Jak správně rozvíjet dětské smysly

Jak správně rozvíjet dětské smysly>
O základním rozvoji smyslů dítěte už jsme mluvili v tomto článku. K tomu, aby se děti naučily něco nového jim pomáhá všech 5 smyslů. Je důležité si uvědomit, že malé dítě pozná maminku podle vůně dřív, než je schopno ji vidět. Později má potřebu se všeho dotýkat. A rozvoj smyslů je třeba neustále podporovat. Rodiče by během prvních let měli mít na paměti, že rozvíjení smyslů je stejně důležité jako tělesný a duševní vývoj.

Zrak

Rozvoj pozornosti, kterou dítě věnuje svému okolí. Obzvlášť pak menším detailům. Společně s dítětem můžete například pozorovat, jak voda stéká do odpadu ve vaně, jak jsou uspořádány listy na stonku rostliny, jak si mravenec nese drobeček, včelka sbírá pyl...Příkladů je mnoho. Jistě dokážete sami najít spoustu zajímavostí, které nám, dospělým, zevšedněly, ale vaše miminko budou zajímat.

Sluch

Sluch hraje hlavní roli, když se dítě učí mluvit. Je třeba dítěti pomáhat a zvuky komentovat - "Slyšíš? To je houkačka sanitky" nebo "Dej pozor, teď budu luxovat a bude to dělat rámus."  Je na místě zmínit se i o hudbě. Není na škodu, když dítě jednou za čas poslouchá radio. Bude ho bavit měnit hlasitost, přepínat stanice a poslouchat různé písničky. Poslech mluveného slova také rozšiřuje slovní zásobu. Hudba, kterou dítě poslouchá, by měla být pestrá. Neomezujte se jen na dětské písničky. Mnoho dětem se líbí i lidové písničky, nebo vážná hudba. Dítě se tak naučí poznávat a přijímat nové věci. Vlastní hlas je ten nejlepší nástroj. Děti si s ním rady hrají a zkouší vytvářet různé zvuky. Kromě toho tleskají, podupávají, nebo bouchají hračkami - ne proto, že by je chtěly zničit, ale proto, že vydávají zvuk.

Hmat

U dospělého člověka se paměť pojí především se zrakem a sluchem. Malé dítě toho mnoho poznává právě hmatem. Proto bychom měli místo neustálého opakování zákazu „Nesahej na to!“  dítě stále povzbuzovat. Může například pohladit psa (samozřejmě pokud víte, že je hodný), nebo jiné zvířátko. Hrabat se v hlíně, jíst rukama, sahat na kůru stromů a jiné materiály. Díky tomu se naučí, že je něco měkké, drsné, teplé, studené, suché, nebo třeba mokré. Nejpříjemnější pro nás, maminky, bude trénování vjemů na celém těle. Nešetřete hlazením, lechtáním a objímáním. Dopřejte svému děťátku masáž! Nejen, že si miminko více uvědomí své tělo, ale také upevníte vzájemný vztah.

Chuť

Rozvíjet chuť není nic těžkého. Stačí, když děťátko necháte vše ochutnat a upozorníte ho, že nová chuť ho může někdy také nepříjemně překvapit. Nakrájejte nové druhy potravin a připravte mu pestrý talířek. Z něj si pak vybere, co se mu nejvíc zamlouvá a vy mu vysvětlíte, co to je a proč to má specifickou chuť.

Čich

Také čich se rozvíjí snadno. V kuchyni se dítě může setkat s různými vůněmi – koření, čerstvě nakrájené ovoce nebo zelenina, upečený chléb, káva…fantazii se meze nakladou. Může třeba poslepu hádat, co právě vaříte. Koupelna je další místo, kde je možné zkoumat spoustu vůní – voňavky, pěnu na holení, voňavá mýdla, sůl do koupele, tělové mléko…. se vším ale opatrně, přece jen jde o chemii. Venku ucítíte seno, trávník, jehličí nebo květiny.

Závěr

Zkuste svému miminku tříbit smysly hravě a nenuceně. Zjistíte, že už jste na spoustu vůní, pocitů a chutí dávno zapomněla a bude příjemné si je připomenout. Možná, že si při tom vzpomenete i na svoje dětství.