Jak připravit a zavádět nemléčné příkrmy

Jak připravit a zavádět nemléčné příkrmy>

Zavádění příkrmů do jídelníčku děťátka je vždy velká událost. První nemléčné příkrmy zkoušíme dětem podávat od ukončeného 4. měsíce, plně kojeným prospívajícím miminkům po 6. měsíci.

Vhodné je určitě začít příkrmem zeleninovým. Kdybychom totiž začali ovocnými, může se stát, že se na méně výraznou chuť zeleniny nebude náš malý mlsoun tvářit zrovna hezky. Není však chybou začít dle chuti dítěte nebo místních zvyklostí rýžovou či kukuřičnou kaší nebo i ovocným pyré.

Zeleninový příkrm vařte z jednoho druhu zeleniny a podávejte ho k obědu, ze začátku ve formě předkrmu, později jako samostatný chod. Postupně zkoušejte různé druhy zeleniny a v průběhu 2–3 týdnů přejděte na masozeleninový příkrm.

Maso podávejte 5–6× týdně, jednou týdně můžete maso nahradit i vařeným vaječným žloutkem. Nejvhodnější maso je drůbeží, králičí a jehněčí. Starším kojencům podáváme 1× týdně i mořské ryby – pražma, losos, tuňák, treska. U alergiků se jejich podávání rovněž nevyhýbáme, sledujeme ale pozorněji, zda nevzniknou nežádoucí projevy.

Ze zeleniny doporučujeme připravovat dýni, mrkev, cuketu, brokolici, brambory a špenát. Polévku nebo hustší příkrm můžete obohatit půlkou kávové lžičky kvalitního rostlinného oleje.

Do příkrmu můžete přidat i moka lžičku světlé jíšky. Je potřeba dodržovat výběr jakostní zeleniny (pozor na dusičnany v karotce a ostatní zelenině!) a také hygienické zásady přípravy jídla. Vsaďte na bio zeleninu, ale z ověřených zdrojů a čerstvou. Uvařenou porci již znovu neohřívejte a nepodávejte. Pokud právě řešíte u svých nejmenších zavádění zeleninových a masozeleninových příkrmů, vyzkoušejte absolutní novinku z řady dětské výživy Sunar BIO.

Nové příkrmy v té nejvyšší BIO Baby kvalitě jsou určeny pro kojence již od ukončeného 4. měsíce věku. Mají jemnou konzistenci a lahodnout chuť. Jsou vyrobeny z vysoce kvalitního libového masa a pečlivě vybrané zeleniny získávaných v souladu se zásadami šetrného ekologického zemědělství v BIO Baby kvalitě.

  • Sunar BIO dýně, brambory, olivový olej – čistě zeleninová varianta je vhodná pro kojence od ukončeného 4. měsíce věku a obsahuje základní druhy zeleniny včetně fazolek a hrášku
  • Sunar BIO zelenina, kuřecí maso, rýže olivový olej – masozeleninový příkrm pro kojence od ukončeného 6. měsíce věku obsahuje libové drůbeží maso, základní druhy zeleniny a rýži
  • Sunar BIO zelenina, telecí maso, olivový olej – masozeleninový příkrm pro kojence od ukončeného 6. měsíce věku obsahuje nejkvalitnější telecí maso, které je doplněno bramborami a fazolkami
  • Sunar BIO zelenina, krůtí maso, čočka, olivový olej – masozeleninový příkrm kombinující drůbeží maso, zeleninu a čočku je ideální pro děti od ukončeného 8. měsíce věku dítěte a má z celé řady nejvyšší obsah luštěnin
  • Sunar BIO zelenina, pražma královská, olivový olej – příkrm, který kombinuje maso mořské ryby, zeleninu a brambory je ideální na seznámení dítěte s rybím masem od ukončeného 8. měsíce věku

Významnou složkou Sunar BIO příkrmů jsou luštěniny, které obsahují bílkoviny rostlinného původu. Díky tomu dopřejete svým dětem už od útlého věku větší pestrost ve stravě, která se později stává důležitým základem jejich budoucích správných stravovacích návyků.

Dětské příkrmy Sunar BIO jsou vařeny a sterilizovány ve vodní lázni, aby mohly být uchovány bez nutnosti použití konzervačních látek. Na každou skleničku je aplikován tepelný ráz a tím je vakuově uzavřena. Je tak zachována nejen jejich vysoká výživová hodnota, ale i přirozenější chuť a barva vstupních surovin bez použití aromat a barviv. Více informací o výrobcích Sunar a jejich přípravě najdete na stránkách www.sunar.cz. Sledovat nás můžete také na Facebooku, Youtube  nebo Instagramu.