Jak pečovat o boty, aby vám vydržely co nejdéle?

Jak pečovat o boty, aby vám vydržely co nejdéle?>
S chladnějším obdobím přichází i potřeba nazout trochu teplejší obuv. A aby vydržela drsné zimní podmínky, solení a neustálé sušení, musíte se o ni umět dobře starat. Všude možně se dozvídáme, jak v zimě pečovat o své ruce, obličej a vlasy. Ale ty nejsou zdaleka jedinými, kdo v chladu trpí. Vaše boty vám poskytují ochranu před zimou a vlhkem. Udržují vás v teple a v suchu, a určitě si proto zaslouží vaši pozornost. Mráz, sníh a sůl na ně totiž velmi nepříznivě působí a mohlo by se snadno stát, že se vám po jedné zimě nenávratně rozpadnou. A to určitě nechcete, viďte?

Speciální ošetření

Je jedno, jestli vaše botičky stály pár stovek nebo se jejich cena vyšplhala do tisíců, oboje si zaslouží stejně kvalitní péči. Než v botách vyrazíte do ulic, ošetřete je takzvanou impregnací. Univerzální přípravky nejsou moc spolehlivé, raději si pořiďte takový, který je určen přímo pro konkrétní materiál. Boty nastříkejte zhruba z 20centimetrové vzdálenosti, nechte zaschnout a jednou týdně aplikaci opakujte. Pokud se bude impregnace i při druhém ošetření vsakovat rychle a nebude stékat, raději naneste ještě jednu další vrstvu.

Vhodné sušení

Sníh nebo nečekaný liják – ničemu z toho se vaše boty nemají šanci vyhnout. Když se vrátíte domů s promočenými botami, nestrkejte je hned ke kamnům nebo k topení a už vůbec ne ke krbu. Povrch by se mohl velmi snadno zvlnit a vy byste mohla boty rovnou vyhodit. Místo toho zvolte staré dobré vysoušení novinovým papírem. Ten zmuchlejte, vycpěte jím boty a zhruba za dvě hodiny vyměňte. Během několika hodin do sebe papír nasákne všechnu vlhkost a obuv neztratí nic ze svého původního tvaru. Botičky pro nejmenší CZ

Pryč se solí

Chodníky plné soli neprospívají nejen psím tlapkám, ale ani vašim botám. Když se vrátíte domů z procházky, nechte nejprve obuv uschnout a poté si připravte vlažnou mýdlovou vodu a pomocí hadříku jemně otírejte vrchní část. V případě semišových bot musíte být ale velmi opatrná, neměla byste je zbytečně moc máčet, aby se nezničily.

Nechte je odpočinout

Asi vám to bude připadat směšné, ale i boty potřebují odpočinek. Proto byste na zimu neměla mít jen jedny, nýbrž alespoň dvoje. Stačí i krátká procházka, nohy se začnou potit a stélka navlhne. Když byste si ty samé boty obula  za pár hodin znovu, docílíte toho, že si zvlhlý vnitřek boty brzy prošlapete.