Jak se stát nejlepším tátou?

Jak se stát nejlepším tátou?>
Všude můžeme číst rady pro maminky, jak se mají o své děti starat, jak je krmit a jak jim být tou nejlepší mámou. Jenže co tatínkové? Nezapomínáme na ně tak trochu? Vždyť i role táty je v životě nezastupitelná! Proto jsme si pro všechny tatínky připravili pár tipů, jak být tím nejlepším tátou pod sluncem. Pravda je, že v životě každého rodiče přijdou chvíle, kdy na nějaká předsevzetí zapomeneme a jednáme sice podle svého nejlepšího mínění, ale ne tak docela ve prospěch svého dítěte. Ale jsme jen lidé…

Mluvte s dětmi

Člověk přijde z práce unavený a nejraději by si sednul k televizi a odpočíval. Jenže jak se dozvíte něco o svých dětech, když s nimi nebudete dostatečně často mluvit? Jestli chcete mít u svých dětí úspěch, naučte se jim naslouchat. Možná to tak nevypadá, ale každé dítě má co říct, chce se podělit o své sny, zážitky ze školky nebo z kroužku.

Buďte spolu

Nechte někdy manželku doma a udělejte si hezký den jen s dětmi. Vyrazte na kola, do zoo nebo kamkoli budete jen chtít. Naslouchejte tomu, co chtějí vaše děti. Dejte jim najevo, že je máte rádi a budete s nimi dělat cokoli, co je bude bavit a při čem budou šťastné. Klidně jednou vezměte dceru do kina a jindy zas syna na fotbal.

Čtěte spolu knížky

Vraťte se zpátky do dob, kdy jste byl malý kluk. Oživte pohádky svého mládí a seznamte s nimi i vaše děti. Nechte je, aby „četli“ i ony a poslouchejte. Že jsou na čtení ještě malé? Možná se pletete! Dejte jim knížku a nechte je, aby podle obrázků vyprávěly svůj vlastní příběh. Budou se cítit důležitě a posilní to jejich sebevědomí.

Poznejte kamarády svých dětí

Zajímejte se o kamarády z mateřské školky nebo z pískoviště. Povídejte si o Markétce, Honzíkovi nebo Aničce. Možná se vám děti svěří i s prvními láskami! Anebo se svěří, že si z nich někdo utahuje či ho zlobí. Pokud chcete být tím nejlepším tátou, musíte se zajímat o svět, který obklopuje vaše dítě. Nehodnoťte ho ale, jen naslouchejte.

Dejte jim jistotu

Dopřejte svým dětem jistotu, že ať se stane cokoli, vždy tu pro ně budete. Že ať provedou jakoukoli hloupost nebo se jim cokoli stane, mohou se na vás spolehnout. Samozřejmě, buďte přísným tátou, ale ne tak přísným, aby se za vámi bály děti přijít, když je bude něco trápit. Být dobrý rodičem není nic snadného, ale je to ta nejzáslužnější činnost na světě!