Jak příchod dítěte změní váš vztah?

Jak příchod dítěte změní váš vztah?>
Mnoho páru dlouho sní o založení rodiny. Narození prvního děťátka však občas znamená mimo jiného i zatěžkávací zkoušku pro jejich milostný vztah. Mění se partnerské role i rozdělení zodpovědnosti a úkolů. Už to není jen manžel - manželka nebo partner - partnerka, ale v první řadě otec a matka. Jak se s novou situací vyrovnat?

Nové role

Tomuto tématu se věnují i odborné studie. Ty tvrdí, že vztah mnoha párů se po narození dítěte zásadně změní, ať už k lepšímu či horšímu. Už v období těhotenství začínají probíhat výrazné změny. Po narození děťátka potom nový životní styl nabere úplně nové obrátky. Tím závažným problémem však nebývá narušený denní režim a probdělé noci jak by se na první pohled mohlo zdát. Mnohem závažnější je úplně nové rozdělení rolí a rozložení zodpovědnosti a povinností.

Partnerka je "žena v domácnosti"

V dnešní době má mnoho bezdětných párů přibližně stejné rozdělení úkolů i rodinných příjmů. Jejich pozice ve vztahu bývají podobné. Po narození děťátka se však z partnerky stává žena v domácnosti. Několik dalších let se soustředí hlavně na výchovu dětí a péči o domov.

Máma je zodpovědná za rodinu

Život ženy se najednou místo kariéry a vydělávání peněz točí kolem praní, žehlení a výchovy dětí, zatímco muž tráví v práci leckdy více než 40 hodin týdně. Zejména ty ženy, které byly před těhotenstvím plně pracovně vytížené a jejich práce je naplňovala, se s touto rolí hůř smiřují. Chybí jim společenské uznání, které z povolání často vyplývá. Samozřejmě si  uvědomují, že chtějí být v první řadě dobrými maminkami pro své děti, jejich postoj však může vést ke konfliktům. Vyčítají manželovi, že nikdy není doma, nebo že dostatečně neocení jejich snahu. Partneři bojují s rozdílnými představami o životě a oba jsou nespokojení.

Řešení je jednoduché

Tajemství šťastných párů je přitom podle psychologů úplně jednoduché. Tkví totiž ve správné komunikaci. Naše rada tedy je - věnujte dostatečnou pozornost svému partnerovi / partnerce. Pokud to dělat nebudete a zároveň budete zavaleni úkoly a povinnostmi, může to mít na váš vztah negativní dopad. Napjaté ovzduší a nespokojenost může mít vliv i na děti a to už od útlého dětství.

Děti mohou vztah obohatit

Přes smutné statistiky stále existuje mnoho párů, které si novou situaci nemohou vynachválit. I v takto stabilních partnerstvích dochází ke konfliktům a problémovým situacím. Řeší je však otevřenou diskusí a nelezením kompromisu. Spokojené jsou pak obě strany. Jak jste se s novou rodinnou situací vyrovnali vy?