Jak si ulevit od porodních bolestí?

Jak si ulevit od porodních bolestí?>
Je zcela přirozené, že se obáváte blížícího se porodu a máte spoustu otázek, na které hledáte odpovědi. Určitě vás zajímá, jestli je možné si během porodu nějak přirozeně bez užití léků ulevit od nepříjemné bolesti… Ano, možné to je a my pro vás máme hned několik takových tipů! Pokud rodíte poprvé, uděláte dobře, když se pečlivě připravíte a zjistíte si možnosti, které vaše porodnice nabízí. Počítejte s tím, že porod bolí, kontrakce jsou nepříjemné, ale nic z toho není tak hrozné, abyste to ve zdraví a s klidnou hlavu nezvládla. Vyzkoušejte některé ulevovací vyzkoušené metody, které doporučují samotné maminky.

Koupel nebo sprcha

Možnost využít horkého proudu vody, který vám skvěle uleví od bolestí v kříži, je v drtivé většině porodnic. V některých máte možnost požádat o napuštění vany s bylinnými silicemi, které pomáhají rozběhnout porod, uvolnit porodní cesty a zmírnit bolesti. Pokud tato možnost není a vy víte, že vám horko opravdu pomáhá, požádejte partnera o teplé obklady.

Chůze

Někoho může bolest svazovat a na nějaké procházení nemá v danou chvíli ani pomyšlení. Jiné maminky chůze uklidňuje a pomáhá jim zbavit se bolesti. Musíte být ale opatrná, nechodit příliš daleko od svého pokoje nebo sálu a důsledně poslouchat pokyny personálu.

Sezení na balonu

Při bolestech zad může být mírné pohupování na nafukovacím balonu velmi příjemné a uvolňující. V současné době jsou tyto balony běžným zařízením většiny porodnic. Nemusíte provádět ani žádné „cviky“ stačí se na balon pohodlně usadit, rukama se přidržovat postele a oběma nohama se dotýkat země. I v tomto případě dbejte pokynů personálu porodnice.

Poloha „v klubíčku“

Některé maminky uvádějí, že jim od bolestí pomáhala tato nezvyklá poloha. Sedly si na postel a co nejvíce se snažily předklonit hlavu a záda ohnout do klubíčka. Údajně jim to až zázračně pomáhalo při bolestech břicha během silných kontrakcí. Maminky se v takové poloze soustředí jen na sebe, na „střed svého těla“ a pohyby dítěte.

Oblíbená hudba

Vezměte si s sebou „na hekárnu“ svou oblíbenou hudbu. Pusťte si ji během čekání na porod do sluchátek. Pomůže vám se uklidnit, uvolnit a přestat myslet na bolest, obavy z neznáma a zbývající čas do porodu. Uvidíte, že když budete klidná a odpočatá, bude pro vás samotný porod mnohem snesitelnější, než když se budete v neznámém prostředí zbytečně stresovat.