Jak pečovat o propíchnuté ouško?

Jak pečovat o propíchnuté ouško?>
Ať už jste pro aplikaci náušnice zvolili metodu nastřelení či píchnutí, platí zde určitá pravidla, jak o ouško pečovat. Dírka pro náušničku by se měla po píchnutí ucha kanylou rozhodně udržovat v suchu a čistotě. Naopak o nastřelené náušničky není obvykle nutné nijak zvlášť pečovat. Možným komplikacím se můžete vyhnout správnou volbou zařízení, kde necháte náušničku dítěti aplikovat. Zajímejte se proto, kdo propíchnutí nebo nastřelení provede. Píchání oušek by měl určitě provádět zkušený lékař – pediatr nebo zdravotní sestra v ordinaci, příp. u vás doma (jak se dohodnete).

Kdo náušničku aplikuje?

Lékaři většinou nastřelení náušnic neprovádí. V případě nastřelení musíte navštívit kosmetické a jiné salony, kde nastřelení provede proškolený pracovník s příslušnou kvalifikací a osvědčením o porušování kontinuity lidské kůže a zároveň s dostatkem zkušeností. Rozhodně se vyhněte zlatnictvím a pochybným salonům. Lidé, kteří takové výkony provádějí bez zkušeností a příslušného osvědčení, porušují zákon o živnostenském podnikání a hygienické vyhlášky. Pokud si chcete být stoprocentně jistí, vyžádejte si v salonu osvědčení, příp. dejte na reference známých či přátel.

Možné komplikace

Nastřelená ouška se hojí velmi dobře a zpravidla nevyžadují žádnou speciální péči. Pokud se i přesto objeví hnis, je nutné jej začít léčit např. framykoinovou mastí – neurčí-li lékař jinak.

bepanthen

Hnisavý zánět se může dostavit během hojení čerstvé dírky, ale i v dírce, kterou už nějaký čas dítě má. Fakt, že z čerstvé dírky vytéká tekutina, ještě nemusí znamenat, že je něco v nepořádku. Je-li tekutina čirá nebo mírně matná do růžova či do žluta, nic se neděje. Jedná se o tkáňový mok, který je součástí hojení. V okolí dírky můžete narazit dokonce na zaschlé krystalky. Objevíte-li hustý, lepkavý a zelenavý výtok, existuje riziko, že je v dírce infekce a je zanícená. Je nutné vyjmout náušnici a zahájit léčbu. Doporučuje se volit první náušnice zlaté bez obsahu niklu.

Vytvořit se může i tzv. granulom, což je drobný zbytnělý útvar, často označovaný jako tuková bulka. Někteří odborníci se domnívají, že právě tento granulom může být reakcí na některý z použitých kovů.

Maminka Irena K. ví, co to jsou komplikace s ušními dírkami: "Vždycky, když dcerce rostly zoubky, tak se jí ouška zanítila. Vyzkoušeli jsme 5 různých zlatých náušnic. Chirurgickou ocel s dětským zapínáním jsme nesehnali. V Německu prodávají v lékárnách volně mastičku na zanícená ouška. Něco jako je u náš Framykoin, ale ten je na předpis. Zoubky vyrostly a ouška jsou už v pořádku."

Odborníci uvádějí, že pokud se výkon provede tak, jak má, tak by žádné komplikace hrozit neměly. Po výkonu je třeba preventivně ošetřit ušní lalůček framykoinovou mastí, čímž zabráníte vzniku infekce.

 Při péči o ušní dírku dodržujte několik zásad:

  • Na ušní dírku saháme pouze s umytýma rukama, ideálně vůbec.
  • Pokud chodíte na kojenecké plavání, vynechte den či dva.
  • Sprchovat dítě můžete.
  • Hlavičku myjte až třetí den po aplikaci