Jak se zotavit po císařském řezu?

Jak se zotavit po císařském řezu?>

Byla jsem připravená na přirozený porod. Po kontrolním ulrazvuku mi však řekli, že musí zvolit císařský řez. Ačkoli jsem se s tím nechtěla smířit, pro zdraví děťátko bych to podstoupila klidně tisíckrát. I navzdory bolesti. Také jste slyšeli, že při císařském řezu necítíte bolest? Je to pravda - ta přijde až potom. Proto si myslím, že je každá maminka hrdinka. Nezáleží na tom, jakým způsobem děťátko na svět přivede, je to stejná hrdinka jako všechny ostatní. Co vás ale čeká po císařském řezu? Čtěte dále. 

Musíte ležet

Viděla jsem maminky, jak po klasickém porodu vstávaly a pracovaly na rychlém zotavení. My, po císařském řezu, jsme musely ležet. Odkázány jen na pomoc sestřiček, které každou sekundu kontrolovaly tlak. Když nám přinesly miminka, bylo to hned lepší. Ačkoli i v tomto případě jste odkázány na informace z internetu či předporodního kurzu nebo na pomoc sester, abyste mohly děťátko přiložit na prso a začít kojit. Kojení není jednoduché, ale personál nemocnice vám může hodně pomoci. I proto se vyplatí pečlivě vybírat, kde chcete rodit. Pamatuji si na své první přiložení. Bylo nádherné, ale zároveň těžké, jelikož jsem pouze ležela  a bez pomoci sester bych to jen těžko zvládla.

První kroky

Pamatuji si, že jsem po 24 hodinách konečně vstala a šla se osprchovat. Opět s pomocí sestry. Po tomto jednoduchém úkonu jsem byla unavená, jako bych udělala padesát kliků a uběhla kilometr. I když vstanete, musíte odpočívat, jizva vás bude bolet. Když však uvidíte svůj malý poklad, bude vám hned lépe.

Kojení

Kojení, ať už po klasickém porodu či po císařském řezu je bolestivé. Děloha se stahuje a maminky jsou zesláblé. Je však nutné, abyste nepolevovaly a kojily kdykoli, když vám miminko přinesou. Je to velmi důležité proto, aby se kojení rozběhlo. Vám to zároveň pomůže k rychlejšímu zotavení. Třetí nebo čtvrtý den možná budete mít podrážděné bradavky. Mně osobně velmi pomohl krém a sprcha, která uvolňuje napětí.

Strava

Ne každá nemocnice vám nabídne ideální jídelníček. Často je mezi jednotlivými chody prodleva i 5 hodin. Já jsem jedla dva dny šunkovou pěnu z malé skleničky. Byla jsem hladová jako vlk. Tehdy mě zachránily kojenecké přesnídávky, pudinky, voda a čaj pro kojící maminky. Pokud budete mít na něco chuť, v prvních dnech můžete jen tekuté věci. Protože však potřebujete nabrat sílu, doporučuji slepičí polévku, dostatek tekutin a hodně optimismu.

Jde se domů

I pro propuštění z nemocnice musíte hodně odpočívat. I když vás vaše děťátko bude potřebovat, nezapomínejte, že máte za sebou operaci. Dbejte na zvýšený příjem tekutin, dostatek spánku přes den a malé procházky na čerstvém vzduchu. Poproste o pomoc partnera, své rodiče, sourozence či přátele. Určitě vám jejich přítomnost pomůže.

Když bude problém

V šestinedělí si všímejte, zda se s vámi nedějí nějaké změny. V případě bolesti jizvy, teploty, začervenání, vaginální infekce či dalších věcí byste se měly poradit s lékařem. Přeji vám bezproblémový porod a rychlé zotavení!