Jak správně obléct miminko na první vycházku?

Jak správně obléct miminko na první vycházku?>
Ještě těhotné jste sháněly veselé a nápadité oblečky pro své nenarozené zlatíčko. Jenže teď, když máte toho mrskajícího se drobečka před sebou, nevíte si najednou rady. Co mu obléct, aby mu nebylo teplo nebo zima? A hlavně, kdy s ním vůbec vyrazit poprvé ven? Hned v úvodu je důležité říci, že novorozené děti nemají vyvinutou tzv. termoregulaci, proto u nich může velmi snadno dojít k přehřátí. Pozorně proto vybírejte oblečení a zbytečně dítě nenavlékejte do několika vrstev. Snažte se řídit následujícím pravidlem - máte-li na sobě tričko s krátkým rukávem, oblečte dítěti tričko s dlouhým. Máte-li na sobě tričko s dlouhým rukávem, pak dítěti oblečte dvoje dlouhé rukávy – tričko a mikinu. Jednoduše řečeno, vždy dávejte dítěti o jednu vrstvu více než dospělému.

Přehřátí miminka

Přehřáté dítě je mrzuté a pláče. Pokud je nejen navlečené do mnoha vrstev oblečení, ale je navíc v přetopené a nevětrané místnosti, může mít dokonce i mírně zvýšenou teplotu. V důsledku nadměrného oblékání se mohou na pokožce dítěte vytvořit drobné červené pupínky tzv. potničky. Nejčastěji se objevují v oblasti tvářiček, krku a hrudníku. Jste-li nesvá, jestli je miminko dostatečně oblečené, sáhněte mu na čelíčko, venku v kočárku i na zátylek - musí být vždy teplé. Kojenci mohou mít studené ruce, nožky, uši a nos, neznamená to však, že je jim zima. isifa-149054704

Procházka s miminkem

Vůbec první procházku s miminkem byste měla naplánovat podle počasí. Inverze, mlha, přílišné horko nebo zima nejsou pro novorozená miminka vhodná. Jejich plíce nejsou ještě na takovou zátěž připravená. Je-li dítě donošené, zdravé a bez jakýchkoli zdravotních problémů, můžete s ním vyrazit na procházku již po několika dnech po propuštění z porodnice. Ideální je polostín s mírně teplými teplotami (jaro a podzim). Pro první vycházku tedy vybírejte takovou denní dobu, která bude pro miminko představovat nejmenší teplotní zátěž. Jestli je parné léto, volte podvečerní chládek, v zimě zase časné odpoledne, kdy jsou teploty naopak nejvyšší. Na podzim je zas ideální pozdější dopoledne či brzké odpoledne. Je jasné, že budete potřebovat zařídit celou řadu věcí, ale do věku tří měsíců byste neměla příliš často chodit do míst s velkou koncentrací lidí, tj. obchodní domy, supermarkety, tržnice, kavárny a prostředky městské hromadné dopravy.

Co si s sebou přibalit na vycházku?

V současné době už mají všechny kočárky praktickou tašku na rukojeť řídítek. Tam si pohodlně sbalíte čisté jednorázové plenky (dle potřeby), bavlněnou plenku, vlhčené ubrousky, jednorázovou přebalovací podložku, náhradní body, a pokud nekojíte, tak láhev s vlažným mlékem.