8 tipů, jak se zbavit opruzenin!

8 tipů, jak se zbavit opruzenin!>
Je velmi nepříjemné, když vaše dítě trpí opruzeninami. Víte, že má bolesti a udělala byste cokoli, abyste jich své mimiko zbavila. Pojďme se podívat na to, co opruzeniny způsobuje a hlavně - jak se jich můžete zbavit a předcházet jejich vzniku.  Pokud je vaše dítě opruzeno jen mírně, bude pravděpodobně stačit nechat pokožku při přebalování pořádně vyvětrat a pečlivě namazat vhodným krémem. Pokud se opruzeniny zhorší, mokvají, nebo krvácejí, může být léčba mnohem složitější. Nejlepší rada je pokusit se eliminovat výskyt této plenkové vyrážky. Pokud víte, co ji způsobuje, můžete jí úspěšně předcházet.

Typickými příčinami opruzenin jsou:

  • Podráždění dlouhodobým stykem s močí nebo stolicí.
  • Používání příliš malých plen, které pak odírají kůži.
  • Neprodyšné a těsné oblečení nebo přílišné navlékání dítěte, kdy dochází k pocení.
  • Různé typy ekzémů nebo jiných nediagnostikovaných kožních onemocnění.
  • Alergická reakce na látky obsažené v plenách, dětských ubrouscích nebo krémech - v tom případě je vhodnější zadeček omývat vlažnou tekoucí vodou. Je-li nutné použít vlhčené ubrousky, vyvarujte se těm, které obsahují konzervanty a jsou parfémované. Šetrné ubrousky si můžete také snadno vyrobit doma, a to z perlanu. Jak? Ukážeme vám to na videu na konci článku.
  • Miminko jí kyselé potraviny.

Jak se zbavit opruzenin?

1. Udržujte dítě v suchu.  2. Nenechte své dítě spát celou noc ve špinavé plence. Plenku vyměňte, i když to bude znamenat narušení spánku. 3. Vždy myslete na to, abyste měla po ruce dostatek čistých plen. 4. Vykoupejte nebo osprchujte miminko místo používání vlhčených ubrousků. Můžete použít syndet nebo jemné mýdlo, ale jen pokud je to nezbytně nutné. Takové mýdlo by nemělo obsahovat dráždivé složky jako sodium laureath sulfát (SLS). Benefitem je pokud obsahuje antiseptickou složku jako je Cutosan.  Jinak ale postačí i teplá voda. 5. Zajistěte cirkulaci vzduchu - pokud je to možné, připevněte plenku volněji, nebo nechte dítě běhat nahaté. Nechte vaše miminko spát bez plenky, například na nepropustném prostěradle nebo ručníku, který později vyperete. Pozor si dejte také na těsné nebo neprodyšné oblečení, ve kterém se dítě může zapařit. 6. Vždy naneste trošku krému proti opruzeninám. Důkladně omytý zadeček ošetřete mastí určenou na opruzeniny (např. Bepanthen, Rybilka, SUDOCREM,  kalciová či zinková mast). Nejúčinnější látkou v ochraně pokožky je oxid zinečnatý. Pokud vyberete mast s obsahem této látky, je třeba nanášet na pokožku jen slabou vrstvu. Pod silnou vrstvou (je neprodyšná) se pak snadno množí patogeny a stav se může naopak zhoršovat.  Všechny přípravky proti opruzeninám si prohlédněte >>> ZDE!  7. Pokud je kůže hodně podrážděná, zkuste namáčení do teplé vody na dobu 10 minut. Toto můžete provádět třikrát denně. Můžete přidat 2 lžíce jedlé sody a pak použít krém proti kvasinkám. 8. Během doby hojení se vyhněte novým a dráždivým potravinám. Držte se toho, o čem víte, že vašemu miminku neubližuje a s čím nemá problémy. Nové potraviny můžete zařadit po vymizení obtíží.

A co plenky?

Mnoho maminek napadne, jestli by nebylo lepší používat při opruzení klasické látkové plenky, tak jsme se zeptali přímo pediatričky. "Vedl se poměrně dlouhý spor o tom, zda je lepší používání jednorázové či látkové pleny. V závěru se lékaři shodují, že jednorázová plena je již natolik vyspělá, že v těchto případech je lepší využívat právě ji. Akrylátový gelový materiál uvnitř plen absorbuje tekutinu, přemění ji na gel a nedochází již k zpětnému působení moči na dětskou pokožku. Látkové pleny jsou často fixovány svrchními kalhotkami a dochází ke zvyšování vlhkosti postižených partií. Savost látkové pleny je menší. V případě akutní dermatitidy doporučujeme používat jednorázovou plenu, ideálně o jedno číslo větší, která zamezí zvýšenému tření a má ještě větší savost jádra," říká dětská pediatrička MUDr. Michala Knězková. Pokud jste zastánci látkových plen, jsou alternativou ekologické jednorázové plenky, například od značky NATY. Pokud výše uvedené rady vašemu dítěti během pár dní neuleví, navštivte svého pediatra. Možnou příčinou zhoršujících se opruzenin může být i plísňová nebo bakteriální infekce, které může diagnostikovat jen lékař, který nasadí vhodnou léčbu v podobě antiseptických, antibiotických či antimykotických mastí jako je například Imazol krémpasta (antimykotický a antibakteriální přípravek). Nejčastější komplikací bývá kandidová superinfekce. Na závažné záněty a komplikované postižení pokožky, kde nám běžné ATB a AM masti nezaberou, použijeme ke zklidnění krátkodobě kortikoidní přípravky. V těchto případech již ale rozhodně postupujte dle rad vašeho pediatra. [embed]https://youtu.be/lvNDUS6QJoM[/embed]