážení kočárku a vzdálenost kol. Volba mezi třemi a čtyřmi koly je spíše otázkou osobní preference. Větší kola jsou vhodná na výlety do náročnějších terénů, ve městě si ale vystačíte s běžnými velikostmi. Vybírat budete mezi nafukovacími a pěnovými koly. Nafukovací zajistí hladší jízdu v horším terénu, je však nutné starat se o to, aby byly správně nafouknuté a stejně jako u jízdního kola vám hrozí píchnutí. Pěnová kola vám tyto starosti ušetří -  u kvalitních kočárků, které mají kola z moderních materiálů se ani jízdní vlastnosti příliš neliší.

Praktické vlastnosti

Poté, co si určíte jaká hmotnost, rozměry a způsob manipulace je pro vás ideální, bude váš výběr mnohem užší. Pak začíná porovnávání cenových možností a dalších preferencích. Pro někoho je důležitý velký koš, pro rodiče s velkým rozdílem výšky zase polohovatelná rukojeť, a ti, co bydlí na kopci ocení ruční brzdu. Takových vlastností je mnoho a jak už asi tušíte - záleží na osobních potřebách. Vybírat pak budete také podle designu a barev. Všem, ale zejména těm, kteří mají zájem o světlejší barvy, bude pak záležet na tom, jak snadno se potahy čistí nebo snímají a perou, jak rychle schnou a tak dále.

Rady na závěr

Určitou pozornost věnujte i výrobci a referencím o něm. Pokud máte pocit, že byste u některého zbytečně připláceli za značku, cena může být často opodstatněna kvalitou a výdrží použitých materiálů. Při výběru kombinovaného kočárku mají někteří rodiče tendenci věnovat přehnanou pozornost hluboké korbičce, protože ji budou používat nejdříve. Ve skutečnosti s ní pak ale tolik času nestrávíte, zvlášť když jí budete střídat s autosedačkou. Soustřeďte se proto spíše na vlastnosti konstrukce a sportovního sedáku.