Jak správně pečovat o mléčné zoubky?

Jak správně pečovat o mléčné zoubky?>
Dětské zoubky jsou tak trochu věda. Mnoho rodičů má tendence péči o ně podceňovat, to se však nevyplácí. Čtěte dál a zaručujeme vám, že dáte zoubkům vašeho prcka prvotřídní péči - to mu dá skvělý základ do dospělosti.  Začneme hned od narození. První mléčné zoubky se začnou prořezávat přibližně 6 měsíců po narození. V tomto období se otevírá tzv. infekční okno pro příchod a trvalé usídlení mikroorganismů, které později způsobují zubní kaz. Aby se tento mikroorganismus mohl v pusince usídlit potřebuje pevný povrch – tedy zub a pak jednoduché cukry, zejména sacharózu.

Infekční okno

O zoubky malého miminka tedy pečujeme s cílem oddálit usídlení, ačkoli k němu pravděpodobně stejně později dojde. Streptococcus mutans má totiž v puse cca 85% dětí školního věku. V kojeneckém a batolecím věku se však se zubním kazem bojuje mnohem hůř než později.

Co můžeme dělat?

Tento mikroorganismus se přenáší z úst dospělých, kteří už jej mají jako součást ústní mikroflóry. Mohou to zapříčinit zubní kazy, špatná ústní hygiena, ale může se vyskytovat i bez zjevné příčiny. Hladina tohoto mikroorganismu se sníží při dokonale vyčištěném chrupu a správné ústní hygieně (pomoci mohou výplachy ústní vodou s antimikrobiálními látkami a zvýšeným obsahem fluoridů). Jak přenesení předejít? Je nutné se vyvarovat například ochutnávání mléka či nápojů přes savičky, „čištění“ dudlíku, který spadl na zem, olizování dětských prstíků a podobně.

Zubní sklovinaMléčné zoubky

Jak je vidět, péče o mléčné zoubky by se neměla podceňovat. Stále zuby musí v ústech vydržet dlouho, ale mléčné zuby jsou přizpůsobeny tomu, že v puse budou jen chvíli. Právě proto mají tenčí sklovinu a menší kořeny. Dětem pomáhají při kousání a žvýkání a zároveň se podílejí na správném vývoji řeči a růstu čelistí.

Růst zubů

Vaše dítě bude mít v ústech celkem 20 dočasných mléčných zubů, které budou později, až ústa dostatečně vyrostou, nahrazeny 32 stálými zuby. Mléčné zuby tak vlastně „drží místo“ zubům stálým a zajišťují, že budou mít dostatečný prostor ke správnému růstu. Podívejte se, jak dětské zoubky rostou:  [embed]https://youtu.be/fewJO9-y-xY[/embed]

Jak se správně starat o zuby dítěte?

02MAM zinka na dasne Při prořezávání zoubků bývají děti podrážděné a mají potřebu neustále něco žvýkat. Proto je dobré pořídit například vhodné kousátko, které dásně bude chladit. Doporučuje se též jemná masáž dásní čistým prstem. Už první prořezané zoubky je nutné čistit. Kartáček by se dítěti nelíbil, proto se doporučují tzv. prsťáčky – speciální návleky na prst se zdrsněnou špičkou. Při používání zubní pasty speciálně vyvinuté pro děti ve věku 2 let a mladší, bude čištění pro dítě příjemnější a vy zároveň přispějete ke zdravému vývoji jeho chrupu. Před prvním rokem života by dítě mělo být na své první prohlídce u zubaře. Nejde o prohlídku v pravém slova smyslu, ale rodiče jsou poučeni o možnostech prevence kazu a důležitosti pravidelných prohlídek. V průběhu druhého roku se dítěti prořežou i postranní zuby a stoličky a ty už je třeba čistit dětským zubním kartáčkem.  Tipy 0-2 35Jsou-li mléčné zuby prořezané, je důležitá pravidelnost. Udělejte si ranní a večerní rituál a čistěte je vždy 2 minuty. Přesýpací hodiny nebo budík mohu děti motivovat. Pokud děti naučíte pravidelnosti v raném věku, přispějete tak k prevenci zubního kazu po celý jejich život. Vhodných dětských zubních kartáčků je na trhu spousta. Důležité je, aby byla hlavička kartáčku menší s měkčími štětinami. Držátko by mělo být ergonomicky tvarované, aby se dítěti dobře drželo. NS7091100-8590335011892Dětské zubní pasty na se liší zejména obsahem fluoridu. Ty pro děti v předškolním věku by měly obsahovat kolem 1 000 ppm fluoridu (tento údaj najdete většinou na krabičce, jednotka ppm, část z milionu, v metrické soustavě znamená mg/kg). Množství zubní pasty by mělo velikostí odpovídat jednomu hrášku. Ačkoliv byste v tomto věku měli dítěti stále čistit zuby vy, může si dítě už také samo vyzkoušet držení zubního kartáčku. Používejte drobné krouživé pohyby na všech kousacích, vnějších, vnitřních i bočních ploškách každého zubu. tipy 3-5 6+ Kolem šestého roku věku bude mít vaše dítě v ústech mléčné zuby, trvalé zuby a mezery po vypadlých mléčných zubech. Je to čas, kdy se začínají dásněmi prořezávat první trvalé zuby a mléčné zuby se začínají kývat. Mléčné zuby jsou nakonec z dásně vytlačeny, vypadávají a uvolňují místo trvalým zubům. Sklovina na nových zubech není ještě zcela dotvořena, a je proto náchylná ke vzniku zubního kazu. Vypadávání mléčných zubů je důležitou součástí vývoje každého dítěte. Jedná se i o posun v péči o ústní dutinu, protože trvalé zuby musí dítěti vydržet celý život. Tipy trvale zuby