Jak správně držet miminko – máme pro vás návod!

Jak správně držet miminko – máme pro vás návod!>
Máte doma novorozence, nebo své první miminko čekáte a trochu se bojíte, jak s tím malým drobečkem vlastně manipulovat? To je úplně přirozené. Své o tom ví i Vanda Schreierová, maminka tří dětí a také autorka knihy o Handlingu (tedy o správném zacházení s miminkem). Pozvali jsme si tedy tuto odbornici, aby nám i vám ukázala, jaké polohy jsou pro miminko vhodné a na co si dát pozor. Zaměřili jsme se na miminka od narození do cca 3 měsíců. I v pozdějším věku jsou tyto polohy užitečné, ale je důležité dítěti poskytnout více volnosti.

To nejdůležitější na začátek

Jako u všeho, i u nošení miminek platí, že každé dítě je individuální, a poloha kterou vaše miminko miluje, může kamarádky prcek probrečet. Každý rodič se brzy naučí rozeznávat dětské signály. Obecně platí, že by hlavička neměla být v záklonu a záda by neměla být prohnutá. Vždy myslete na to, že je třeba poskytnout oporu všem 4 kostním hmotám – tedy hlavě, zádům, hrudníku a pánvi. Pro zdravý vývoj dítěte je vhodné polohy střídat.

Příklady vhodných poloh pro nošení miminka

Zády k nám

Poloha, při které se děťátko může krásně rozhlížet kolem sebe. Záda a hlavička dítěte se opírají o váš hrudník. Miminko budete držet za podsazenou pánev, což zajistí správně zakulacená záda a rozvinutí obratlů.

 

Bokem k nám

Miminko pohodlně leží ve vaší náruči, držíte ho jednou rukou. Jeho zádíčka jsou zakulacená, bokem se dotýká vašeho hrudníku. Druhou rukou si můžete miminko přidržovat.

Na pažích

Z očí do očí. Pánev miminka je opřená o váš hrudník, záda jsou na předloktí, hlavička v dlaních. S miminkem na sebe skvěle vidíte, můžete se seznamovat, povídat si.

Na předloktí

Miminko leží bříškem na předloktí, dlaní ruky zafixujte pánev. Druhou rukou jistíte záda a zadeček miminka. Tato poloha je vhodná pro odříhnutí nebo při bolestech bříška.

Čelem k nám

V poloze, kdy miminko držíte čelem k sobě je nutné zejména správně zafixovat hlavičku a záda, aby nešly do záklonu. Tato pozice se hodí zejména pro utišení miminka a také pro odříhnutí. Ačkoli tato poloha miminku nijak neškodí, nedoporučuje se v ní trávit příliš času. Za prvé nemá děťátko tak dobrý rozhled a také by mohlo docházet k přetěžování zádového svalstva. Doporučujeme si miminko pozvednout až nad rameno.

Poloha vsedě

U této polohy je zejména důležité dbát na podsazený zadeček. Pokud by dítě sedělo delší dobu „v pravém úhlu“, nebylo by to pro něj příjemné. Hlavičku i zádíčka miminka si opřete o sebe. Jemným natáčením miminka ze strany na stranu můžete posilovat jeho šikmé břišní svaly. Tato poloha je skvělá, pokud miminko trápí reflux, nebo potřebujete, aby si odříhlo.

Přes rameno

Velmi snadná poloha, při které je důležité jen ohlídat, aby miminko příliš nezaklánělo hlavičku. Oceníte ji, když miminko pláče a hodí se i k odříhnutí.   Doufáme, že už se cítíte trochu jistější v kramflecích. Nebojte se k článku vrátit kdykoli bude třeba. Velké poděkování patří paní Vandě, která s námi všechny polohy nafotila a také malému fotomodelovi Erikovi, který byl u focení zlatý! Pokud by vás cokoli o handlingu zajímalo, mnohem více informací najdete na stránkách Vandy. Zakoupit si můžete také knihu. A pozor – už brzy si o ni budete moci na Feedo blogu zasoutěžit!