Jak správně prát věci pro miminko?

Jak správně prát věci pro miminko?>
Novorozenec má pětkrát tenčí pokožku než dospělý člověk, proto je velmi citlivá a rychle se podráždí. Při praní oblečení pro nejmenší bychom měli dodržovat několik pravidel. Na praní věcí pro miminko používejte dětské prací prostředky. Na trhu je jich dostatek, stačí si jen vybrat.

Používejte aviváže určené pro děti

Používejte aviváže, vyráběné speciálně pro děti. Na rozdíl od běžných aviváží neobsahují silné chemické látky, čímž se minimalizuje riziko výskytu alergické reakce. Při praní však doporučujeme přidat jedno máchání navíc, aby se tak odstranily poslední zbytky pracího prostředku.

EKO?

Pokud vaše děťátko trpí kožními onemocněními, doporučujeme ekologické prací prostředky. Přestože jsou dražší, máte jistotu, že nedráždí pokožku. Další zdravá alternativa je praní v mýdlových ořeších. Na praní se používají slupky ze speciálních ořechů pocházejících z Indie či Nepálu.

Čistěte pračku

Jednou za čas se vyplatí vyčistit pračku i zevnitř. Často se v jejích útrobách totiž hromadí plísně a jiné nečistoty, které se při praní dostávají i do prádla. Je tedy dobré pustit někdy pračku bez prádla, jen s vhodným dezinfekčním přípravkem (některé maminky nedají dopustit na obyčejný ocet nebo sodu na praní). rsz_dreamstime_xxl_35589525 (1)

Věděli jste, že…

Při narození pokrývá pokožku dítěte bílé mazivo, kterému se říká vernix? Je velmi důležité, zejména během porodu, protože bez tohoto maziva by maminka děťátko těžko vytlačila přes úzké porodní cesty. Jeho barva je bílá, protože sestává ze šupinek kůže plodu a olejnin sekretu vylučovaného mazovými žlázami. Tyto žlázy se aktivizují v posledních měsících těhotenství, aby byl plod v době porodu celý pokrytý kluzkou vrstvou. Po porodu plní funkci dočasné izolační vrstvy, která novorozencům pomáhá vyrovnat se s náhlým poklesem teploty, poté, co vyšli z matčina lůna.