Jak ošetřit dítěti ránu po bodnutí hmyzem?

Jak ošetřit dítěti ránu po bodnutí hmyzem?>
Každý koho někdy poštípal komár nebo včela ví, že se jedná o dost nepříjemný zážitek. Málokdo už ovšem ví, že takové obyčejné bodnutí může skončit těžkou alergickou reakcí nebo i otravou krve. Proto je vždy dobré ránu dítěti vydezinfikovat a odolat touze se škrábat. Ošetření ran způsobených hmyzem se doporučuje hlavně u menších dětí, u kterých je těžké přimět je, aby si svědící místo neškrábaly. Co si ale budeme povídat, někdy je to dost těžké i pro nás dospělé. Dezinfekce zabrání zanešení infekce a vzniku vážnějších problémů. Největší riziko infekce hrozí hlavně při pokousání od muchniček. Takové rány se totiž obtížně a dlouho hojí. V některých případech mohou dokonce i hnisat. Pokud by k tomu došlo, neváhejte a běžte raději k lékaři pro antibiotickou mast. TIP: Nehtíky ostříhejte poštípaným dětem raději úplně, aby si rány nerozškrábaly.

Ránu zchlaďte gelem

Když si nebude dítě bodnutí škrábat, urychlí tím celé hojení. Jestliže ale víte, že je svědění nepřekonatelným problémem, zakupte v lékárně chladivé zklidňující gely. Pomoci může i studená voda nebo led. Svědění může zmírnit i obyčejný plátek okurky nebo léty prověřená cibule. Na bolavé místo můžete použít, podobně jako na popáleniny od slunce, jogurt. Stejným způsobem je možné ošetřit i bodnutí od sršně. Pokud máte vy nebo dítě alergii případně bývá reakce na vosí bodnutí prudká, měli byste s sebou mít vždy léky. Chladící zvířátka CZ

Žihadlo vytlačte jako třísku

Setkání s včelou bývá mnohem bolestivější a její jed vyvolává větší alergickou reakci. Aby se ho do těla dostalo co nejméně, je nutné žihadlo vytlačit jako třísku, ne ho vytahovat pinzetou. V každém případě poté místo vpichu vydezinfikujte. Pokud zčervená, ošetřete ho některým z volně prodejných gelů na hmyzí bodnutí.  Podobné přípravky by měly být součástí každé prázdninové lékárničky. Pokud máte někoho alergického v rodině, měli byste být připraveni na poskytnutí první pomoci. Celková alergická reakce může totiž skončit i smrtí.

Boj o holý život

Jakmile začne dítě špatně dýchat, dusí se nebo cítí v těle mravenčení, je velmi důležité přivolat odbornou pomoc. Záchranáře volejte hlavně v těch případech, kdy dojde k bodnutí zejména v oblasti úst nebo krku. Během komunikace se záchrankou je důležité uvést, že se jedná o prudkou alergickou reakci. Není nijak výjimečné, že dítě začne červenat nebo dokonce fialovět po celém těle. Ve většině případů dochází také k poklesu krevního tlaku, alergik může postupně začít kolabovat, až dojde k anafylaktickému šoku.

Buďte vždy připraveni

Pokud patříte mezi alergiky a víte, že je reakce na bodnutí hmyzem prudká, ale šok nehrozí, měli byste být od svého lékaře vybavení injekcí, kterou okamžitě po bodnutí vosou, včelou nebo sršněm aplikujete do svalu. Nejčastěji se jedná o injekční pero, které velmi snadno aplikuje dávku adrenalinu. Pokud ale alergikem dítě není a nedojde k bodnutí na krku, stačí místo chladit a tím mírnit otok. Nemusíte se bát, že by vás nebezpečná reakce zaskočila zčistajasna, alergie totiž vznikají většinou postupně. Zpočátku může místo jen zčervenat a otéct, při dalším štípnutí už se může ale přidat také nevolnost, případně zvracení a bolest hlavy. Po několika dalších bodnutích se tak alergik může dopracovat až ke zmiňovanému anafylaktickému šoku. V některých případech se jedná dokonce o záležitost několika let! Je proto vhodné všímat si každého většího opuchnutí. Jestliže se vaše reakce na bodnutí zhoršují, měli byste co nejdříve navštívit alergologa.