Jak pečovat o dětský nos, ouška a nehtíky?

Jak pečovat o dětský nos, ouška a nehtíky?>
Když se člověk podívá, na to malé stvoření, bojí se, aby mu neublížil. Péče o nosík, ouška i nehtíky se může zdát se začátku složitá. Poradíme vám tipy a triky, jak vše provést snadno a hlavně bezpečně.

Čistíme nosánek

Nosánek nemusíte čistit pravidelně. Stačí, když vidíte, že je to třeba. Nepoužívejte vatu, protože v nosánku zůstane mnoho chloupků, které mohou dítě dráždit. Vhodná je buničina, gáza nebo vatové tyčinky. Vybírejte však jen ty, která jsou speciálně určené pro děti. Poznáte je podle toho, že jsou na konci zesílené, aby se zamezilo hlubšímu průchodu do uší či nosánku.

Jak na to?

Dítě držte zezadu za hlavičku a jemně nosánek čistěte. Nezajíždějte příliš hluboko. Toto čistění není vhodné při rýmě.

Čistíme ouška

Po koupání stačí ouška vysušit opatrně i osuškou, abyste dítěti neporanili zevní zvukovod. Čistění oušek nebývá úplně nejoblíbenější činností miminek – mohou se ošívat a cukat, dejte proto dobrý pozor. Odstraňování vody a ušního mazu je běžnou součástí hygieny, nicméně mějte na paměti, že dětské ouško je velmi citlivý orgán.

Jak na to?

  1. Na čistění oušek je nejvhodnější používat buničinové čtverečky. Jeden utrhněte a přeložte ho napůl.
  2. Potom přeložte jeden jeho roh směrem doprostřed, jako kdybyste skládali např. vlaštovku. Protilehlé konce spojte.
  3. Složený čtvereček vložte dítěti do ouška jen na okraj a vytřete vodu po koupání. Nezajíždějte hlouběji do ouška.
  4. Stejně jako při péči o nosánek, můžete i v tomto případě použít speciální vatové tyčinky.
isifa-153934046

Stříhání nehtíků

Péče o nehtíky novorozenců a miminek není jednoduchá, ale je nutné ji provádět. Malé nehty mohou růst skutečně rychle a pokud přerostou, nebudou bolestivé škrábance vás ani vašeho miminka žádnou výjimkou. Krátce po porodu jsou nehtíky miminka měkké a rostou zpravidla pomaleji. Přesto i ty se musí pravidelně zkracovat, aby se předešlo jejich zarůstání. Samosebou je potřeba stříhání provést tak,aby nedošlo k poranění prstů na ručičkách ani nožičkách novorozence/miminka, a proto je třeba používat speciální nůžky, štipky (kleštičky) a pilníček.

Péče o nehtíky v prvních týdnech

Zhruba v prvních čtyřech týdnech po porodu není stříhání nehtů nutné. Jakmile ale zjistíte, že už jsou nehtíky dlouhé, je potřeba začít a na rukách je zkracovat asi 2x týdně. Nehty na ručičkách zastřihávejte nakrátko a dokulata – děti se ve spánku často škrábou a pokud by na nehtíkách zůstaly ostré růžky a hranky, mohly by se poranit. Oproti tomu nehtíky na nožičkách se stříhají tak asi 2x za měsíc a zastřihávají se rovně, aby se předešlo zarůstání. Je důležité stříhat nehtíky tak, aby nedošlo k poranění kůže, ovšem ne každé dítě na této proceduře dobře spolupracuje a ne vždy je průběh hladký. Hodně rodičů proto ke stříhání nehtů rádo využívá klidnější situace – například když miminko spí. Od ukončeného šestého až osmého týdne života miminka je praktické pořídit k úpravě nehtíků speciální „dětské“ nástroje, neboť nehty začínají být tvrdší.

Jak zamezit poranění

3304014-8426420304016-MODREMůže se to stát velmi rychle - děťátko škubne prstíkem, nůžky se svezou a najednou se na bříšku prstíku objeví krev. Miminko to velmi pravděpodobně nijak moc nebolí, ale může to zapříčinit další odpor ze strany miminka při budoucích pokusech o úpravu nehtíků. Z tohoto důvodu je pro stříhání nehtů dobré volit situaci, při které je miminko co nejvíc klidné a uvolněné. Dalším tipem může být, že po koupání nejenže jsou nehtíky miminka změklé a lépe se stříhají, ale děťátko může být po koupeli i unavené a uvolněné, takže i tento moment by mohl být vhodný pro pokus o manikůru. Při stříhání držte prstík dítět pevně, stlačením lehce oddalte bříško prstu od nehtíku a používejte ke stříhání nůžky se zaoblenými hroty. Pokud se přesto objeví na špičce prstíku krev, není to důvod k panice. S pomocí kousku gázy, kterou na ranku přitlačíte, se krvácení rychle zastaví. Při větších poraněních je potřeba vyhledat pomoc lékaře.

Vhodné nástroje

Obvykle se k úpravě nehtů používají nůžky, štipky (kleštičky) a pilníček. Pro novorozence a miminka existují speciální nástroje konstruované tak, aby přesně odpovídaly potřebám pro úpravu nehtíků malých dětí. Dají se pořídit jak samostatně, tak i v sadách. edbd3108cb2a678ff6f37c3273cda839

Dětské nůžky - KLIK

Dětské nůžky by měly být vyrobeny z vysoce kvalitních, nerezových materiálů a měly by mít zakulacené hroty. Rukojeť by měla být tak veliká, aby nůžky dobře padly do ruky. Naopak střihací plocha by měla být kratší, než je obvyklé u běžných nůžek. V ideálním případě by na sebe stříhací plochy měly dokonale doléhat a měly by být dostatečně ostré, aby nehet odstřihly rychle a čistě.

Štipky (kleštičky) - KLIK

Alternativou k nůžkám jsou štipky (kleštičky) na zkracování dětských nehtíků. U obojího je výhoda, že při dosednutí na prstík zajišťují, že se bříško prstu od nehtíku lehce oddálí.

Pilníček na nehty a sady - KLIK

Pilníček na nehty se hodí, když je potřeba zapilovat nerovnosti a nebo ostré hrany nehtů. Zde je třeba dát pozor na to, aby nedošlo k poškození okolní kůže.

Jak na to?

Pokud je miminko schopno hluboce spát, není problém mu ostříhat nehty ve spánku. Když je miminko bdělé, zkuste mu pustit třeba oblíbenou píseň, u které obvykle odpočívá. „Nepřepadávejte“ miminko s nůžkami či štipkami. Místo toho raději zkoušejte navozovat opakující se příjemné rituály. Pokuste se vytvořit pro miminko příjemnou situaci, ve které můžete proceduru pohodlně provést. Postupem času se péče o nehtíky stane bezproblémovou záležitostí všedních dnů a půjde vám to čím dál lépe.

Závěr

  • Využívejte momentů, kdy miminko tvrdě spí nebo kdy je uvolněné a klidné.
  • Používejte pouze nástroje, které jsou určeny pro novorozence a miminka.
  • Nehtíky na rukou stříhejte od 6.- 8. týdne věku miminka 2x týdně (dokulata).
  • Nehtíky na nohou pravidelně kontrolujte a stříhejte asi 2 x měsíčně (zastřihujte rovně).
  • Zabraňte riziku zranění v důsledku ostrých hran na nehtech.