Jak správně vybrat dětské sluneční brýle?

Jak správně vybrat dětské sluneční brýle?>
Největší část dávky škodlivého UV záření lidské oko přijme v dětském věku. Potíže s tím spojené se však mohou objevit až za několik let. Proto je důležité včas pořídit dětské sluneční brýle. Děti jsou vystaveny slunečnímu záření mnohem více než dospělí, neboť v dětství je jejich prostředí oka více čiré a tím mnohem více propustnější pro škodlivé UV záření.

Podle čeho vybírat sluneční brýle?

  1. Dětské sluneční brýle by měly pohlcovat 100 % škodlivého UV záření.

Jistotu, že se jedná o takovéto sluneční brýle budete mít jedině ve specializované oční optice. Tam vám poradí při výběru obrub a také zde můžou na speciálním přístroji změřit kvalitu UV filtru. Zajímavostí je, že mezi 10 - 14 hodinou přijde na zem 60 % veškerého UV záření. Tato doba je tedy nejkritičtější pro naše oči.
  1. Nekupujte dítěti sluneční brýle od pouličních prodejců a tam, kde nemáte jistotu, že se jedná o kvalitu.

Sluneční brýle v očních optikách podléhají přísným výrobním kritériím. Nemají jakákoli zkreslení a deformace a vy máte jistotu, že jsou oči vašeho dítěte chráněny.
  1. Sluneční brýle se dají pořídit i s diopetriemi.

Nosí vaše dítě dioptrické brýle? Není to problém. Dají se totiž pořídit sluneční brýle s jeho dioptriemi. Mnoho rodičů tuto informaci neví a je to škoda. Svěřte se do rukou odborníků a oni vám pomohou vybrat správný tip sluneční obruby, kam půjdou jeho dioptrie zabrousit a bude to i hezky vypadat. Další variantou jsou brýle samozabarvovací, které poskytují též kvalitní UV ochranu. U starších dětí lze zvolit i kontaktní čočky, které se dají nosit pod jakékoli sluneční brýle.
  1. Sluneční brýle by měly perfektně sedět na obličeji.

S tím by vám měli poradit ve specializované prodejně. Je velmi důležité vzít vaše dítě s sebou, aby si mohlo brýle vyzkoušet. Navíc bude určitě nadšené, že si může vybrat takové, které se mu budou líbit. Brýle by neměly dítě nikde tlačit, klouzat z obličeje, musí být tvarově odpovídající a bezpečné. Optik by měl vybrané brýle upravit přímo na obličej dítěte, aby mu byly pohodlné. Měly by být také co nejpřilnavější k obličeji, aby sluneční paprsky nepronikaly na oko z boku, ani ze shora.
  1. Kdy bude dítě brýle nosit?

Na to je velmi důležité při výběru myslet. Zda by brýle měly být na běžné nošení, na lyže, na kolo,.. Závisí na tom druh materiálu, kategorie slunečního filtru a důležitá je i barva zorníků. Některé tipy můžeme opatřit sportovní páskou okolo hlavy a tím dokonale přizpůsobit velikosti dětské hlavičky. Sluneční brýle mohou být i univerzální, na více činností (např. na kolo,na lyže, k moři). Ale nebojte se, pokud navštívíte specializovanou prodejnu, s tímto vším by vám tam měli poradit.