Jak ochránit vaše děťátko před chladem?

Jak ochránit vaše děťátko před chladem?>
Jakou výbavu pořídit na zimu, jak ochránit dětskou pokožku před chladem a co dát do kočárku? Lámete si hlavu? Odpovíme vám na všechny otázky.

Nejlepší je vrstvit

Když je zima, ztrácí miminko tělesné teplo poměrně rychle, a to nejvíce v oblasti hlavičky. Pokud ho však nabalíte příliš, nebude to o nic příjemnější. Faktem je, že děti v zimě trpí obyvkle spíše přehřátím. g mini Nikdy neovazujte dítěti (a to jakkoli starému) pusinku šálou či šátkem, srážející se „pára od pusy“ by mu mohla způsobit omrzliny! Oproti tomu velice důležitá je u dětí kvalitní teplá čepice. Na co je třeba myslet vždy, je, že dítě v kočárku musí mít teplo od nožiček. Teplota ručiček není spolehlivou známkou teplotního komfortu novorozence. O tom, že mu není zima, se můžete přesvědčit přiložením dlaně na jeho nos. Nesmí studit. Místem, které je vhodným ukazatelem teplotního pohodlí či nepohodlí u malého dítěte, je zátylek – v ideálním případě by měl být suchý a teplý. Nejlepší způsob, jak zajistit vašemu děťátku pohodlí a tepelný komfort, je použít více vrstev oblečení. Praktickou pomůckou je, že dítě by mělo mít vždy o jednu vrstu více, než dospělý. Je důležité, aby oblečení bylo vyrobeno z prodyšných materiálů. Díky tomu se na těle nehromadí teplo a pot.

 Krásné oblečení z kvalitních materiálů seženete i u nás! Mrkněte na Feedo.cz >>

První vrstvou, která přijde přímo na na kůži dítěte, je obvykle body. Přes ně oblékáme dětské punčocháčky a pak následuje overal či svetr s kalhotami. Při pobytu venku jsou samozřejmostí tlusté ponožky a dětské botičky, které udrží nožičky v teple. Navrch oblékáme kombinézu, kterou je možné v případě potřeby rychle svléknout. Tečkou za oblékáním do zimních podmínek je čepička a rukavičky.

Kočárek nebo nošení?

V chladném období roku je nutné zajistit i odpovídající vybavení kočárku. Tlusté deky nejsou pro tento účel nejlepším řešením – v extrémním případě mohou pro děťátko znamenat riziko zadušení. Nejlepší je teplý fusak, ve kterém je miminko nejen dobře chráněno před chladem, ale může se v něm také dobře pohybovat. Maminkám se osvědčily například fusaky plněné prachovým peřím. Ty jsou navíc použitelné třeba i do sáněk, sportovních kočárků či autosedaček. Nosící šátky nebo ergonomická dětská nosítka jsou v zimě ideální variantou. Obličej dítěte má být otočen směrem k dospělému, aby nebyl vystaven přímému větru. V tomto případě je obzvlášť nutná teplá čepička. Je také možné přes dítě přetáhnout bundu dospělého. Kromě toho existuje dnes již celá řada doplňků k nosítkám / šátkům, které pomáhají dítě před zimou ochránit.

Krém na ochranu obličeje miminka

Na obličej dítěte a další neoblečené části těla je třeba nanést ochranný krém proti zimě a větru. I v zimním období je třeba počítat s ochranou proti UV záření, neboť sníh odráží sluneční záření a mohlo by dojít k poškození jemné dětské pokožky.

Délka vycházky, nejvhodnější doba

S novorozencem můžete na vycházku za 14 dní od propuštění z porodnice, ale předtím již dítě zvykejte na studený vzduch doma u otevřeného okna. Samozřejmě dítě dostatečně přikryjete, oblékněte a nezapomeňte na čepičku. Je to otázka zhruba půl hodiny, poprvé jednou denně, pak postupně i vícekrát (v zimním období nemůžete větrat déle). Délku vycházky volte s ohledem na venkovní podmínky. Nejvhodnější doba k vycházkám u kojenců a batolat je mezi 10 – 14 hodinou. Novorozenci a kojenci do 3 měsíců věku mohou na procházku při teplotě do -5 stupňů na 1 hodinu, a to dopoledne i odpoledne. Můžete ale místo vycházky využít balkon, terasu nebo zahradu, protože důležitý je pro dítě pobyt venku a je úplně jedno, jestli s kočárkem jezdíte nebo jestli stojí. Obecně platí, že děti od 6 měsíců mohou na vycházky do – 10 stupňů.  Kdy procházku vynechat?
  • pokud teplota vzduchu během dne klesne pod – 10 stupňů
  • jestliže fouká silný vítr a sněží
  • žijete-li ve větším městě a je inverzní počasí (smog)
  • po překonaném onemocnění – poraďte se se svým ošetřujícím lékařem

 Co si zapamatovat

  • I v chladném období je důležité a hlavně zdravé brát děti na čerstvý vzduch. Je však potřeba mít dobré oblečení a vybavení.
  • Dítě by na sobě mělo mít několik vrstev. Díky tomu je pak perfektně ochráněno před zimou. V případě potřeby je možné přebytečnou vrstvu snadno svléknout.
  • Teplý fusak a dobře zateplený kočárek zajišťují dítěti optimální ochranu před chladem. Také ergonomická nosítka nebo nosící šátky jsou výborným řešením pro zimní procházky.
  • V zimě je nutné obličej a další exponované části těla ochránit speciálním krémem, který by v ideální případě měl obsahovat také ochranu před UV zářením.